StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA?

Volonteri za zaštitu životinja Zadarske županije tvrde da djed i unuka s Bokanjca već godinu dana muče udomljene pse. Inspekcija: "Nema nepravilnosti"

Piše M.M.
19. kolovoza 2022. - 18:34

Volonteri za zaštitu životinja Zadarske županije već godinu dana vode borbu s jednom obitelji s Bokanjca.

Naime, članovi te obitelji, prema riječima volontera, ali i brojnih građana koji su ih do sad prijavili, zlostavljanju udomljene pse.

Kako tvrde, najgori od njih i onaj koji je najodgovorniji za nasilje nad životinjama, je T. M., djed obitelji, star 80-tak godina i vrlo dobro poznat u zadarskom naselju Bokanjac.

- Kad pitate mještane jeli znaju za T.M., reći će vam: “to je onaj što pse drži vezane za auto dok isti bespomoćno laju”. Svjedoka o zlostavljanju pasa ima mnogo, na društvenim mrežama se često mogu vidjeti razne objave o mučenju životinja. Mi smo jednom prilikom vidjeli djeda kako iz sve snage udara malog psa nogom u trbuh tako jako da je isti poletio u zrak i pao na pod - rekli su volonteri, zgroženi svime što su do sad vidjeli i čuli. 

- Vjerujemo da takve batine prima svakodnevno. Nadalje, djed T.M. uporno nabavlja pse koje zlostavlja, tuče i to na način da ih udara nogom, tuče ih lancem po glavi, diže životinju u zrak pa je svom snagom baca od pod, drži ih na suncu, vezuje za auta. I tako već godinama. Institucije na pozive građana i volontera o zlostavljanju pasa ne reagiraju, kažu sve je u redu. Zašto institucije ne svoj posao, ne znamo, ali znamo da je slučajeva zlostavljanja životinja sve više - ističu te dodaju kako su zadnja dva psa oduzeta od T. M. imaju tumore, rane, ožiljke, tresu se od straha.

- Komunalnim redarima je to normalno, Veterinarskoj inspekciji isto i svim ostalim službama. Kažu nema slučaja, a volonteri i savjesni građani kažu itekako ima! Psi nemaju čipove niti su ikada bili kod veterinara. Pasa je kod ove obitelji bilo bezbroj, neki su oduzeti od strane volontera i građana, a neki su nestali preko noći, vjerujemo mučki ubijeni - tvrde volonteri za zaštitu životinja Zadarske županije.

Mi smo poslali upit Državnom inspektoratu vezano uz ovaj slučaj. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

- Vezano uz Vaše pitanje, ovim putem Vas informiramo kako je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata više puta postupala po zaprimljenim prijavama slijedom kojih nisu utvrđene nepravilnosti - stoji u kratkom odgovoru Inspektorata. 

Ipak, volonteri su bijesni.

- Zar ne bi takve osobe trebale imati zabranu posjedovanja životinja? Zar nije zlostavljanje životinja kazneno djelo? Zadnji slučaj koji je zgrozio javnost i volontere je onaj B. M., unuke T. M., djevojke sa posebnim potrebama. Svjedokinja mučnog zlostavljanja opisala je na Facebook grupi kako je vidjela B. da svom silom udara svog psa na lokaciji Žmirići, dere se na njega dok ovaj leži na podu i trese se od straha. Dva dana nakon pse su joj oduzeli volonteri, pas Lilly se tresao od straha u njenom prisustvu. Što je dotična radila svom psu kad ga je dovela u to stanje, ne želimo ni zamišljati. Post je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama, svi se slažemo oko jednog, nikako se ne smiju poklanjati psi nijednom članu ove obitelji - ističu volonteri.

Kako su nastavili, samo tjedan dana nakon B., je udomila dva štenca.

- Mi smo poslali preko bezbroj prijava za zlostavljane i zanemarene životinje, nikad nisu odgovorili na prijavu niti su izašli na teren. Ispada da radimo posao Veterinarske inspekcije, pa se pitamo koja je uloga te službe koja se financira iz proračuna poreznih obveznika?! Ovim putem želimo skrenuti pažnju građana da nikako ne prodaju niti poklanjaju životinje nijednom članu obitelji M. - zaključili su volonteri. 

08. svibanj 2024 02:01