StoryEditorOCM
ĐiradaU PROVIDUROVOJ PALAČI

Dokumentarni film o jednom od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća!

Piše Zadarski.hr
28. travnja 2022. - 11:53

Treće filmsko ostvarenje kojim se slavi otvaranje Providurove palače dokumentarni je film Andresa Veiela o njemačkom kiparu, umjetniku i preformeru, jednom od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, Josephu Beuysu!

Projekcija filma odvijat će se u polivalentnoj dvorani Providurove palače u četvrtak navečer, 28. travnja, s početkom od 20 sati, a besplatne ulaznice moguće je preuzeti na info pultu od 10 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen.

Joseph Beuys je ime koje možda nije toliko zvučno izvan umjetničkih krugova, odnosno, prepoznatljivo običnom puku kao što su to primjerice Picasso ili Andy Warhol, no to ga ne čini manje utjecajnijim, značajnijim ili pak kontroverznijim od navedenih umjetnika 20. stoljeća. Zahvaljujući neuobičajenim skulpturama, crtežima, zvučnim i vizualnim instalacijama i raznim performansima iz 60-ih i 70-ih, Beuys je postao jedan od najistaknutijih pripadnika moderne umjetnosti čiji radovi krase najznačajnije svjetske muzeje.

U javnosti rijetko viđen bez prepoznatljivog fedora šešira, bijele košulje i prsluka, Beuys je bez ikakve sumnje bio pojava kakva se ne rađa često unutar umjetničkih krugova. Toga je svjestan i iskusni i nagrađivani njemački dokumentarist Andres Veisel koji je za potrebu stvaranja dokumentarca slikovitog i jasnog naziva ''Beuys'' iskoristio sate i sate arhivskog materijala i niza intervjua prikupljenih tijekom više desetljeća u kojima se dotični pojavljuje sve kako bi kreirao jedan fascinantan portret nekonvencionalnog umjetnika, koji nas je napustio 1986.

Premda ''Beuys'' nije film koji nam jasno ili jednostavno iznosi činjenice o njegovom radu, redatelj Veisel uspijeva prizvati ili probuditi sjećanja na čovjeka koji je pokazao i dokazao kako je umjetnost prava revolucija i direktan udarac neprijateljima iste.

 

03. svibanj 2024 14:48