StoryEditorOCM
4 kantunaTORNADO VIDA RANE

Zašto šuti Udruga Tornado? Tko je policajac u japankama koji je uhitio navijače? Kad je B.P. (19) ušao u kriminal, a J.V. (39) pao s 2,5 kila trave?

Piše Ivica Nevešćanin
20. srpnja 2020. - 19:33

Iz Udruge Tornado u ponedjeljak nisu htjeli komentirati incident od prošle subote u kojem je policija privela devet pripadnika te navijačke skupine, nakon što su naoružani sprejevima i palicama prebojali mural Torcide u Murvici kod Zadra.

- Ne dajemo izjave na ovaj način. Poslat ćemo pisano priopćenje, danas, sutra ili za pet dana. Oprostite, u vožnji sam, ne mogu više razgovarati – kazao nam je Vice Genda, tajnik Tornada. Upitan hoće li možda Luka Buljat, predsjednik udruge, ipak nešto komentirati s obzirom na aktualnost događaja, Genda je ponovio da ni on ni predsjednik ništa neće govoriti prije nego što sastave priopćenje koje će uputiti javnosti. Ostali smo tako uskraćeni za informaciju jesu li privedeni muškarci u dobi od 39 do 19 godina registrirani članovi udruge Tornado ili samo pripadnici navijačke kohorte.

Dok se Tornado službeno ne oglasi o incidentu o kojem bruji Zadar, javnost je posebno zaintrigirala fotografija privođenja devetorice mladića na ulazu u Zadar kod trgovačkog centra Supernova koju je objavio portal Zadarski.hr. Na njoj se jasno vidi kako, uokolo dva automobila u kojima su se vozili navijači, potrbuške leži devet muškaraca s rukama na leđima. Uz njih stoje dvojica policajaca u uniformama, a iznad jednog je stariji muškarac u bijeloj majici i kratkim hlačama s japankama na nogama. Vidi se kako jednom od uhićenika stavlja lisice ne ruke.

image
Luka Gerlanc/Cropix


Neslužbeno smo doznali da je riječ o višem policijskom dužnosniku PU zadarske koji se slučajno zatekao u Supernovi kad je do njega došla informacija da skupina pripadnika Tornada u Murvici provodi akciju prebojavanja murala Torcide. Čim je shvatio što se događa, i da su navijači u dva auta krenuli prema Zadru, digao se sa stola i automobilom stigao do raskrižja na ulazu u grad. Kad je vidio da se približavaju, izašao je pred njih i autom im presjekao put. Navijači su se morali zaustavili, a odmah iza njih stigla su i policijska kola koja su ih nadzirala u Murvici. Policajac u japankama izvadio je iz prtljažnika automobila nekoliko plastičnih lisičina i podijelio ih kolegama koje su ih navijačima stavili na ruke, a potom su ih tako zavezane priveli u policijske prostorije gdje su prespavali. Sutradan ujutro, u nedjelju, odveli su ih sucu za prekršaje, a on ih je nakon ispitivanja pustio da se brane sa slobode.

Iako su sva devetorica prijavljena za prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja policajaca prilikom privođenja, dvojica među njima su posebno zanimljiva. Poglavito 19-godišnji B.P. kod kojeg je policija u pretresu kuće pronašla kalašnjikov s 236 komada streljiva, spremnike za automatsku pušku, nešto speeda i nacističku zastavu. Premda spada u mlađe punoljetnike, B.P. je stari policijski poznanik, još od sedmog razreda osnovne škole kada je na nastavu došao s preklopnim nožem. Od tada do prošle subote, policiji je pet puta prijavljivan zbog tučnjave, kao maloljetnik je više puta zatečen u noćnim izlascima, a jednom je i njegov obitelj prijavila nestanak, odnosno bijeg od kuće.

image
Oružje i svastike pronađeni kod jednog pripadnika Tornada
Zadarski.hr


S 14 godina zaradio je prekršajnu prijavu zbog vožnje mopeda bez vozačke dozvole i registracije, a u kaznenu evidenciju upisao se u studenom 2018. godine, kad se kao 17-godišnjak posvađao i potukao s 19-godišnjakom u Ulici Josipa Hatzea na Sokinom brigu. To mu nije bilo dovoljno pa je nakon tučnjave pustio s lanca svog psa mješanca belgijskog ovčara i pitbulla nahuškavši ga na 19-godišnjaka. Napad je bio brutalan. Razjareni pas je mladića više puta izgrizao nanijevši mu lakše tjelesne ozlijede, a B.P. je kao maloljetnik prijavljen za opću opasnu radnju i nepropisno držanje životinja. Svoju evidenciju kaznenih prijava popunio je prošle subote držanjem neregistriranog oružja koje mu je oduzeto, kao i rasističke i fašističke zastave iz arsenala „navijačkih rekvizita”.

Drugi zanimljivi lik je 39-godišnji J.V. iz Zadra. Prije incidenta u Murvici, u kojem je vozio jedan od automobila pod utjecajem droge, J.V. je policiji bio poznat kao razmjerno čest sudionik obračuna među navijačkim skupinama. U siječnju 2016. sudjelovao je u tučnjavi navijača Tornada s pripadnicima šibenskih Funcuta. Okršaj se dogodio na odmorištu Janče uz autocestu A1 kod Ličkog Lešća. Godinu prije J.V. je zatečen s 0,3 grama kokaina za osobu upotrebu, a u pravi problem uvalio se krajem listopada prošle godine, kada ga je policija u Zadru zatekla s 2,5 kilograma marihuane. J.V. je kasnije i optužen da je s ciljem daljnje preprodaje nabavio veću količinu marihuane koju je držao u jednoj garaži na Bulevaru, u ulici Ante Starčevića, a čuvanje droge je povjerio maloljetnom 16-godišnjaku. Zajedno su „travu” raspizivali, a maloljetnik je potom dogovorene količine trebao donositi na lokacije prema njegovim uputama, u cilju preprodaje.

Policajci su tijekom kriminalističke istrage kod 16-godišnjak pronašli 900 grama marihuane upakirane u manje količine namijenjene preprodaji, kao i digitalnu vagu, koje su mu oduzete.

Obojica su na koncu prijavljena zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su privedeni pritvorskom nadzorniku.

29. travanj 2024 22:46