StoryEditorOCM
4 kantunaŠOK RAČUNI

Zbog divljanja cijena struje i plina, SC Višnjik ove će godine plaćati dva milijuna kuna više nego lani. I još se mogu pohvaliti da su odlično prošli!

Piše Ana Vučetić Škrbić
14. veljače 2022. - 21:01

Sportski centar Višnjik ove će godine imati čak dva milijuna kuna veći račun za plin i struju nego lani. I još se mogu pohvaliti da su odlično prošli! Sukus je to analize o potrošnji energenata čije su cijene doslovno podivljale s krajem prošle godine, što će na svojim proračunima najprije osjetiti najveći potrošači. U Zadru su to Opća bolnica, škole te SC Višnjik koji je imao sreću u nesreći da ugovore s dobavljačima plina i struje sklopi prije zadnjeg  naglog poskupljenja. Ali čak i pod takvim, povoljnijim uvjetima, računi će im biti veći za dva milijuna. U suprotnom, povećali bi se između dva i tri puta.

- Odmah po isteku starog, potpisali smo novi ugovor sa EVN Crotia plinom. Već tada cijene su skočile sa 21,3 na 29,5 eura za megawat plina, a sada je došlo na čak 90 eura. Što je trostruko više. Kad se sve zboji, na trošku plina imamo povećanje od 23 posto. Po ranijem smo ugovoru plaćali milijun kuna, a po novom 1,3 milijuna, što je malo povećanje u odnosu na to kolike su sad cijene. Zato kažem da smo dobro prošli jer smo reagirali na vrijeme- kaze direktor Višnjika, Denis Karlović.

Poskupljenje elektične energije, s druge strane, itekako će osjetiti.

U 12. mjesecu istekao je trogodišnji ugovor koji su imali s HEP-om po kojem su struju na nivou godine plaćali 1,7 milijuna kuna.

- Po novom ugovoru koji smo sklopili 1. prosinca, cijena niže tarife skočila je za 110 posto, a više za 143 posto. Trošak za struju povećat će se s 1,7 na 3,4 milijuna kuna- govori direktor Višnjika koji se, upravo zbog toga, okreće solarnoj energiji.

Prije mjesec dana pokrenuli su veliki projekt solara čime bi se zadovoljilo do 50 posto potreba, a dvije tvrtke trenutno rade na ispitivanju najboljih lokacija za njihovo postavljanje.

- Taj bi projekt trebao biti gotov kroz mjesec dana, a onda krećemo u njegovu realizaciju. Procjene su kako bi, bez sufinanciranja, uloženo vratili za tri godine. Sa sufinanciranjem i ranije. Solari su budućnost, u to nema sumnje- zaključuje Karlović.

26. travanj 2024 18:22