StoryEditorOCM
4 kantunaNIKAD DOSTA

Zemljište na Polačišću opet u raljama politike: Stanari Svačićeve animirali Vučetića, Rubešu i Meštrovića da im zaštite ilegalni parking!

Piše I. Nevešćanin/I. Ivanac
28. rujna 2022. - 20:50

Priča o zemljištu na Polačišću kojeg je Grad Zadar 2008. godine prodao poduzetniku Mladenu Ninčeviću s obavezom izgradnje hotela visoke kategorije, opet se našla u fokusu javnosti. Naime, u petak 30. rujna na lokaciji u Svačićevoj ulici sudski ovršitelj će pokušati uz asistenciju policije uvesti vlasnika zemljišta u posjed i tako izvršiti pravomoćnu presudu iz 2020. godine. Naglašavano riječ pokušati jer su stanari obližnje zgrade koji dio privatnog zemljišta godinama koriste za parking, najavili ”pružanje otpora” a podršku su tražili i od politike. Konkretno od predsjednika gradskog vijeća Marka Vučetića te vijećnika Enia Meštrovića i Ante Rubeše. Interes novinara je međutim najavljeni ”prosvjed” pretvorio u sastanak između predstavnika vlasnika, stanara i Grada Zadra. Što će na koncu od toga biti, vidjet ćemo u petak ujutro.

Podsjetimo, riječ je o dugogodišnjem sudskom sporenju između stanara i bivšeg vlasnika Ninčevića kojem su stanari zgrade u Svačićevoj, mahom sudionici i veterani Domovinskog rata, pozivajući se na pravo posjeda na dijelu gradske parcele onemogućili da kupljeno zemljište privede namjeni. Zemljište je na koncu ovršila banka i prodala novom vlasniku, tvrtki RamseyBay u vlasništvu Denisa Mikana iz Australije. Zemljište koje je Ninčević platio 29,5 milijuna kuna, Mikan je dobio na dražbi za 20,7 milijuna kuna.

U međuvremenu su pravomoćno okončani i sudski postupci u korist Ninčevića, odnosno Mikana, a pokušaj stanara da pokrenu reviziju odluke Županijskog suda kojom su izgubili pravo posjeda na parkiralište, Vrhovni sud je odbio 10. ožujka 2021. godine.    

Ovršni postupak provest će sudski ovršitelji u petak u 10 sati uz asistenciju policije.   

- Ovršni postupak provodi se temeljem presude Županijskog suda u Zadru od 21. travnja 2020. godine u kojem se tuženicima Silviu Butiću, Tomislavu Pavičići i Nediljku Ikiću nalaže predati društvu RamseyBay u posjed dio nekretnine - potvrdio nam je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica.  

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra Marko Vučetić kazao je kako je u kontaktu s predstavnikom stanara još od kada je bio saborski zastupnik. Tada je tražio da se cijeli slučaj ispita. 

- Grad je tu izigrao i stanare i kupca i sada nema puno manevarskog prostora osim razgovora jer se sada mijenjaju odnosi. Imamo vlasnika koji legitimno ulazi u posjed te stanare i Grad. Ono što se sada može napraviti jest da se sve tri strane nađu i vide što se može napraviti, što je istina, a što dezinformacija, ističe Vučetić dodajući kako nije nužno da taj sastanak bude u petak u devet sati.

- To je bio neki radni dogovor iako još ništa nije službeno potvrđeno. Razgovor se može održati bilo kada. Petak je dan kada se stvara psihoza u kojem se pojačava potreba za razgovorom. Grad se iz ove priče izvukao i promatra sa strane, zaključuje Vučetić.

Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša je također pozvan na razgovor. 

- Upoznat sam s cijelom situacijom i pojavit ću se na razgovoru. Jedino što mogu reći stanarima jest da se za sve probleme zahvale HDZ-u, kratak je bio Rubeša, dok je nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović kazao kako su ih stanari zgrade u ulici Petra Svačića kontaktirali prije pola godine, a razlog zašto će sudjelovati u razgovoru je taj što Grad Zadar nije sačuvao zemljište koje svojataju stanari Svačičeve kao zelenu površinu već je to zemljište prodao investitoru. 

- Bolje nam je sačuvati grad sada ovakav kakav je, nego da se opet jedan njegov dio betonizira, istaknuo je Meštrović dodajući kako će uskoro na Gradskom vijeću stopirati Prostorni plan i tražiti da sve nove građevine imaju minimum jednu trećinu zelene površine, ali i da se oformi inspekcijski tim koji će tražiti nepravilnosti na objektima koji su dobili uporabne dozvole.

- Pokušat ćemo sačuvati svaki dio zelene površine u gradu, dodao je Meštrović.

Stanari imaju povlašteni parking

Stanari ulice Petra Svačića koji su godinama nezakonito uzurpirali gradsko i privatno zemljište, inače imaju na "Maloj pjaci" pravo na povlašteni parking. Iz gradske tvrtke Obala i lučice su nam kazali kako taj parking ima ukupno 154 mjesta, 134 u zatvorenom dijelu koji je od ostataka odijeljen rampom i 20 parkirnih mjesta na ulici. Cijena povlaštene karte iznosi 50 kuna mjesečno, a ako se uzme karta za šest mjeseci, stanari dobiju popust od 20 posto na cijenu povlaštene karte. 

26. travanj 2024 14:36