StoryEditorOCM
4 kantunaMEDVJEĐA USLUGA

Zašto TZ grada Zadra pet dana nije htjela reći da je gradonačelnik Dukić s članovima turističkog vijeća na studijskom putovanju po Italiji?

Piše I. Nevešćanin, I. Ivanac
5. travnja 2022. - 13:41

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić proveo je prošlog tjedna pet dana na studijskom putovanju u Italiji kao predsjednik Turističke zajednice grada Zadra. Dukić je na putu bio u društvu direktora TZ Marija Paleke i članova turističkog vijeća.

- Gradonačelnik je kao predsjednik Turističke zajednice, zajedno s članovima Turističkog vijeća bio dio delegacije TZ grada Zadra na studijskom putovanju u Italiji u trajanju od pet dana. Sve TZ u Hrvatskoj svojim planom i programom predviđaju studijska putovanja. Radilo se o tematskom putovanju u talijanskoj pokrajini Puglia - Salento, koja predstavlja najveće rastuće turističko tržište na Mediteranu upravo kroz sinergiju kulture i turizma što je smjer u kojem želimo razvijati Zadar kao destinaciju. Uz to posjetili su i grad Materu koji je bio europska prijestolnica kulture 2019. godine koja također bilježi značajan turistički rast – dobili smo u utorak potvrdu iz gradske uprave.

Da je gradonačelnik otišao na putovanje s direktorom i delegacijom TZ grada Zadra, doznali smo još prošlog tjedna, ali je sve do danas nitko iz TZ grada Zadra nije htio službeno potvrditi. Naime, još u četvrtak 31. ožujka nazvali smo direktora Paleku koji nam je potvrdio da je na putu, no kad smo ga pitali tko je s njim i gdje borave, od nas je zatražio da mu pitanja pošaljemo pisanim putem, što smo i napravili.

Odgovore smo dobili u popodnevnim satima istog dana, ali nigdje u njima nije bilo navedeno da je na putu s njim otišao i gradonačelnik Dukić u svojstvu predsjednika TZ grada Zadra. Zašto? Zašto se ta informacija danima krila od javnosti? I kad smo je šesti dan dobili, dobili smo je iz ureda gradonačelnika, a ne od direktora TZ grada Zadra!

Činjenica da predsjednik, direktor i članovi turističke zajednice odlaze na studijska putovanja toliko je notorna da ju je bespotrebno objašnjavati. Studijska putovanja za predsjednika, direktora i članove turističkog vijeća spadaju u elementaran opis njihovih funkcija i radnih mjesta i s tim nitko ne bi trebao imati problema. No danima izbjegavati odgovor na pitanje gdje je gradonačelnik, odnosno, zatajiti činjenicu da je gradonačelnik kao predsjednik TZ grada Zadra na studijskom putovanju s direktorom i vijećnicima, spada u pokušaje skrivanja informacija od građana i budi sumnje na skrivene namjere. Koje i kakve, nećemo nagađati, ali je znakovito da se upravo oko netransparentnih studijskih putovanja TZ grada Zadra već bila digla halabuka, a pred vratima je i natječaj za izbor direktora TZ grada Zadra.

Ako se htjela smanjiti (nepostojeća) šteta za gradonačelnika Dukića ili direktora Paleku, onda su definitivno izabrali krivi način komunikacije jer uskraćivanje osnovnih informacija od građana svakako ne spada u bolju prakse transparentog rada i kvalitetnog komuniciranja s medijima.

Gradonačelnik je javna osoba 24 sata na dan, kao i direktor Turističke zajednice, i svaki njihov dan, svaki njihov potez ili izjava, od interesa su za javnost. Građani imaju pravo znati gdje se gradonačelnik svakog dana nalazi, gdje putuje i s kim se druži jer sve što radi, radi o trošku tih istih građana od kojih ga neki potpuno nepotrebno pokušavaju ”sakriti” radeći time njemu i sebi medvjeđu uslugu.

26. travanj 2024 17:54