StoryEditorOCM
4 kantunaUTEMELJITELJI ZADARSKOG HDZ-.A O RASPUŠTANJU SVOG OGRANKA

Zlatko Begonja ne želi biti medijska hrana duševnim bolesnicima, a Marko Babić tvrdi da je za sve kriv argumentirani govor Drage Krpine o Istanbulskoj konvenciji

23. ožujka 2018. - 21:30
marko_babic_benkovac1-02041

Zadnjeg dana veljače održana je u Zadru sjednica Županijskog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a na kojoj je dotadašnji predsjednik Zlatko Begonja podnio ostavku, a na njegovo mjesto je izabran Drago Krpina. U svojstvu novog predsjednika, Krpina je u Benkovcu održao govor na obljetnici osnutka HDZ-a i poručio Andreju Plenkoviću da o prihvaćanju Istanbulske konvencije održi unutar stranački referendum.

Uslijedila je odluka nacionalnog Predsjedništva HDZ-ovih utemeljitelja na kojoj je izbor Krpine poništen, a izabrano je tročlano Povjerenstvo (Stanko Batur, Mile Marić i Bert Parać) koje će u roku od šest mjeseci provesti reviziju članstva među zadarskim utemeljiteljima i organizirati novu izbornu Skupštinu.

Drago Krpina u tome je vidio odmazdu:

-Županijski odbor utemeljitelja raspustili su zbog mojeg zalaganja protiv Istanbulske konvencije. Da sam prije nekoliko dana uputio potporu tom glasovitom "svetom pismu", vjerojatno bih večeras bio unaprijeđen u savjetnika predsjednika HDZ-a. Svakom razumnom to je jasno. Nažalost, ova unutarstranačka organizacija, koja bi trebala biti prvi jamac moralnosti i dosljednosti u HDZ-u, pretvorila se u svoju suprotnost, izjavio je riječkom Novom listu Krpina nazivajući "običnim budalaštinama" obrazloženje prema kojem je do te odluke došlo zbog nekih organizacijskih propusta.

Uz to Krpina je prozvao i Božidara Kalmetu jer je "Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja uputio jedan pamflet s nedvojbenim lažima i on je poslužio kao temelj odluke o raspuštanju". Krpina je ustvrdio da mu Kalmetin dopis nisu dali, ali su presudu donijeli u komunističkom maniru iz 1948. godine.

Što o svemu kažu zadarski utemeljitelji stranke?

-Kao jedan od utemeljitelja, dragovoljaca i branitelja nisam iznenađen nego razočaran postupkom prema nama! Utemeljitelji su bili i ostali vojnici svoje stranke i idealisti bez pekmeza na rukama i bez dlake na jeziku, ali očito je da se stvara neki drugačiji HDZ i da s vlastitim stavom i mišljenjem završavaš na marginama i za to odgovaraš ovako ili onako. A mi smo i dalje spremni braniti interese HDZ-a Franje Tuđmana, demokršćanske stranke proistekle iz naroda, što bi trebao prihvatiti i predsjednik Plenković. Političke ambicije su uglavnom za nama, ali nam je stalo kako će stranka izgledati, stalo nam je da ona ne bude taoc nečije ambicije ili nečijeg straha od eventualne kandidature Drage Krpine za predsjednika ŽO HDZ-a, kaže donedavni tajnik zadarskih utemeljitelja HDZ-a Marko Babić uvjeren da je "argumentirani govor Drage Krpine na obljetnici stranke u Benkovcu" bio razlog raspuštanja stranačkih veterana.

Babić je bio tajnik do 28. veljače i tvrdi da je sjednica ŽO Zajednice utemeljitelja provedena potpuno legalno:

-Imamo 20 članova od kojih je njih 16 bilo na sjednici koju je prije glasanja, iz nekih svojih razloga, napustio jedino Stanko Batur. Dakle, imali smo "debeli kvorum", pa to ne može biti razlog raspuštanja, zaključuje Babić i objašnjava:

-Navodno nismo pozvali neke članove, ali Zdravko Jurjević, Martin Baričević i Božidar Longin uopće nisu članovi ŽO Zajednice utemeljitelja. Ponavljam, svi su drugi bili pozvani, tvrdi Babić.

Na sjednici od 28. veljače za novog je tajnika izabran Mile Marić koji se sada našao i u tročlanom Povjerenstvu.

-Ja još nisam u potpunosti upoznat s detaljima raspuštanja naše Zajednice. Na toj sam sjednici kooptiran u ŽO i na prijedlog Drage Krpine izabran za tajnika, a nakon raspuštanja su me zvali iz Zagreba i ja sam pristao biti članom Povjerenstva. Bilo je prijepora oko toga tko je sve učlanjen u Zajednicu utemeljitelja, pa je pred nama revizija članstva i organizacija nove izborne Skupštine u roku od šest mjeseci, izjavio je Marić napominjući da u Zadru ima oko 110 utemeljitelja upisanih u HDZ do 22. siječnja 1990. godine.


 

ZLATKO BEGONJA: Ne želim biti medijska hrana duševnim bolesnicima!

 

Donedavni predsjednik zadarskih utemeljitelja Zlatko Begonja nije želio opširnije govoriti za medije jer ne želi postati meta komentara po portalima i društvenim mrežama.

-Ne želim biti hrana grupaciji duševnih bolesnika i tema te moralne kaljuže, pa ne bih o tome previše govorio. Zahvalio sam se, dao ostavku jer imam svoje obveze i nemam namjeru biti u politici, bez obzira kako me se percipira, izjavio nam je Begonja.

04. svibanj 2024 19:28