StoryEditorOCM
4 kantunaŠOKANTAN ZLOČIN

Zašto je pretučen 14-godišnjak? Što kaže njegov otac, prijatelji, škola. Napadači imaju 18,17 i 15 god. Svjedok: Rekao mi je da su ga tukli bokserom!

Piše Ivica Nevešćanin
Božana Sviličić
23. travnja 2021. - 16:45

- Ležao je na zemlji nepomično, cijelo lice bilo mu je u krvi. Nisam znao što da radim, pričao sam s njim o svemu i svačemu, samo da ne padne u nesvijest. On se tresao, drhtao je, govorio je da ga jako bole leđa. Pitao sam ga može li micati prstima na nogama i rekao mu da miruje jer mu je možda ozlijeđena kralježnica. Rekao mi je da zna tko ga je napao, govorio je kako su ga po glavi i tijelu tukli bokserom... - priča nam Zadranin koji je u četvrtak navečer spriječio četvoricu mladića da do kraja zatuku 14-godišnjaka u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru. Vozio je iz smjera Jazina prema Voštarnici kad je s desne strane ceste na nogostupu primijetio kako četvorica mladića nekoga tuku na podu.

- Zaustavio sam auto na sred ceste i krenuo prema njima. Kad su me vidjeli, razbježali su se. Bilo ih je sigurno četvero, a ovo dijete su ostavili na podu. Jecao je od bolova. Kad sam ga vidio u kakvom je stanju, a nema ni 40 kila, srce mi se steglo. Ovo je za mene bio pokušaj ubojstva – priča nam.

image
Zadarski.hr zadar
Zadarski.hr

Dječak se trebao naći s ocem na Narodnom trgu. Kako se nije pojavio po dogovoru, otac ga je nazvao.

- Stajao sam iznad njega kad je telefon zazvonio u njegovom džepu. Rekao je da ga to sigurno zove otac jer su se trebali naći na Trgu. Uzeo sam telefon i javio se. Ocu sam rekao što se dogodilo i neka dođe na Voštarnicu. Kad je čovjek stigao briznuo je u suze... - govori naš sugovornik s kojim smo razgovarali neposredno nakon napada te sutradan ujutro.

- Nisam mogao zaspati. Cijelu noć mi iz glave nisu izlazile slike tog pretučenog djeteta. Mogu samo zamisliti kao je njegovim roditeljima, njegovoj obitelji. Ne mogu vjerovati da se ovakve stvari događaju u Zadru. Da se djeca tako divljački međusobno obračunavaju – kaže naš sugovornik koji je iste večeri dao iskaz policiji. U petak ujutro javio mu se otac pretučenog dječaka i zahvalio mu na svemu što je napravio za njegovog sina.

Incident u Ulici bana Josipa Jelačića dogodio se oko 20 sati, a počeo je nekoliko minuta ranije, na igralištu u parku ispred dječjeg vrtića Sunce. Početak incidenta zabilježen je na video snimci koja se u petka ujutro dijelila Zadrom preko mobitela. Uz nju smo dobili i snimku nastalu ranije, na kojoj se vidi kako istog maloljetnika na zadarskom Autobusnom kolodvoru nemilosrdno tuče jedan stariji mladić. Snimka je, prema mišljenju istražitelja, nastala prije mjesec dana, a razlog tog, kao i ovog zadnjeg napada zabilježenog mobitelom, navodno ima veze s nekom djevojkom.

Policija, naime, sumnja da je uzrok nasilja nad 14-godišnjakom sukob oko djevojke koja ide u razred s njim i jednim od napadača. Na snimci iz večeri incidenta napadač je za glavu viši od žrtve i ima napunjenih 15 godina. Druga dvojica, koja se na snimci vide kako kreću u lov za 14-godišnjakom su stariji i pohađaju srednju školu, jedan je 17-godišnjak iz Vira, a drugi 15-godišnjak iz Radovina. Početaka premlaćivanja snimio je jedini punoljetnik među njima, 18-godišnjak iz Benkovca. On je ujedno mladić s druge snimke koja na Autobusnom kolodvoru zvjerski mlati 14-godišnjaka prije mjesec dana.

image
Napad u Zadru
Zadarski.hr

Zadarska policija će, kako neslužbeno doznajemo, protiv sve četvorice podignuti kaznene prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju. Prema dosadašnjim saznanjima, policija nema dokaza da su ozljede 14-godišnjaku nanesene bokserom.

Iako je policija u četvrtak izvijestila da je napadnuti dječak zadobio lakše tjelesne ozlijede, s mogućnošću prekvalifikacije u teže, zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc nam je potvrdio da se ipak radi o teškim ozljedama.

- Pacijent se nalazi na promatranju i oporavlja se. Pazimo ga i kontroliramo, upravo je prošao ultrazvučni pregled. Za sad nije bilo razloga da ga podvrgnemo kirurškom zahvatu - kazao je dr. Karuc.

Kako smo doznali iz krugova bliskih obitelji, dječaku je pukla slezena, ali nije došlo do obilnog krvarenja. Kirurzi takvu ozljedu smatraju teškom, no kvalifikaciju će utvrditi državno odvjetništvo. Također je zadobio lakše ozljede glave i prsnog koša. U slučaju da dođe do obilnog krvarenje puknute slezene, pretučeni mladić će biti operiran. Zbog toga će u bolnici ostati na promatranju još dva do tri dana.

Dr. Karuc nije htio govoriti o karakteru drugih ozljeda maloljetnika, niti jesu li one moguće izazvane bokserom kojeg je, prema riječima svjedoka, imao jedan od napadača.

- Pitanje je hoće li ga operirati. Ne znamo još. Slezena mu je natečena. Čekamo odluku liječnika. Razgovarao sam s njim u bolnici i malo je bolje, ali ne znamo što će dalje biti. Vidjet ćemo – rekao je u petak teško potreseni otac pretučenog dječaka. O tome što se dogodilo kobne večeri i što je bio povod brutalnom premlaćivanju njegovog sina nije mogao govoriti.

- Nemojte me ništa pitati, ne mogu ništa govoriti, ne smijem – rekao je drhtavim glasom još šokiran incidentom koji je njegovog sina umalo stajao života.

Svirepi napad na dječaka šokirao je i osnovnu školu gdje je 14-godišnjak pohađao osmi razred.

- Cijelo jutro imamo intenzivne sastanke i malo je reći koliko smo uznemireni time što se dogodilo. Nemamo još konkretnih informacija zašto se dogodilo to što se dogodilo, to će se tek saznati, no sigurno je da ćemo poduzeti određene mjere – rekla nam je ravnateljica škole koju je pohađao pretučeni maloljetnik.

image
Zadarski.hr zadar
Zadarski.hr

U školi kažu kako je 14-godišnjak bio običan, normalan dječak u skladu sa svojom dobi i vremenom. Prema pričama poznanika mladića navodno je povod sukobu bila ljubavna svađa, jer je 14-godišnjak bio s djevojkom koja je ranije bila u vezi s jednim od napadača.

- Sve je počelo online, na društvenim mrežama, a kasnije se nastavilo i uživo - pričaju mlađi Zadrani.

Mladići koji su napali 14-godišnjaka, inače uspješnog atletičara, po Instagramu se diče motorima, srednjim prstima, tetovažama i narodnjacima, te parolama: 'Gorimo' ili 'teški luđak to'e glava'. Navodno je najstariji od njih prvi maltretirao 14-godišnjaka, a onda je u pomoć pozvao i ostale. Jedan od napadača je član zadarskog boksačkog kluba, drugi ima istetoviran kalašnjikov na vratu.

- S njima se zakačit, ode glava - samo je jedan od komentara koji su im poznanici ostavljali ispod grupnih slika na Instagramu, no bilo je i onih koji su ih osudili.

- Patnici koji napadaju dicu u grupama. Niste frajeri već patnici - komentar je kojeg im je ispod zajedničke fotografije na Instagramu ostavila poznanica dan nakon nemilog događaja.

Puno oštrije njihov su napad tijekom dana osudili brojni virtualni komentatori koji su uz objavljena imena i prezimena napadača tijekom dana pozivali na njihov linč.

- Triba ih razapeti, razbiti, ubiti i zapaliti - samo su neki od brojnih komentara u kojima se nakon napada na dječaka poziva i na jednaki 'odgovor' onima koji su njega napali.

TRI VIDEA PREMLAĆIVANJA

Tri videa premlaćivanja koja su dostupna i policiji uklapaju se u kontekst događaja od četvrtka na večer. Naime, prema riječima svjedoka, dječak je znao svoje napadače i policiji je kazao njihova imena. Također je rekao da ga već neko vrijeme maltretiraju i prijete mu.

Video 1 

Mladić, viši od njega za glavu, na prvom video hvata 14-godišnjaka za kragnu i potom svom snagom udara šakom u glavu. Dječak od udarca posrće i povlači se unazad. Nakon što napadač opet krene prema njemu, on se daje u bijeg, a za njim kreće potjera: prvom se napadaču pridružuju još dvojica.

Događaj je snimljen u parku u Ulici bana Josipa Jelačića ispred dječjeg vrtića Sunce, na prostoru bivšeg poligona, iz neposredne blizine, a osoba koja snima, vrišti od uzbuđenja i počinje trčati za njima.

Video 2

Najstariji mladić iz skupine, 18-godišnjak iz Benkovca, krvnički mlati 14-godišnjaka na zadarskom Autobusnom kolodvoru. Pritisnuo ga je uza zid i zadaje mu naizmjence snažne udarce šakama u glavu i tijelo. U jednom trenutku ga koljenom udara u stomak i dječak se ruši. Kad je pao na tlo udara ga još jednom, ovaj put nogom. Cijeli događaj promatra nekoliko djevojaka sa strane, a jedan mladić prolazi pored njih i ne obraća pažnju na premlaćivanje. Nitko ne pokušava zaustaviti nasilje. Nakon što je dobro istukao dječaka, napadač se lagano udaljava...

Video je navodno bio objavljen na tik-toku, ima poznatu glazbenu podlogu i snimljen je iz daljine, nekih dvadesetak metara od mjesta incidenta.

Video 3

Mladić koji je u četvrtak prvi napao 14-godišnjaka u ovom videu tuče dječaka nižeg i slabijeg od sebe. Naši izvori kažu da je riječ o istom napadnutom dječaku. Incident je snimljen na Smiljevcu, ispred jedne trgovine. Uokolo stoje vršnjaci i "navijaju" dok očito slabiji dječak pada pod višestrukim snažnim udarcima jačeg i većeg mladića. Pokušava glavu zaštiti rukama, a kada sklupčan završi na podu napadač mu zadaje zadnji udarac nogom.

23. travanj 2024 22:32