StoryEditorOCM
ĐiradaDANI MASLINE 2021.

Tradicionalna manifestacija zadarskih maslinara trebala bi se održati ako se korona "smiluje", u planu i gosti iz Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore

Piše Mišel Kalajžić
26. ožujka 2021. - 19:57

Dani masline 2021. trebali bi se, unatoč pandemiji koronavirusa, održati ove godine, a rok za dostavu uzoraka je 29. ožujka. Zapravo bolje je reći da još nije otkazan natjecateljski dio, mada se situacija s Covid-19 iz dana u dan opet sve više komplicira. Dani masline trebali bi se održati 30. travnja i 1. svibnja u Zadru, a osim natjecateljskog, trebali bi imati i edukativni, te humanitarni karakter. Ako se epidemiološka situacija popravi, svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 30. travnja i 1. svibnja ove godine u Zadru najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja, pa čak i Maslinarski marendin što će opet ovisiti o situaciji s korona virusom i propisanim mjerama.

Za sudjelovanje je potrebno donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5 l maslinovog ulja. Kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) radit će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar. S maslinarima i predstavnicima njihovih udruga dogovoreno je da se natjecanje odvija u dvije kategorije, a to su otvorena ulja i pakovine.

Uzorci se mogu dostaviti do 29. ožujka 2021. godine na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati pomoću telefona, mobitela i e-maila. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200 kuna po uzorku.

26. travanj 2024 11:03