StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Posljednje ovogodišnje izlaganje Javne sociologije, tema je "Obiteljski život u Hrvatskoj - između rada i djece"

Piše Zadarski.hr
9. svibnja 2023. - 22:37

Panel izlaganje Odjela za sociologiju s naslovom "Obiteljski život u Hrvatskoj - između rada i djece" održat će se u četvrtak s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Izlaganje se održava kao posljednje ovogodišnjoj seriji izlaganja Javne sociologije.

- Ovaj put izlažemo rezultate istraživanja provedenog u šest hrvatskih regija na temu usklađivanja radnog i obiteljskog života, poručuju organizatori.

Obitelji u Hrvatskoj, kao i u brojnim drugim zemljama, suočavaju se sa sve više ekonomskih i društvenih rizika koji posebno dolaze do izražaja u kontekstu usklađivanja obiteljskog i radnog života. Sve zahtjevnija i nestalna zaposlenja u općenito ekonomski neizvjesnom okruženju i sve slabija mogućnost oslanjanja na pomoć državnih institucija, ovo usklađivanje čini sve težim, a posebno pogađa žene. U ovom terminu Javne sociologije, pitanja koja ćemo otvoriti i na njih pokušati odgovoriti su sljedeća: - Kako izgleda aktualna struktura obiteljskih kućanstava s djecom u Hrvatskoj? - Koji su aktualni radni zahtjevi kod zaposlenih roditelja i na koje načine usklađuju obiteljske i radne obveze? Koju ulogu u tome imaju sami poslodavci? - Na koje načine obitelji dijele kućanske poslove i u kojoj mjeri su zaposlene žene i dalje dvostruko opterećene svakodnevnim obvezama? Kako je u održavanju dvije sfere života uključena i proširena obitelj? - Odgovara li sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja adekvatno na potrebe i roditelja i same djece? O ovim pitanjima razgovaramo na temelju rezultata anketnog istraživanja provedenog u šest hrvatskih regija, uključujući i Dalmaciju te Zadarsku županiju. O rezultatima će govoriti članovi istraživačkog tima Odjela za sociologiju: Valerija Barada, Sara Čović, Pavao Parunov i Željka Zdravković. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Pozivamo i sve zainteresirane dionike u lokalnim javnim politikama da nam se pridruže u izlaganju rezultata za koje vjerujemo da će biti korisni u planiranju daljnjeg javnog djelovanja.

04. svibanj 2024 09:16