StoryEditorOCM
4 kantunaKREŠILO KOD ‘SFINGE‘

Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe odobrilo poskupljenje usluga za 12 posto. Koliko će to koštati korisnike i zašto je cijena porasla?

Piše Predrag Opačić
11. kolovoza 2021. - 21:53

Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe nedavno je na prijedlog ravnatelja Marka Buljata odobrilo poskupljenje svojih usluga korisnicima za oko 12 posto. Po korisniku, to znači da Dom sada košta oko 300 kuna više nego dosada.

Zašto je do poskupljenja došlo?

-Golim okom je vidljivo da su cijene namirnica skočile, a s time su povećani i naši troškovi. Osim toga, za deset posto su narasle i plaće naših zaposlenika jer je Dom na to bio obvezan po kolektivnom ugovoru. Na kraju, bitno su narasle i cijene energenata. Sve to je bilo razlog zbog kojega sam Upravnom vijeću predložio, a ono prihvatilo povećanje cijena za tih 12 posto, kaže ravnatelj Marko Buljat.

Ravnatelj posebno podvlači da Dom za starije i nemoćne osobe kod „Sfinge” niti jest niti može funkcionirati kao profitna ustanova.

-Nismo mi okrenuti stvaranju profita, to je sigurno, ali Upravno vijeće, pa ako hoćete i Zadarska županija kao vlasnik ustanove, ne želi da budemo u poslovnom minusu. Svjestan sam da je svako podizanje cijena nepopularna mjera, ali smo procijenili da ovoga puta to nismo mogli izbjeći i da poskupljenje nije preveliko za naše korisnike, kaže Buljat.

S porastom cijene usluga, u Domu kod „Sfinge” najskuplja soba, namijenjena jednoj nepokretnoj osobi, sada košta 4.480 kuna, a Buljat tvrdi da je to još uvijek bitno manje od cijene koju plaćaju korisnici u Šibeniku, Rijeci ili Zagrebu koji su svoje cijene formirali još prije tri godine.

Financijski efekt poskupljenja se svodi na ovo: da cijena nije skočila, Dom bi bio „u rupi” za 1,5 do dva milijuna kuna. A u proteklih godinu dana, samo zbog rasta troškova plina za grijanje i hlađenje domskih prostora, izdaci su povećani za milijun kuna. Tu je potom i održavanje sve četiri zgrade u vlasništvu Doma.

Dom za starije i nemoćne osobe naplatom svojih usluga od korisnika godišnje dobije između 22 i 23 milijuna kuna. Sedam dodatnih milijuna prihoda stigne iz decentraliziranih sredstava, a od najma kafića u vlasništvu Doma godišnje se zaradi oko 120.000 kuna.

Na plaće, s regresima, „jubilarnim” nagradama i dječjim darovima, 120 stalno zaposlenih, te desetak povremeno angažiranih radnika, godišnje odlazi između 12 i 13 milijuna kuna. Plaće zaposlenika sa srednjom stručnom spremom kreću se oko 5.000 kuna, čistačice imaju bitno manje, a u Domu procjenjuju da su im relativno loše plaćeni i visoko obrazovani ljudi, jer socijalne radnice mjesečno dobiju između 7 i 8.000 kuna, s tim što medicinske sestre i njegovateljice zbog smjenskog rada dobiju i nešto veće plaće.

-Bio bih sretan da nismo morali podići cijene, zaključuje na kraju ravnatelj Marko Buljat.

Inflacija i stalna poskupljenja morali su ostaviti traga i na funkcioniranje Doma za starije i nemoćne osobe, a za očekivati je da će uskoro doći i do slične reakcije vlasnika privatnih domova širom Zadarske županije, mada su oni već sada skuplji od Doma kod „Sfinge”.

Planira se gradnja još dva doma

Dom kod „Sfinge” u svojoj velikoj zgradi na Trpimirovoj obali i depadansi, te u Preku i Salima, ima 420 mjesta. Iz Zadarske županije podsjećaju da je planirana izgradnja još dva doma za stare, u Svetom Filipu i Jakovu i u Poličniku, za koje je projektna dokumentacija riješena i predstavljena su idejna rješenja. Ta dva doma bi se trebala graditi EU sredstvima.

Uskoro se, nakon dogovora Općine i crkve oko potrebnog prostora, očekuje i proširenje kapaciteta doma u Preku za 13 novih soba. Županija financijski pomaže i 25o korisnika privatnih domova mjesečnim iznosom od 500 kuna.

30. travanj 2024 03:44