StoryEditorOCM
4 kantunaBEMTI PROCEDURE!

Zna li više itko tko je kriv za blokadu gradskog proračuna? U ovoj priči, nažalost, nema nevinih, ali neki su imali svoje šanse...

Piše Iva Ivanac
20. veljače 2023. - 20:43

Tko je kriv za blokadu gradskog proračuna? Gradonačelnik Branko Dukić, većina u Gradskom vijeću, nezakoniti amandmani, SDP, Akcija Mladih, Nezavisna lista...

Odgovor na ovo pitanje ovisi isključivo koje političke boje preferirate. Ako ste za Dukića, kriva je većina u Gradskom vijeću, ako ste protiv HDZ-a, kriv je gradonačelnik i njegova stranka. I tako do beskonačnosti...

Loptica političke odgovornosti prebacuje se već dva mjeseca, Zadar u međuvremenu živi na aparatima tehničkog proračuna, okolnosti u kojima se gradska uprava našla su bez presedana, a Grad praktički tapka na mjestu, čekajući odluke ”odozgo” koje mogu biti ovakve i onakve, ako jednog dana uopće i budu, kako bi se proračun deblokirao i Grad vratio na tvorničke postavke.

Kako se Zadar doveo u ovakvu situaciju, po svemu jedinstvenu u povijesti hrvatske demokracije, nikome živome nije više jasno. Zato smo odlučili pokušati na jednom mjestu objasniti sebi i čitateljima korake koji su Grad Zadar dovele u ovu situaciju, ali i preispitati donesene odluke od strane većine u Gradskom vijeću i gradonačelnika, odnosno svih sudionika ove zamršene političko-administrativne priče. 

Dok se čeka uputa Ministarstva uprave o legalnim načinima da gradska blagajna proradi, mi smo se pozabavili propuštenim prilikama. Je li ovako trebalo završiti, ili su neki od aktera propustili iskoristi priliku i stvar doveli u mrtvi kut? Preciznije, tko je što mogao poduzeti da do blokade proračuna ne dođe, a to nije napravio? Krenimo od početka...

POČETAK KRAJA

Nakon dva mjeseca političkog nadmudrivanja, konačno se nazire svjetlo na kraju tunela i kraj blokade gradskog proračuna, naime, gradonačelnik i vijećnici na tragu su neke vrste dogovora. Prošlog tjedna usuglasili su se kako će od Ministarstva uprave tražiti pisane naputke kako mogu odblokirati gradsku blagajnu u skladu sa zakonom. Gradonačelnik Dukić je pritom pred vijećnike iznio tri moguće opcije: da čekaju na odluku Visokog upravnog suda (VUS), da izglasaju novi proračun ili da idu na nove izbore. Najvjerojatnije na izbore za Gradsko vijeće, jer većina je ”kriva” za odluku o nezakonitom proračunu.

KAKO JE SVE POČELO

Gradsko vijeće izglasava "modificirani" proračun u koji su uključeni amandmani opozicijske većine. Dukić tvrdi da je dio tih amandmana nezakoniti i daje Vijeću rok od osam dana da sazove izvanrednu sjednicu na kojem će ukloniti nezakonite amandmane. Marko Vučetić vijeće nije sazvao, a Dukić je po isteku osmog dana donio odluku o obustavi izvršenje usvojenog proračuna te ga je, zajedno s nezakonitim amandmanima, poslao Ministarstvu financija na provjeru. Nakon 30 dana Ministarstvo financija potvrđuje da je Dukić bio u pravu kad je obustavio proračun jer sadrži nezakonite amandmane. Dakle, Dukić je u pravu, većina je u krivu.

TKO SAZIVA SJEDNICE?

Je li tako trebalo biti? Kad je Dukić lopticu odgovornosti prebacio na Vijeće prijedlogom da sazove sjednicu i ukloni nezakonite amandmane, predsjednik Gradskog vijeća sjednicu nije sazvao, iako je to mogao učiniti. Kao opravdanje, Vučetić je rekao da Rubeša i Meštrović ne žele iz proračuna ukloniti svoje amandmane za koje se naknadno utvrdilo da su nezakoniti. Ali da je Vučetić i htio sazvati sjednicu, trebao je od gradonačelnika dobiti prijedlog odluke za uklanjanje nezakonitosti. Tu odluku on, međutim, nije dobio i zbog toga sjednicu nije sazvao. Dakle, kriv je Dukić. No iz gradske uprave tvrde da je Vučetić sjednicu mogao sazvati na temelju odluke o obustavi izvršenja proračuna. Dakle, kriv je Vučetić.

ŠTO BI BILO, KAD BI BILO

A kad Vučetić i protuhadezeovska većina nisu sazvali sjednicu, to je, da je htio, mogao napraviti Klub vijećnika HDZ i koalicijskih partnera. Kako? Izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća kakva bi ova bila, može u svakom trenutku sazvati jedna trećina vijećnika, a HDZ s koalicijskim partnerima ima jednu trećinu Vijeća. No to nisu napravili.

Možda zato jer gradonačelnik, kao jedini mogući predlagatelj proračuna, Vijeću nije poslao prijedlog točke o uklanjanju nezakonitosti iz proračuna. A možda i zato što su mislili da bi to bilo uzaludno jer klub Nezavisnih i klub Akcije mladih ne bi glasao za uklanjanje nezakonitosti iz proračuna. Dakle, kriv je HDZ.

”KOALICIJA” HDZ-A I SDP-A

Da je Vučetić sazvao sjednicu s prijedlogom odluke gradonačelnika za uklanjanje nezakonitosti, odgovornost za blokadu Grada u potpunosti bi se prebacila na većinu u Gradskom vijeću. U tom slučaju, ako bi nezavisni i Akcija mladih odbili povući svoje sporne amandmane, ostala bi mogućnost da vijećnici glasaju za uklanjanje nezakonitih amandmana iz proračuna! Kako?

Suradnjom HDZ-a i SDP-a! I ne bi to bilo prvi put. Ako se sjetimo kraja 2021., upravo se to dogodilo u Velikoj vijećnici. Nakon što su HDZ, Nezavisni i Akcija mladih izglasali proračun, bez SDP-a, uočeno je da proračunu sadrži nezakonitosti u vezi sredstava za održavanje Kneževe palače. Potom su na drugoj sjednici, na Silvestrovo, shvatili da je i trošak nabave higijenskih potrepština za osnovne škole, kao amandman SDP-a, greškom uvršten u proračun, iako nije izglasan. Kako bi to riješili, HDZ i SDP su izglasali uklanjanje nezakonitosti iz proračuna. Dakle, isti scenarij mogao se dogoditi i ovaj put da je do izvanredna sjednice došlo. Ali nije.

DUKIĆEV ”GRIJEH” PROPUSTA

I gradonačelnik Dukić je mogao postupiti drugačije u cijeloj ovoj situaciji. Naime, do 9. veljače, dok nije stigla odluka Ministarstva financija, Dukić je mogao ispraviti cijelu stvar. Ali nije.

Mogao je, prije konačne odluke Ministarstva, povući svoju odluku o obustavi proračuna, te predložiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća tako što bi Vučetiću kao predsjedniku poslao prijedlog odluke za izglasavanje nezakonitosti unutar proračuna.

Da je SDP, hipotetski, na toj sjednici zajedno s HDZ-om izglasao nezakonitosti, što ponavljamo ne bi bilo prvi put, do blokade Grada ne bi došlo. Ali je došlo.

Da je gradonačelnik tražio sazivanje sjednice i prijedlog odluke poslao predsjedniku Gradskog vijeća, makar ta točka i ne bila izglasana, odgovornosti za blokadu Grada u potpunosti bi prebacio na Vijeće.

Gradonačelnik je, osim toga, mogao odustati od obustave proračun te izglasani dokument poslati Ministarstvu financija na ocjenu zakonitosti, što je i inače, po zakonu, svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave dužna napraviti. Dukić je mogao pričekati rezultate i nakon što ih dobije, odnosno odluku da su usvojeni amandmani nezakoniti, aktivirati onih famoznih pet posto preraspodjele proračunskih sredstava na koje kao gradonačelnik ima pravo i tako proračun vratiti u zakonske okvire. Time bi, zasigurno, prikupio više političkih poena nego što je zaradio obustavom proračuna. Dakle, kriv je Dukić.

POLITIČKA BATINA

Međutim, i da je tako sve bilo i da je Dukić prije odluke Ministarstva financija sazvao sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi bili uklonjeni nezakoniti amandmani, to ne bi zaustavilo Ministarstvo financija u donošenju odluku o tome je li obustava izvršenja proračuna bila valjana ili ne. Također ne bi zaustavilo Ministarstvo financija da odluku o tome proslijedi Visokom upravnom sudu na odlučivanje koje bi, kao konačna instanca, donijelo meritornu odluku u ovom bizarnom slučaju.

Da se situacija uspjela riješiti prije toga, sve naknadne odluke Ministarstva financija i Visokog upravnog suda poslužile bi samo kao "političke batine" za dokazivanje tko je bio u pravu. A u pravu, kao što vidite, nije nitko, iako bi svi to silno željeli biti. Ne zbog građana, nego političkih bodova. Jer da su mislili na građane, do ovoga ne bi ni došlo.

U slučaju da se gradski vijećnici ipak odluče na izglasavanje novog proračuna, to neće zaustaviti Visoki upravni sud da donese svoj pravorijek, ali on neće imati nikakvu težinu, jer će se odnositi na stanje koje više nije aktualno. U tom slučaju vijećnici bi pobijedili administraciju, uspostavili bi presedansku praksu, a Zadrani bi možda mogli očekivati normalno funkcioniranje gradske vlasti. Mogli bi, ali neće.

Sada konačno znamo tko je kriv. Ili ne znamo.

03. svibanj 2024 00:21