StoryEditorOCM
ĐiradaSLJEDEĆI VIKEND

Evo što će se sve događati na ovogodišnjem Zadar Wine Festivalu - očekivanja su velika!

Piše Zadarski.hr
25. ožujka 2022. - 13:55

Povodom skorog održavanja četvrtoga izdanja Zadarskoga vinskoga festivala, u Županijskoj gospodarskoj komori o tomu su događaju govorili Ivan Stiblik, u ime organizatora, Mihaela Kadija iz Turističke zajednice Zadarske županije, Mario Paleka u ime Turističke zajednice Grada Zadra, Denis Karlović u ime Športskoga centra Višnjik, te Tomislav Fain kao predstavnik ovdašnjih ugostitelja.

– Prvi put ćemo ovaj festival održati u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u pomoćnoj dvorani broj 2. Višnjik smo izabrali jer nudi, uz ostalo, značajno veće mogućnosti širenja sadržaja. U dane 1. i 2. travnja 2022., oba dana od 14 do 20 sati, na 92 izlagačka mjesta predstavit će se više od 100 vinara iz cijele Hrvatske. Ovaj festival jedini je takve vrste u Dalmaciji koji okuplja i na kojem se predstavljaju vinari iz baš svih hrvatskih krajeva. Imat ćemo još i 20-ak gostiju izlagača iz inozemstva. Sastavni dio festivala bit će i gastronomski kutak Festivala ulične hrane kojom će prilikom specijalitete pripremati poznati kuhari Braco Sanjin i Saša Began. Nadalje, oba dana održat će se i prigodni glazbeni program, a na posebnoj svečanosti dodijelit će se priznanja i nagrade somellierima koji su se nedavno uspješno usavršili u svom zvanju – kazao je Ivan Stiblik iz tvrtke Zadar Festival d. o. o. koja je organizator događanja.

-Festival će biti jako dobro popraćen što se tiče izlagača. Imamo više od 92 izlagačka mjesta s više od 100 vinara iz Hrvatske. Sigurno smo jedini festival u Dalmaciji koji okuplja vinare iz cijele zemlje, od krajnjeg istoka, sjevera, Istra i dolje do Pelješca.

Putem naših distributera imat ćemo mogućnost kušati i 20-ak različitih vina iz vinarija iz Europe, BIH, Italije,Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovenije tako da ćemo osim hrvatskih moći kušati pojedina velika svjetska vina iz najpoznatijih vinskih regija. To nam je prilika da malo usporedimo gdje smo mi s našom kvalitetom vina, kako se razvijamo i što možemo očekivati.

U sklopu festivala će prvi put ove godine biti organiziran food corner, manifestacija koju će popratiti Zadar Street Food festival. Dogovorili smo se da jedna vinski festival ugosti gastronomski festival i da se svi zajedno isprezentiramo i gradu predstavimo gastronomiju na jedan drugačiji segment, rekao je Stiblik.

NajavlJeno je i gostovanje dva hrvatska kuhara - Brace Sanjine iz restorana Griblja i Saše Begana iz restorana Foša, Food corner je zamišljen kroz koncept modernog street fooda. Nećemo ići na fine dining priču nego da vidimo što možemo od lokalne morske namirnice pripremiti u pristupačnom i jednostavnom konceptu i za konzumaciju, a na kraju krajeva i prezentacijski i cjenovno.

U glazbenom dijelu programa u petak će nastupiti Elena Stella i Ante Jeličić trio, a u subotu Helena Hunčaga i Acoustic trio, lokalni glazbenici.

Prvi dan festivala bit će i dodjela diploma i priznanja sommelierima prve razine, koji će imati ispit idući tjedan.

-Veliki značaj ima ovakvo događanje. Čestitam organizatorima jer su od prve godine odradili odlično, a ovo izdanje „postkorone” vjerujem da će biti još jače.. Drago mi je čuti da imamo drugačiji festival i što dolazi toliko veliki broj vinara, jer to znači da je značajan i da postajemo centar za prezentaciju vina što ide ruku pod ruku s nekom našom inicijativom da što više brendiramo regiju kao vinsku. Naši vinari su sve uspješniji, nemamo se čega posramiti, imamo vrhunske vinare i vina. Odličan je spoj gastronomije i vina, to izuzetno pozdravljam, rekla je Mihaela Kadija, direktorica županijske TZ.

-Velika je stvar za grad Zadar imati što više ovakvih manifestacija koje rastu iz godine u godinu. Turistička zajednica uvijek je podržavala ovu manifestaciju i podržavat će je ubuduće jer one oplemenjuju ponudu na području grada Zadra i pružaju užitak, kako domaćem stanovništvu tako i onim gostima koji se nađu na području grada, rekao je Mario Paleka direktor gradske TZ.

U ime ŠC Višnjik, direktor Denis Karlović je izrazio zadovoljstvo organizacijom događaja u zadarskoj areni.

-Osim što može biti domaćin velikih sportskih priredbi, može biti i domaćin i ovakvih priredbi. U dvorani može stati 1200 ljudi. Cijela infrastruktura Višnjika je prilagođena i ovakvim priredbama, izjavio je Karlović.

-Značaj festivala je izniman i za vinare i za ugostitelje jer se on događa u dobrom terminu koji nije slučajno izabran, a to je pred sam početak naše turističke sezone, da svi ti vinari mogu ponuditi svoja vina, a opet s druge strane da ugostitelji mogu isprobati i dogovoriti se s njima i možda staviti neka od tih vina na svoje vinske karte i na taj način proširiti svoju ponudu, kazao je organizator Zadar Vine Festivala Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija ističući da će degustacija vina privući i brojne predsezonske goste.

05. svibanj 2024 16:45