StoryEditorOCM
ĐiradaRAZNE NOVOSTI

Nakon dvije godine pauze, Zadar Wine Festival vraća se bolji nego ikad: na Višnjiku vas očekuje 100 vinara iz cijele zemlje, ali to nije sve...

Piše M.Magaš
4. veljače 2022. - 14:54
Ivan Stiblik je organiator Zadar wine festivala koji ove godine seli iz kluba Arsenal u dvoranu Kresimira Cosica na Visnjiku.  Luka Gerlanc/Cropix

Najveći vinski festival u Dalmaciji, Zadar Wine Festival, nakon dvije godine pauze zbog pandemije, vraća se bolji nego ikad!

Njegov idejni začetnik i glavni organizator, Ivan Stiblik, najavio je kako će mnogi ljubitelji fine kapljice ove godine, 1. i 2. travnja, moći uživati u velikoj lepezi brojnih hrvatskih vina.

Prva velika promjena tiče se mjesta održavanja: Zadar Wine Festival seli se iz Arsenala u – Višnjik!

- I vinarima je ova pauza u kojoj je bio čitav svijet bila previše tako da su se javili u velikom broju. Njihov mi je interes bio vjetar u leđa i dodatna motivacija za pronalaženje novog, većeg prostora. S vodstvom Višnjika sam vrlo brzo ostvario odličnu suradnju tako da sam odlučio festival preseliti tamo – rekao nam je na početku razgovora Stiblik te dodao kako će od sad vinarima, kao brojim gostima, nova lokacija nuditi i neke prednosti:

- I sami znate da na Višnjiku može stati preko 1000 automobila, tako da parking neće predstavljati nikakav problem. Osim toga, ponudili su nam njihovu kuhinju tako da će od ove godine Zadar Wine Festival pratiti i vrhunsko gastro iskustvo, nazovimo ga visokokvalitetni street food koji će u ta dva dana pripremati poznati hrvatski chefovi – najavio je Stiblik. Zadarski je festival vrlo brzo postao prepoznatljiv u zemlji te je rado posjećen što od strane vinara što od zadarske publike koja je uvijek željna isprobavanja kvalitetnih hrvatskih vina. Također jedan je od rijetkih festivala koji spaja struku sa strukom.

image
Zadar Wine Festival uvijek je rado posjećen event
Cropix Arhiva

- Cilj nam je od početka bio povezivanje vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Težili smo na povezivanju struke i sklapaju partnerstva. Nadam se da će i ovaj put biti tako i da ćemo zadovoljiti sve strane. Naravno, i naši sugrađani koji vole vino, uvijek su dobrodošli – rekao je Stiblik.

Uz to, najavio je i zanimljive, master class radionice za sommeliere, vinare, ali i sve one koji žele naučiti nešto više o vinima koje će se održavati tijekom ožujka kao savršena uvertira festivalu.

- U goste će nam, kako sada stvari stoje, doći poznati europski sommerlierski prvak, Talijan koji je veliko ime u vinskom svijetu. Nadamo se da će svoj dolazak uskoro potvrditi i još jedan poznati međunarodni sommelier. Sve će se radionice održavati u Falkensteineru, u Punta Skali. Uveo bi i još jedan novitet, a to je radionica za zaljubljenike pivske, koju bi vodio jedan od najboljih hrvatskih sommerilea za pivo. Da, i to postoji – rekao je uz osmijeh Stiblik dodavši kako je baš u Zadru pivska scena u uzlaznoj putanji. Također, najavio je i radionicu veznu uz gineve.

image
Zadar Wine Festival uvijek je rado posjećen event
Cropix Arhiva

Četvrti po redu Zadar Wine Festival bit će zaista ugodno osvježenje na vinskoj karti Hrvatske, stoga ga nemojte propustiti, jer svima nam treba jedan odmak od teške realnosti.

image
Zadar Wine festival - najava
Zwf
05. svibanj 2024 14:32