StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ukinuta oslobađajuća presuda petorici Zadrana u Aferi leasing: ide novo suđenje pred novim vijećem jer je sutkinja Moković presudu ‘zabrljala‘!

Piše Ivica Nevešćanin
23. listopada 2020. - 13:14
Optuženi u Aferi leasing Dejan Pupovac, Niko Lisica, Ante Kurtović, Milan Rajlić i Dražen Bezinović moraju na novo suđenjeCropix

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru u Aferi leasing te je predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Presudom Županijskog suda u Zadru od 10. ožujka 2015. pod predsjedanjem sutkinje Enke Moković od optužbe su oslobođeni Dejan Pupovac, Niko Lisica, Ante Kurtović, Milan Rajlić i Dražen Bezinović zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti, zlouporabe položaja i ovlasti. 

Naime, ispitujući pobijanu presudu Vrhovni sud je našao da postoje bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz čl. 468. st. 1. toč. 11. ZKP-a, a na što drugostupanjski sud pazi po službenoj dužnosti. 

Članak 468. st. 1. toč. 11. ZKP-a propisuje da bitna povreda odredaba kaznenog postupka postoji između ostalog ako se presuda ne može ispitati jer je izreka presude nerazumljiva, proturječna sama sebi ili razlozima presude ili ako presuda nema uopće razloga ili u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri proturječni, ili ako o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onog što se navodi u razlozima presude o sadržaju tih isprava ili iskaza danih u postupku i samih tih isprava ili iskaza.

- Zbog utvrđenih navedenih povreda presuda se nije mogla ispitati, radi čega je na temelju čl. 483. st. 1. ZKP/08 po službenoj dužnosti, trebalo ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje i odluku i to na temelju čl. 484. st. 1. ZKP/08, pred potpuno izmijenjenim vijećem. Presuda je ukinuta u cijelosti s obzirom na neodvojivu povezanost svih radnji kaznenih djela svakog od optuženika unutar svakog činjeničnog opisa izreke pobijane presude – objasnila nam je glasnogovornica Županijskog suda Dijana Grancarić.

Pet Zadrana optuženih za niz kaznenih djela u aferi leasing kojom je u kupnji luksuznih automobila marke Audi "u pola cijene" prevareno više od stotinu ljudi, među kojima brojni imućni i poznati Zadrani, oslobođeni su 10 ožujka 2015., dvije godine od početka postupka na Županijskom sudu u Zadru. Citirajući latinsku pravnu izreku da se "ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren" (Decipi non censetur qui scit se decipi), sutkinja Enka Moković oslobodila je od svih optužbi direktora prodaje Auto kuće Zadar Dejana Pupovca, referenta prodavača Auto kuće Zadar Niku Lisicu, Antu Kurtovića, direktora Auto kuće Zadar Milana Rajlića, te referenta prodavača te kuće Dražena Bezinovića.

Pupovac, Rajlić, Lisica i Bezinović teretili su se optužnicom da su od travnja do studenog 2009. godine u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce automobila koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili svoje položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave, te ovjeravali neistinite sadržaje, kako bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1.1 milijuna kuna.

Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe. Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica. Kako je Kurtović povremeno tražio od kupca da mu na kratko vrijeme vrati kupljeni automobil, kojeg bi u međuvremenu prodao drugom, znalo se događati da vlasnik automobila ugleda drugu osobu u svom Audiju. "Zaprepastio sam se kada sam vidio da moj Audi vozi Neven Basioli. Pitao sam ga od kuda mu automobil, a on mi je rekao da ga je kupio od Kurtovića. Ja sam mu rekao da je to moj automobil i nakon toga nam više ništa nije bilo jasno" svjedočio je na suđenju Marko Dunatov. 

16. lipanj 2024 02:44