StoryEditorOCM
4 kantunaAGLOMERACIJA

Uzbuna u Petrčanima: Tražimo obustavu radova preko ljeta, uništit će nam sezonu! Odvodnja: Nema razloga za obustavu! Vrije i u Kožinu

Piše Ivica Nevešćanin
23. siječnja 2024. - 19:11

Hoće li radovi na zadnjoj fazi aglomeracije, od Bokanjca do Kožina i Petrčana, vrijedni 24,5 milijuna eura, biti završeni u roku tri godine ili će rok za izvođenje biti produljen za šest i više mjeseci?

Ove se pitanje nametnulo nakon što je predsjednica Mjesnog odbora Petrčane Silvana Lisica Štokan gradonačelniku Dukiću uputila molbu za obustavu radova na području Petrčana, konkretno od 15. lipnja do 15. rujna u ulicama mjesta, te na prostoru obale od 1. lipnja do 1. listopada, odnosno ”reviziju građevinskih radova i dinamičkog plana” za vrijeme trajanja ljetne turističke sezone.

- Turizam s pratećim uslugama je jedina razvijena gospodarska grana u Petrčanima, te više od 90 posto mještana i vlasnika nekretnina boravi, odnosno koristi turističku ponudu u cijelom mjestu, te ostvaruju prihode iz djelatnosti povezanih s turizmom. 

Kada bi se građevinski radovi na izgradnji vodno-komunalne infrastrukture odvijali u ljetnim mjesecima, odlazak na plažu ili samo kretanje kroz mjesto bi bila otežano ponekad i nemoguće. Prisutnost kamiona, bagera i ostale teške mehanizacije koja se koristi u građevinskim radovima bi uvjetovala odlazak velikog broja gostiju, te bi onemogućilo obavljanje niza djelatnosti vezanih uz turističku ponudu u mjestu – navodi među ostalim, predsjednica MO Petrčane, iako u tom prigradskom naselju nestrpljivo očekuju kanalizaciju i rješavanje javnog sustava odvodnje u Petrčanima, te bezrezervno podržavaju napore koje poduzimaju gradska uprava, gradsko poduzeće Odvodnja i izvođač radova Euro-projekt. 

image

Radovi kod Kožina

Luka Gerlanc/Cropix

Na sastanku 27. prosinca 2023. u gradskoj upravi, kojeg spominje i Lisica Štokan, uz predstavnike Odvodnje i MO Kožino bio je i Mladen Ninčević u ime izvođača radova. Ninčević kaže da je Euro-projekt spreman prihvatiti obustavu radova ako će im Grad odnosno Odvodnja za isto to vrijeme zauzvrat produljiti rok za dovršetak kompletnog posla. Kako će posao obuhvatiti najmanje dva, a moguće i tri ljeta, to znači da najmanje šest do devet mjeseci, prema prijedlogu predsjednice MO Petrčane, ne bi mogli raditi.

- Želim podsjetiti da naš projekt, kao i drugi projekti aglomeracije, ne podliježe obvezi obustavi radova tijekom ljeta koja, prema odluci Grada Zadra, traje tijekom srpnja i kolovoza, a ne od lipnja do rujna, koliko traže iz Petrčana – govori Ninčević i naglašava da su oni bili ti koji su cijelu stvar pokrenuli u cilju pronalaska zajedničkog rješenja.

- Nakon što smo u studenome počeli izvoditi radove, obratili su nam se mještani Kožina i Petrčana zabrinuti hoće li se radovi odvijati i tijekom turističke sezone. Razumijem da ti gradski kvartovi dominantno žive od turizma i da bi im naši radovi nanijeli određenu štetu. Zato sama prihvatio njihov prijedlog i zamolio ih da o tome informiraju gradsku upravu i tvrtku Odvodnja jer mi ne možemo samovoljno o tome donositi odluke. Nije nam namjera nikome nanositi štetu, ali nije nam namjera ni štetu raditi samima sebi. Zato smo tražili razgovor s gradonačelnikom i predstavnicima Odvodnje kako bi bilo jasno što možemo očekivati.

Naime, mi imamo terminski plan, angažiranu mehanizaciju i ljude, i svaki naš dan na gradilištu košta desetke tisuća eura. Ako ne možemo raditi tri ili četiri ljetna mjeseca, mi ćemo imati nepokriveni trošak, odnosno gubitak. Zato smo se na vrijeme obratili gradskoj upravi i tražili da nam do kraja siječnja kažu hoćemo li ili ne moći raditi preko ljeta. Mi smo spremni prihvatiti odluku o obustavi radova, i za to ne tražimo nikakvu naknadu, već produženje roka za izvođenje. Ako bi se takve pauze radile kroz dvije godine, to je nama šest odnosno osam mjeseci bez posla. Zato želimo na vrijeme znati što nas čeka, kako bi terminski plan izmijenili, a mehanizaciju i radnike mogli organizirati za neke druge poslove – kaže Ninčević.

image

Mladen Ninčević, Euro projekt

Luka Gerlanc/

U protivnom, naglašava, ako Grad ili Odvodnja ne odobre produljenje izvođenja radova u narednih dvadesetak dana, a mještanima Petrčana udovolje obustavu radova u recimo petom ili šestom mjesecu, Euro-projekt neće moći premjestiti opremu i ljude na neki drugi posao, te će biti primoran tražiti od Grada i Odvodnje pokriće troškova za dane kada neće moći raditi. Zato je od krucijalnog interesa da se odluka, kakva god ona bila, donese u što kraćem roku, podcrtava Ninčević.

Odgovor smo pokušali dobiti u Gradu Zadru, ali su nas iz Ureda gradonačelnika uputili na Odvodnju jer problem obustave ili produljenja radova trebaju međusobno riješiti između ugovorne strane: Odvodnje, kao nositelj, i Euro projekt, kao izvođač radova. 

- Neću ja o tome odlučiti. Grad će o tome odlučiti – kaže Grgo Peronja, direktor Odvodnje, vraćajući lopticu u Ured gradonačelnika.

- Projekti financirani iz EU fondova su izuzeti od zabrane rada ljeti. Rokove za izvođenje, prema sklopljenom ugovoru, moguće je produljiti isključivo zbog izvanrednih okolnosti, a turistička sezona nije izvanredna okolnost. I to ne jedno ljeto, nego dva, moguće i tri. Prema tome, izvođač ima pravo raditi tijekom cijelog ljeta, kaže Peronja koji je dobio predstavku MO Petrčane, ali ne i iz Kožina, gdje također tinja nezadovoljstvo mještana zbog najavljenih radova preko ljeta.

image

Grgo Peronja, direktor Odvodnje

Jure Miskovic/cropix/Cropix

Na trasi cjevovoda i kuće s bazenom na pomorskom dobru!

Nije samo zahtjev za obustavom rada jedini problem s kojim se suočava izvođač radova. Naime, na četiri mjesta u Kožinu na trasi budućeg cjevovoda nalaze se izgrađeni objekti!

- Na četiri mjesta su kuće s bazenom, neke i na pomorskom dobru. Tražili smo na sastanku od predstavnika Odvodnje da to riješe na vrijeme, a oni su nam rekli da će to riješiti u dva dana, kada dođemo pred sporne objekte. Mi tražimo da to odmah rješava - naglašava Ninčević.

Peronja ima nešto drugačiji pogled na, objektivno, nezgodan problem.

- Izvođač ima obvezu izgradnje skoro 65 kilometara mreže, a u ovom se trenutku fokusira na 30 metara trase u Kožinu. Istina je, na nekim dijelovima trase, na pomorskom dobru, nalaze se neki objekti, bazeni, garaže, zidovi, ali oni će biti riješeni. Ako nitko drugi, mi ćemo ih prijaviti građevinskoj inspekciji i tražiti uklanjanje. Mi imamo građevinske dozvole i doći ćemo ako bude potrebno s mehanizacijom i te objekte ukloniti. Izvođaču će na vrijeme biti omogućen rad, ako bude imao zastoj, bit će za to plaćen – poručuje direktor Odvodnje.

26. travanj 2024 14:12