StoryEditorOCM
ĐiradaPOVODOM NOĆI MUZEJA

Kroz projekt "Muzej u školi", učenici OŠ Zadarski otoci predstavit će ulice i velikane grada kroz izložbu fotografija

Piše Zadarski.hr
2. veljače 2021. - 18:38

I ove godine nastavlja se obilježavati Noć muzeja u OŠ Zadarski otoci u sklopu projekta Narodnog muzeja Zadar i OŠ Zadarski otoci „Muzej u školi“ kojem je cilj uključiti mlade generacije u očuvanje i vrednovanje kulturne i prirodne baštine. Izložbom fotografija i likovnih radova u prostoru škole nastavlja se projekt "Čestitka voljenom gradu":  Ulice-spomenici velikana o kojima smo pisali baš u trenutku kad su išli u svoju istraživačku šetnju. 

S obzirom na epidemiološku situaciju planirani program radionica/igraonica i održavanje Zadarske alke upriličit će se na proljeće u vanjskom prostoru o čemu će javnost biti obaviještena na vrijeme.

Baština i kultura mira u obilježavanje 16. Digitalne Noći muzeja se uključuje sa temom Ulice-Spomenici velikana, izložbom u galeriji škole, te prigodnim programom DFS Donatića i prijatelja u petak 29. siječnja u 17 sati u OŠ Zadarski otoci Zadar.

Nastavno na događanje je edukativna šetnja ulicama voljenog grada Zadra u potrazi za spoznajama o velikanima slavne prošlosti našeg drevnog grada uz vodstvo Šime Botica, voditelja Art&NatureTravel, suradnika u projektu Muzeja u školi.

image
Muzej u školi
A.botica

Donatići, dječja folklorna skupina, pod okriljem Muzej u školi, u okviru projekta Čestitka voljenom gradu, već šestu godinu tradicionalno upućuje rođendansku čestitku rodnom gradu Zadru povodom Dana grada i nebeskog zaštitnika Sv. Krševana.

- I ovaj put želja nam je promišljati grad. Živjeti grad. Zagledani u kamen vidimo da je on forma izložen mijeni, ali Grad živi i dalje. Što je to što ga čini vječnim i postojanim… Kamen kao forma je svjedok. Ono što je neuništivo, pravi sadržaj imaju ljudi i njihove ideje koje su dale dušu gradu i produžile njegov život. Sačuvali su grad i njegov slobodarski duh, zahvaljujući snazi riječi, narodnom jeziku i hrvatskom pismu. Borili su se za rodni grad idejom i perom. Duhovne vrijednosti su neuništive. Došli smo se diviti divovima Zadra kroz ulice koje nose njihova imena jer ne želimo da stoje nijeme. Sljedeći put kad prođemo njihovim stazama da osvjestimo  imena i ideje koja su nas zadužila, koja u nama bude ponos i daju podstreh, poticaj očuvati dušu gradu i graditi rodni nam grad - rekla nam je učiteljica Anamarija Botica Miljanović, voditeljica Muzeja u školi.

- Zamislili smo se u šetnji s ljudima koji su živjeli u ovom istom gradu u kojem mi danas živimo. S poštovanjem smo gazili po kamenu i kalama po kojima još odzvanjaju njihovi koraci. Kalama u koje su oni udahnule dašak minulih vremena svojim životom i djelom.  Posvetimo im za Dan grada zasluženu pozornost i poštovanje za sva darovana blaga, duhovnu ostavštinu, prave vječne vrijednosti koje su ostavili gradu. Dajmo im svoj glas neka odzvanja gradom u našim mislima i srcima. Gradom koji su poput nas nosili u srcu i duši. Koji su (plodnim životom) zaslužni za portret grada. Svojim djelovanjem ostavili su neuništiv pečat u povijesti grada i životima njegovih žitelja - zaključila je. 

image
Luka Gerlanc/cropix
27. travanj 2024 18:31