StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD UZIMAO NAJAMNINU OD DRŽAVNOG PROSTORA

Vlasnici konobe Dalmacija: "Kada smo se javili na regularni natječaj Grada Zadra, nismo sumnjali da nešto nije u redu

22. listopada 2018. - 22:13
konoba_dalmacija2-221018

Vlasnici atraktivne konobe "Dalmacija" u Ulici Ivana Tanzlingera Zanottija na Kapitoliju iznad zadarskog Foruma u roku od osam dana moraju iseliti jer je utvrđeno da grad od kojeg su unajmili prostor - nije vlasnik! Štoviše, presudom Trgovačkog suda u Zadru od 18. listopada utvrđeno je ne samo da grad nije vlasnik prostora, već da to nije bio čak niti u trenutku zaključenja ugovora o zakupu! Ispostavilo se to u sudskom postupku kojeg je protiv tvrtke Jerković d.o.o.,koja je unajmila objekt od grada, pokrenula država, koja se na taj prostor upisala 2011.godine.

- Javili smo se na regularni natječaj kojeg je raspisao grad Zadra, a sada smo ispali kolateralne žrtve. Svakako ćemo se žaliti Visokom trgovačkom sudu RH na presudu suda u Zadru, a žalba odgađa rješenje – rekli su nam u tvrtci Jerković d.o.o. koja je prostor od grada zakupila prije dvije godine. Šokirani otkrivenim činjenicama, zakupci prostora pojasnili su da su prostor dobili na regularnom javnom natječaju grada Zadra, te da nisu ni sumnjali da nešto nije redu. Kada su nakon zaprimanja tužbe konzultirali Grad Zadar, tamo im je rečeno da legalno koriste spornu nekretninu.

- Platili smo najam do kraja godine, nadamo se najboljem mogućem ishodu - rekli su. Kako bi se situacija riješila od društva Državne nekretnine d.o.o. dobili su prijedlog da im se obrate sa zahtjevom za zaključenje ugovora koji bi mu omogućio daljnje korištenje nekretnine. Unatoč tome putem Županijskog državnog odvjetništva u Zadru koje zastupa državu zatražili su i povrat sredstava uloženih u prostor kojeg grad daje u zakup od 1966.godine.
U konkretnom slučaju Jerković d.o.o. navodi da je u posjedu sporne nekretnine na temelju ugovora o zakupu poslovnog prostora kojega je u prosincu 2014. zaključio s Gradom Zadrom kao zakupodavcem. Činjenica postojanja tog ugovora kao i njegov sadržaj, između stranaka nisu sporni u ovoj fazi postupka. Međutim, navedena je činjenica neodlučna za razrješenje ovog spora, jer Grad Zadar nije vlasnik nekretnine, niti je to bio čak i u trenutku zaključenja ugovora o zakupu – naveo je sudac Tomislav Jurlina u obrazloženju presude koja je na Trgovačkom sudu u Zadru donesena 18.listopada. Zbog čega je grad Zadar dao u zakup prostor u vlasništvu države, u ponedjeljak nismo dobili odgovor, osim što s eiz sudskog postupka moglo doznati da su vlasnicima konobe 7. studenog 2016. uputili dopis da je prostor u vlasništvu države, te da im ne mogu ponuditi daljnji zakup od rujna 2017. pa su vlasnici zakupninu uplaćivali društvu Državne nekretnine d.o.o.

U sudskom postupku je, naime, zapravo utvrđeno je, da je 362 četvorna metra velik atraktivni prostor u neposrednoj blizini antičkog Foruma "optanska" imovina. Riječ je o imovini koja je do sklapanja Ugovora o miru sa Republikom Italijom 15. rujna 1947. godine bila u vlasništvu talijanskih državljana, tzv. Optanata, osoba koje su dale opcionu izjavu da zadržavaju talijansko državljanstvo.
Na temelju Sporazuma s Italijom iz 1965. definitivno je otkupljena i prešla u društveno vlasništva sva tzv. slobodna optantska imovina na području pripojenom po Ugovoru o miru s Italijom, osim imovine 500 optanata koja je ostala u njihovom vlasništvu. Savezni sekretarijat za financije, Ured za zaštitu jugoslavenske imovine u inozemstvu aktom od 16. prosinca 1985. godine, dostavio je općinama za njihovo područje spisak optantske imovine koja ostaje u vlasništvu optanata na osnovu citiranog Sporazuma, zajedno s upustvom da podnesu nadležnom sudu zabilježbu u zemljišnim knjigama da je ta imovina ostavljena u vlasništvu optanata na osnovu navedenog sporazuma.

03. svibanj 2024 23:51