StoryEditorOCM
ĐiradaOD UTORKA

Kazalište lutaka za odrasle: ‘Mediteraneo‘ u Zadru! Rezervirajte (besplatne) ulaznice, nemojte poslije reći da niste znali...

Piše L.Burčul
28. lipnja 2021. - 22:29

Izvedbom hit predstave „U kažnjeničkoj koloniji“, u utorak, 29. lipnja, u Zadru počinje Mediteranski lutkarski festival „Mediteraneo“, koji donosi presjek stvaralaštva europske lutkarske scene za odrasle.

- Naš veliki zaljubljenik u lutkarstvo i njegov vrsni poznavatelj, pok. Zvonko Festini, govorio je da je lutkarstvo estetska, a ne dobna kategorija. Upravo ta rečenica može biti motiv našeg festivala, a Kazalište lutaka Zadar ima najbogatiju i najdužu tradiciju lutkarskog teatra za odrasle – rekla je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.

„Mediteraneo“ je prvi mediteranski lutkarski kazališni festival, koji se u Zadru održao 2018. i 2019. godine, nakon čega je bila godina stanke. Ove godine održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja, tako što će svake večeri nakon izvedene predstave biti prikazana još jedna, kao projekcija na platnu, ili će nakon predstave biti održan koncert. Kako se projekcije i koncerti održavaju na otvorenom prostoru ispred Kazališta lutaka, Festival će biti prigoda i za druženja i razmjenu iskustava. Na Mediteraneo dolaze europska kazališna imena, programska knjižica može se dobiti u Kazalištu lutaka, a organizatori su istaknuli da je ulaz na svaku predstavu – besplatan.

- Pokrovitelji su nam i Ministarstvo kulture, Ured predsjednika RH, Zadarska županija, Turistička zajednica, a imamo i nekoliko izdašnih sponzora, zbog čega smo mogli našim sugrađanima i njihovim gostima ponuditi besplatne vrhunske lutkarske predstave za odrasle, kao i koncerte – kazala je Pavić Tumpa.

Predstava „U kažnjeničkoj koloniji“ na rasporedu je u utorak u 20,30 sati u Kazalištu lutaka, nastala je prema priči Franza Kafke i u režiji Vjere Vidov, a nakon nje na programu je projekcija predstave „Simin i Farzan“ iz Irana. Sve u toj predstavi je napravljeno od papira i iznimno je intriganta, tim više što se temelji na djelu Aleksandra S. Puškina iz 1820. godine, a inspiracija za dizajn lutaka izrađenih od papira preuzeta je iz iranskih slikovnica koje datiraju iz kadžarskog razdoblja.

Iako su ulaznice besplatne, potrebno je izvršiti telefonsku rezervaciju u Kazalištu lutaka (023/318304, 099/4951499) i ulaznice preuzeti 30 minuta prije početka predstave.   

03. svibanj 2024 06:05