StoryEditorOCM
4 kantunaKRAJ JEDNE ERE

Zadarski se azil sljedeći mjesec mora preseliti! Volonterke: "Kako ćemo premjestiti 200 pasa na teren bez hlada? Potrebna nam je svaka vrsta pomoći!"

Piše M.Magaš
24. svibnja 2022. - 15:00

Sad je i službeno - Zadarski se azil s preko 150 pasa mora idućeg mjeseca preseliti s terena na kojem se nalaze posljednjih 17 godina. 

Vlasnici teretna, Tvrtka BMP asset čiji su osnivači Željko Petković i Mateo Borojević, već neko vrijeme pomažu volonterkama iz azila koliko mogu prije nego počnu graditi prvi Retail park u Zadru.

Ipak, vremena je sve manje i kako nam je rekla Stella, jedna od volonterki, Grad Zadar je izašao u susret i dao im na korištenje teren koji se nalazi odmah do sadašnjeg azila.

- Dobili smo taj komad zemlje od Grada na privremeno korištenje, na rok od dvije godine, dok se ne izgradi službeni azil na granici Novog Bokanjca i Briševa. Kad će to biti, ne znamo. U svakom slučaju, posljednji dan kad radovi moraju početi je 5. lipnja jer se više ne mogu pomicati rokovi... - istaknula je te dodala kako će njima trebati svaka moguća pomoć.

image
Jure Miskovic/Cropix

- I fizička i u obliku donacija jer drukčije nećemo moći napraviti taj azil. Nas je i dalje samo četiri cure s minimalno novaca koji odlazi na liječenja i brigu pasa koje imamo na skrbi. Cijeli premještaj će svakako koštati puno novaca, a najveći problem je što ne postoji niti jedno stablo na toj zemlji i ne znamo kako će psi preživjeti ljeto na takvom terenu bez hlada! Nas su spašavala stabala koja smo imali ovdje. Zato nam trebaju donacije građevinskog materijala da bi im mogli napraviti što bolji smještaj našim štićenicima - naglasila je te se u ime svih djevojaka zahvalila gradonačelniku Branku Dukiću i Gradu Zadru na zemlji koju su im omogućili firmi BMP asset jer su obećali pomoći pri seljenju. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Podsjetimo, krajem 2021. godine izgrađena je pristupna cesta čestici br. 627/61 k.o. Bokanjac na čijem je mjestu planirana izgradnja novog skloništa za napuštene životinje. Ova čestica je darovana Zadarskoj županiji od strane Ministarstva državne imovine u svrhu izgradnje skloništa za životinje čija bi ukupna površina iznosila 10.000 metara četvornih s kapacitetom prihvata 200 napuštenih životinja. 

- Ukoliko osiguramo dostatna sredstva ovu godinu planiramo započeti izgradnju samog skloništa za životinje, s tim da će za to prethodno biti potrebno dobiti spremnost odnosno suglasnost svih jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje i održavanje skloništa - kometirao je nedavno za naš portal županijski pročelnik Danijel Segarić.

Prema riječima pročelnika zatraženo je i načelno prihvaćeno financiranje ovog objekta od Ministarstva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja ali konkretne odredbe budućeg Pravilnika o financiranju još nisu usvojene.

Volonterke, koje godinama slušaju razna obećanja i kako uvijek "fali jedan papir", sad su zaista došle pred zid i potrebna im je pomoć svake vrste. 

image

buduće sklonište za napuštene životinje

Županija/Slobodna Dalmacija
19. travanj 2024 22:34