StoryEditorOCM
ĐiradaGOSTUJUĆA IZLOŽBA

Državni arhiv u Zadru povodom Noći muzeja otvara svoja vrata Izložbene dvorane i u večernjim satima

Piše zADARSKI.HR
25. siječnja 2024. - 09:26

Državni arhiv u Zadru otvara svoja vrata Izložbene dvorane i u večernjim satima povodom Noći muzeja ‘24. Gostujuća izložba „ Dr. Ante Starčević – Otac Domovine 1823. – 2023.“ bila je  prethodno predstavljena u prosincu 2023. godine, a nastala je u suradnji Državnog arhiva u Gospiću i Hrvatskog državnog arhiva te sadrži vrijedno arhivsko, knjižno i muzejsko gradivo, koje kronološki prikazuje najvažnije odrednice Starčevićeva života i stvaralaštva, s posebnim osvrtom na njegovu važnost i tragove u hrvatskoj suvremenosti kao inspiracije književnoga, likovnog i kulturološkog stvaralaštva.

Na 24 plakata izloženo je 346 digitaliziranih dokumenata, fotografija, zemljovida, ilustracija i grafika koje prate Starčevićev životni put, od rođenja u Velikom Žitniku, do konačnog odlaska 1896. godine u Zagrebu. Osim plakata, u izložbenom prostoru Državnog arhiv u Zadru posjetiteljima se nudi uvid u muzejsku građu iz zbirke kolekcionara Ante Meštrovića, koji je više desetljeća svoga nastojanja posvetio prikupljanju dokumenata i građe različite provenijencije koja svjedoči o životu i ostavštini Oca Domovine.

Pridružite nam se u petak, 26. siječnja 2024. u još jednoj Noći muzeja od 19:00 do 23:00 u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru, Ruđera Boškovića 1!

 

27. travanj 2024 16:32