StoryEditorOCM
4 kantunaOPTUŽBE PA DEMANTIJ

Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca održala izvanrednu presicu ispred Vatrogasnog doma. Odmah nakon njih, Željko Šoša sazvao svoju!

Piše AVŠ
16. siječnja 2023. - 15:36

Nakon što su jučer poslali dramatično upozorenje u kojem teško optužuju zapovjednika JVP Grada Zadra Željka Šošu te gradonačenika Branka Dukića navodeći kako je “tragedija samo pitanje vremena”, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske danas je održala izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su trebali opširnije govoriti o tim brojnim nepravilnostima. Međutim, umjesto konkretne priče o tome zašto je vatrogastvo u Zadru, a time i građani, u opasnosti, tajnik tog sindikata Frane Žudić, predsjednik Željko Blažinović te predsjednik zadarske podružnice Dino Lilić govorili su o kolektivnom ugovoru te borbi za bolja radnička prava.

Na pitanje što konkretno u zadarskoj postojbi ne funkcionira, je li istina da se “kamioni pale na žicu i voze na starim gumama”, kao što stoji u priopćenju njihovog sindikata, Lilić je kazao kako on “nije pisao nikakvo priopćenje”, da je sve prijavljeno institucijama te da “on nije ni porota ni krvnik da unaprijed nekoga osuđuje bez da vidi nalaz na papiru”.

A taj nalaz na papiru trebale bi dati Inspekcija rada i Inspekcija zaštite na radu koja upravo na poziv Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca u utorak stiže u JVP Grada Zadra. Odmah nakon predstavnika Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca, konferenciju je sazvao Željko Šoša, zapovjednik JVP, demantirajući sve optužbe u spornom priopćenju.

image

 Zeljko Sosa.
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Te neosnove i neodgovorne optužbe dolaze od jedne četvrtine naših djelatnika koji su uključeni u taj sindikat, a njihov je cilj isključivo politiziranje i blaćenje ove postrojbe. Sve što je rečeno- od toga da zadarski vatrogasci imaju najmanje plaće, ne mogu na bolovanje, da sami moraju kupovati opremu te da rade u neispravnim vozilima- obične su laži zbog kojih će pojedinci biti kažnjeni sukladno svim našim pravilnicima i zakonu jer govorili napamet, nanoseći veliku štetu ovoj postrojbi. Njima nije u cilju boljitak vatrogastva ni statusa vatrogasca već politiziranje. Ja se politikom bavim, ali ne ovdje. Ovdje je važna samo struka- kazao je Šoša, dodajući kako je operativna spremnost zadarskih vatrogasaca na najvišoj mogućoj razini. Na pitanje kolike su im plaće, Šoša je kazao kako početnik ima oko šest tisuća kuna, a voditelji sa srednjom stručnom spremom oko 8500 kuna. Njegova plaća je ispod 14 tisuća kuna.

image


Zeljko Sosa je kao zapovjednik JVP Zadar na konferenciji za medije demantirao sve nedavne price o problemima zadarskih vatrogasaca.
 

Luka Gerlanc/Cropix
04. svibanj 2024 11:06