StoryEditorOCM
4 kantunaDOBAR POSAO

Zadar dobio 30 milijuna kuna za obnovu bivše crkve i samostana Sv. Nikole! Evo kako će izgledati...

Piše Hina/Grad Zadar
28. kolovoza 2020. - 19:15

U kompleksu nekadašnje crkve i samostana sv. Nikole u Zadru u petak je predstavljen projekt obnove tog iznimnog kulturnog lokaliteta, što je strateški kulturni projekt koji će omogućiti razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Na početnoj konferenciji govorili su Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Projekt su predstavili Nika Cohen iz  agencije ZADRA NOVA i Ante Uglešić, arhitekt iz tvrtke Forvm d.o.o.

Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, rekao je kako će se projektom osigurati obnova postojećih i gradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, opremanje i njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unapređenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih aktivnosti.

"Trinaest godina nakon što je osnovan Centar za podvodnu arheologiju dolazimo do završne faze, odnosno početka obnove crkve i cijelog kompleksa. Ovim projektom završava se cjelovita obnova i ovo će doista postati reprezentativni kompleks u kojem će se prezentirati aktivnosti, vrijedni nalazi i gdje će se događati međunarodne znanstvene konferencije. Grad Zadar dobiva novi prostor kulture, novi javni prostor koji će se moći koristiti i za kulturna događanja te za znanstvene skupove i tu zapravo pokazujemo kako kroz kulturu postajemo zamašnjak koji može pokrenuti brojne druge aktivnosti", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek nakon predstavljanja projekta.

image
Obnova kompleksa nekadašnje crkve i samostana sv. Nikole u Zadru
Grad Zadar

Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.

Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom rekao: Pred nama je još jedan veliki projekt obnove kulturne baštine. Započeli smo ga operativno u gradskoj upravi 2018. izradom projektne dokumentacije pa zajednički razvijali i konačno uspješno pripremili za provedbu i financiranje kroz zadarski ITU mehanizam. Ulaganjima kroz Instrument teritorijalnog ulaganja Urbanog područja Zadar, kao nikada do sada i u najkraćem vremenu, ostvarili smo sve pretpostavke za ubrzani razvoj kulture, poduzetništva, brownfield lokacija, socijalnih usluga. Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti daljnji razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ovim projektom Zadar i Hrvatska dobivaju prestižno kulturno, obrazovno i znanstveno središte. Konačno, ovaj projekt Zadar čini gradom razvijene svijesti za svoju povijest, kulturu i znanost. Na tim vrijednostima danas gradi svoj identitet.

Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“.

Ukupna vrijednost projekta je 29,985.487 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25,487.664 kuna, a Ministarstva kulture i medija u sufinanciranju sudjeluje sa 4,497.823 kuna.

Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Partner na projektu je Turistička zajednica Grada Zadar koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

17. srpanj 2024 16:39