StoryEditorOCM
ĐiradaODLIČNA IDEJA

Marta Kolega i Gloria Lindeman pozivaju u Veli Iž: dođite na vokalni retreat "Moj glas, naša pjesma", bit će zabavno!

Piše M. K.
25. ožujka 2024. - 22:02

Marta Kolega i Gloria Lindeman pozivaju na vokalni retreat "Moj glas, naša pjesma" u Velom Ižu od 24. do 28. travnja.

- Pridružite nam se na vokalnom retreatu (povlačenju) koje će se odviti od 24.-28. travnja 2024. u mjestu Veli Iž na otoku Ižu. Otočić zadarskog arhipelaga sjedište je jednog od najstarijih kazališta hrvatskog otočja, koje će tokom trajanja retreata postati našim glasovnim domom, kažu dvije voditeljice.

image

Marta i Gloria

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

O VOKALNOM RETREATU

Glas je jedna od najranjivijih i najintimnijih manifestacija našeg bića. On nikad ne laže - nepogrešivi je "dijagnostičar" za naše trenutno psiho-emocionalno-somatsko stanje. Doticanjem našeg autentičnog glasa ogoljavamo se u potpunosti, susrećemo najdublje emocije, dopuštamo im da nas dirnu, a ta dirnutost (u) nama samima prenosi se i na slušatelje/svjedoke. Pogledat ćemo u naš osobni glas – što ga pokreće, a što ga zaustavlja, i kolektivni, grupni glas kroz harmonije i višeglasja starih pjesama koje su okupljale zajednice u davnim vremenima.

Ovaj petodnevni retreat posvećen je igri s glasom i riječima, kolektivnom glasovnom maštanju, suzvučju glasova koji urastaju jedan u drugoga – ne samo kroz pjevanje već i kroz razgovor, kuhanje, odlazak u dućan, šetnju selom i slušanje: slušanje drugog, slušanje sebe, slušanje mora, slušanje mjesta, zajedničke pjesme. Slušanjem polako raste u meni sjeme moje pjesme.

Vrste vježbi s kojima ćemo raditi su:

• učenje i pjevanje višeglasnih pjesama iz cijelog svijeta

• vokalno povezivanje kroz pjesmu i kontakt

• vokalne improvizacije i stvaranje zvučnih krajolika

• kreiranje vlastitih pjesama

• individualni rad s podrškom grupe

Na radionicu dođite s jednom pjesmom koja vas dira, ljuti, nadahnjuje, ili razvaljuje. Bilo bi dobro znati napamet riječi, a poželjno je da je pjesma na vašem materinjem jeziku (ili na jeziku koji dobro poznajete).

Radni jezik retreata je engleski.

ROK PRIJAVE

1. travnja 2024. Za više informacija pogledajte link na event:

Prijave na link.

Kontakt za dodatne informacije: vokalniretreat@gmail.com

MARTA KOLEGA

Marta Kolega multidisciplinarna je umjetnica koja živi i radi na relaciji Zagreb-Zadar-Kali, u Hrvatskoj. Inspirira je tradicija pričanja priča i poezija, tradicijsko pjevanje i suvremena vokalna improvizacija, te suvremene transdisciplinarne izvedbene forme. Nakon studija komparativne književnosti i anglistike, te Master studija ‘International performance research’ (Amsterdam/Beograd), 2013. godine počinje se baviti pjevanjem, a nedugo zatim i vokalnom pedagogijom, te pohađa brojne tečajeve, masterclasse, kampove i programe vezane uz suvremeni i tradicijski vokalni izričaj. Iskusna je zborovoditeljica (Zbor Xop i Zbor Fige), a svoju vokalnu metodu razvila je kroz učenje i rad s nizozemskom vokalnom terapeutkinjom Anne Marie Blink, koja se bavi tzv. ‘primitivnim glasom‘ i rusko-ukrajinskim kazališnim pedagogom i redateljem Sergeijem Kovalevichem, koji se bavi odnosom glasa i tijela kroz izvođačku praksu.

Od 2020. do 2022. vodi vokalni ansambl koji pjeva tradicijske pjesme iz čitavog svijeta pod nazivom ‘Zbor Fige‘. Pjevačica je i tekstopistkinja novog albuma Mimika Orchestra - ‘Altur Mur‘, alternativnog progresivnog orkestra s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi skladatelj i saksofonist Mak Murtić. S Dunjom Bahtijarević, također pjevačicom Mimika Orchestra, u ožujku 2023. izdaje autorski album ‘Pjesme‘ – neobičnim suzvučjem autorske poezije ovih dviju pjevačica i tradicijskih pjesama iz cijelog svijeta.

GLORIA LINDEMAN

Gloria Lindeman je rođena u Subotici gdje je počela učiti svirati klavir od malih nogu. Tijekom studija u Zagrebu susrela bila je dirigentica ženskih zborova Čipkice i Le Zbor. Prošla je edukaciju za voditelje EthnoWorld radionica u Parizu. Pohađala je mnoge radionice balkanske tradicijske muzike, kao i radionice terapijskog rada s glasom (Anne Marie Blink, Irena Tomažin, Savina Yannatou, itd.) te radila na raznim kazališnim i glazbenim projektima kao izvođačica/učiteljica pjevanja/zborska dirigentica/kompozitorica, u Hrvatskoj i inozemstvu (Montažstroj, HNK Split, Anagoor, Klara i Rosa, Pjev).

Osim muzičke, ima pozadinu u tjelesno-orijentiranoj psihoterapiji (Cir Zagreb) i metodi Compassionate Inquiry Mate Gabora, čiju edukaciju trenutno pohađa te edukacije na ISTA (International School of Temple Arts).

Inače, osim muzike, strasti su joj ples, putovanja, kuhanje i susreti s ogoljenim, autentičnim ljudskim dušama. Voli otkrivati nove nijanse vlastitih strasti i inspirirati se sjajem u očima drugih ljudi, dubokim i iskrenim kontaktom kroz pogled, dodir, razgovor, ples…Na svojim radionicama kombinira učenje pjesama, improvizaciju, pokret i tjelesnu ekspresiju začinjenu terapijskim radom i povrh svega- ZABAVOM!

21. lipanj 2024 07:46