StoryEditorOCM
TribinaEUROPSKIM SREDSTVIMA

Počeli radovi na obnovi kompleksa sv. Nikole u Zadru: gotovo 1300 kvadrata budućeg atraktivnog izložbenog i višenamjenskog prostora!

Piše Zadarski.hr
16. ožujka 2021. - 14:22

U ponedjeljak, 15. ožujka, počeli su građevinski radovi na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Izvođač građevinskih radova je KREKIĆ AVANGARD, d.o.o. Stručni nadzor vodit će CAPITAL ING d.o.o., a voditelj projekta gradnje je CAPITAL ING d.o.o.. Kompletna arhitektonska projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu FORVM d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kn od čega 85% predstavljaju bespovratna EU sredstva. Sredstva su osigurana kroz Projekt Obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u svibnju 2020. godine sa specifičnim ciljem povećanja zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine. Planirano trajanje razdoblja provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine unutar kojeg će se odviti projektne aktivnosti u više faza (Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu; Opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru - MCPA; Razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja).

Započeta Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu podrazumijevaju građevinske radove zaštite, obnove i revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra upisanog u registar kulturnih dobara.

Projektom se tako planira obnoviti, prenamijeniti i valorizirati sveukupno pet prostornih jedinica na površini od 1.264,82 m2 neto korisne površine prostornih jedinica. Tako je u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano osmisliti stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima kao i uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl. U dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije MCPA. Na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade uz ul. B. Bersa nastat će Dormitorij za goste MCPA u Zadru.

19. rujan 2024 02:59