StoryEditorOCM
4 kantunaSTEZANJE REMENA

Vlada ukida prirez, a krpanje proračunske rupe od 28 millijuna kuna prepušta Gradskom vijeću Zadra. Čeka li nas povećanje poreza na vikendice?

Piše P. O.
5. lipnja 2023. - 22:15

Svi efekti Plenkovićeve porezne reforme još uvijek nisu do detalja poznati, pa ni izračuni po jedinicama lokalne samouprave na temu „koliko gube, a koliko dobivaju” ne mogu biti ni približno precizni. Jedino je sigurno da su financijaši po gradovima i općinama prestravljeni od ukidanja prireza, ako su ga dosada naplaćivali.

Na primjeru Zadra, gdje je stopa prireza trenutno 12 posto, radi se o godišnjem prihodu od 28 milijuna kuna, što neće biti lako iskompenzirati unatoč namjeri Vlade da gradovima i općinama omogući olakšano punjenje proračuna kroz dizanje poreza na kuće za odmor.

- Osim ukidanjem prireza, naši će prihodi pasti i zbog povećanja neoporezive osnovice, ali ovog trenutka ne znamo o kolikom se iznosu radi. Od Ministarstva financija smo zatražili njihove izračune i tablice, pa ćemo tek kada oni stignu imati sve ulazne parametre na temelju kojih bi trebale biti određene mjere za pokrivanje eventualnog ukupnog pada gradskih prihoda zbog porezne reforme, kaže Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

Vlada je gradovima ostavila mogućnost povećanja poreza na vikendice, pa se čini da će građani opet ostati kratkih rukava jer nekima od njih prirez neće uspjeti pokriti povećane troškove poreza na kuće za odmor.

U Zadru se trenutno za kvadratni metar vikendice plaća porez od 1,99 eura, a Vlada sada tu granicu diže do maksimalnih pet eura po kvadratu. S obzirom da je prošle godine u proračun Grada Zadra uplaćeno 3,4 milijuna eura, to znači da čak ni kada bi bila uvedena cijena od pet eura po četvornom metru, time ne bi bio pokriven manjak od gubitka prireza koji iznosi nešto više od 3,7 milijuna eura.

S druge strane, maksimalnim povećanjem poreza na vikendice s 1,99 na pet eura, zadarski i biogradski vlasnici nekretnina od 60 četvornih metara bi umjesto 119 mogli plaćati 300 eura, dok bi za 150 kvadrata porez skočio s 298 na 750 eura.

Kako su ovlasti za određivanje stope prireza i poreza na kuće u rukama gradskih i općinskih vijeća, predstavnici klubova iz Gradskog vijeća Zadra već su, kaže nam pročelnik Mijolović, obaviješteni da će konačnu odluku donijeti Gradsko vijeće.

26. travanj 2024 19:26