StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ OTMICE NA TRGU PET BUNARA PONOVNO NA SUDU

Usred Zadra oteli makedonskog trgovca, sudi im se i nakon 14 godina!

Piše B.S.
26. listopada 2017. - 00:12
trg_

Suđenje akterima filmske otmice koja se prije četrnaest godina odigrala u samom centru Zadra, na Trgu pet bunara, ispred kafića nogometne zvijezde Joška Skoblara "Zlatna kopačka", u srijedu je još jednom odgođeno zbog bolesti prvooptuženog Jakova Rodića (53).

Uz Rodića, koji je svoj izostanak opravdao liječničkom dokumentacijom, zbog otmice tada 44-godišnjeg Ljupča Dimitrijevskog, trgovca iz Skoplja, od 2003. godine sudi se i Bekimu Miftariju (43), dok je u slučaju trećeoptuženog Leonarda Ćibarića (37) kazneni progon u međuvremenu otišao u zastaru. Rodić i Miftari državljani su Makedonije, a inače sva trojica žive u Kistanjama, gdje su dobili kuće na korištenje.

Slučaj zadarske otmice koji je godinama punio stupce crne kronike dosad je presuđen dva puta, a slučaj je zbog promjene nadležnosti sada preuzeo Općinski sud u Zadru i sutkinja Iva Lovrin.

Priča oko otmice trgovca iz Skoplja, dogodila se kada su Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela dana pred očima brojnih prolaznika i gostiju kafića Dimitrijevskog strpali u automobil i odveli u Kistanje. Tamo su ga u Rodićevoj kući tukli i prijetili mu smrću, tražeći od njega da im vrati navodni dug od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Prijetili su da će ubiti njega, njegovu suprugu i dijete. Dimitrijevski je bio inače poznat kao sitni švercer i trgovac voćem.

Tijekom jednog od suđenja pročitan je i liječnički nalaz za Dimitrijevskog koji mu je 15. veljače 2003. godine izdan na Hitnoj medicinskoj pomoći u Kninu gdje je zatražio pomoć. Rodić i Miftari, su prema lijelničkom nalazu Dimitrijevskog izudarali po cijelom tijelu zbog čega je dobio potres mozga, a Miftari mu je još i zaprijetio da će pozvati "u pomoć" izvjesnu osobu nadimka Četnik koji je, prema njegovim tvrdnjama, "ubio puno Hrvata golim rukama i da će doći njega mučiti strujom".

- Kad sam došao do automobila ispred kafića Miftari me udario kundakom pištolja u oko i onesvijestio sam se. Kad sam došao k sebi, na putu do Kistanja su me vrijeđali, psovali i tukli. Uzeli su mi novac koji sam imao kod sebe, oko 400 dolara i nešto maraka i kuna, te zlatni lančić - iskazivao je tijekom jednog od ročišta Ljupče Dimitrijevski.

Rekao je da su od njega tražili 100 tisuća maraka, nudeći mu zauzvrat da će ga štititi i braniti dok radi na zadarskom području. U suprotnom, prijetili su mu ubojstvom njegove obitelji i paljenjem kuće u Skoplju. Rodić, Miftari i Ćibarić na sudu su opovrgnuli otmicu navodeći kako je Dimitrijevski dobrovoljno ušao u njihov automobil. Čitav događaj prekinula policija koja je banula u kuću u Kistanjama gdje je Dimitrijevski bio zatočen.

Trojac je bio osuđen na zatvorske kazne, no te je presude ukinuo Vrhovni sud i postupak vratio na novo suđenje.

06. svibanj 2024 07:37