StoryEditor
RegionalDRAGO KRPINA ŽELI PREDSJEDNICU VRATITI NA STARI KOLOSIJEK

"Kolinda ima šanse ako se odrekne Plenkovića"

28. prosinca 2019. - 21:30
krpina1-130817

U trenutku kada se našla pred zidom, Kolinda Grabar- Kitarović odlučila je iskoristiti “joker zovi”.

I pozvati Milijana Brkića da joj pomogne učiniti nemoguće. U nepunih desetak dana kampanje anulirati zaostatak pred Zoranom Milanovićem i u drugom krugu osigurati pobjedu nad nezgodnim suparnikom. Koji krupnim koracima grabi prema Pantovčaku.
A Brkić kao Brkić, nije mogao reći “ne”.
Dijelom zbog toga što za njega svaka bitka protiv nekog SDP-ova kandidata, čak i ako izgleda unaprijed izgubljenom, prerasta u mitski rat protiv komunizma. Brkić sebe smatra autentičnim hrvatskim ljevičarom. Pa i sraz s bivšim premijerom koji je u Vukovar uveo ćirilične ploče i forsirao “Lex Perković” gleda kao na pitanje časti.
Dijelom i zbog toga što mu je ovo prilika da se, nakon što je godinu dana zbog USKOK-ovih optužbi bio “na ledu”, na velika vrata vrati u vrh HDZ-a.
A najvećim dijelom što će - u slučaju da Kolinda Grabar-Kitarović na koncu ipak pobijedi - on biti heroj koji joj je osigurao pobjedu. On, a ne Plenković. Što, u trenutku unutarstranačkog raspleta u HDZ-u, može odigrati važnu, možda i presudnu ulogu.
- Brkiću je to rizik u kojem može više profitirati nego izgubiti - kaže nam jedan HDZ-ov dužnosnik koji ne spada u Plenkovićev tabor.

Pripisivanje zasluga

Ako Kolinda Grabar-Kitarović izgubi, ističe naš sugovornik, Plenković može reći da su se za nju svi založili, ali da jednostavno nije išlo. Pritom i Brkić ima dobar alibi: da je u priču ušao u posljednji trenutak i da je pomogao koliko je mogao.
- No ako ona ipak pobijedi, Brkić će sebi pripisati sve zasluge. A veliko je pitanje koliko će to Plenkoviću biti drago - upozorava ovaj HDZ-ovac.
On je uvjeren da će, unatoč općoj mobilizaciji koja slijedi unutar HDZ-a, “biti gusto”. I da će odlučivati i sučeljavanja, i bitka za Škorine glasače. Ali i to koja će strana izvesti više birača koji u prvome krugu nisu glasali.
- Najveća greška Kolinde Grabar-Kitarović je što je ona istrgnuta iz svojeg staništa. Prije godinu dana izgubila je dio birača HDZ-a koji nisu fanovi Andreja Plenkovića i njegove politike. Ali i onih koji nisu članovi HDZ-a, ali koji su je podržavali jer je kritizirala Vladu. Te dvije skupine su otpale, i tu se otvorila mogućnost za Škoru - ističe jedan HDZ-ov zastupnik.
Da je vrijeme da se ona vrati na stari kolosijek, smatra HDZ-ov dalmatinski veteran Drago Krpina. On je uvjeren da za Plenkovićevo micanje nije nužan poraz Kolinde Grabar-Kitarović. Odnosno, da i njezina pobjeda na predsjedničkim izborima može biti zalog budućem premijerovu porazu.

Promjene u HDZ-u

- Iako je vrijeme vrlo kratko, Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi se nametnuti kao odlučujući čimbenik u predstojećem preslagivanju karata na hrvatskoj političkoj sceni. Prikladnim, ali iskrenim političkim manevrom ona bi mogla ostvariti pobjedu u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora, a da istovremeno njezina pobjeda olakša postizanje cilja onima koji snažno priželjkuju Plenkovićev unutarstranački poraz - ističe Krpina u svojoj nedavnoj objavi na Facebooku.
On smatra da okretanje leđa Plenkoviću ne bi bilo ni malo nekorektno jer ju je upravo Plenkovićeva politika, uvjeren je Krpina, dovela na rub poraza na predsjedničkim izborima.
- Kolinda Grabar-Kitarović bi ovaj manevar mogla izvesti bez ikakve opasnosti za svoje političke izglede, zato jer ona ne samo da više ne ovisi o Plenkoviću, već joj je on postao glavni i nepremostivi politički uteg. Svako distanciranje od njega i njegove politike progresivno bi povećavalo njezine izglede za pobjedu u drugom krugu - uvjeren je Krpina.
Drugim riječima, da se Kolinda Grabar-Kitarović vrati staroj dobroj desnici koja ju je prije pet godina i izabrala za predsjednicu.
Čime bi, smatra Krpina, “zaštitila hrvatske građane od petogodišnjeg Milanovićeva ljevičarsko anarhoidnog maltretiranja”. Ali i otvorila “nezaustavljiv proces kadrovskih i ideoloških promjena u HDZ-u”.
Što je, dakako, eufemizam za Plenkovićevu smjenu.•

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 09:11