StoryEditorOCM
ĐiradaVEČERAS POČINJE 6. KaLibar bestiVal

U programu hommage Predragu Luciću, a stiže i Miljenko Jergović

Piše Zadarski.hr
27. rujna 2018. - 15:34
kalibar (2)

Šesto izdanje KaLibar bestiVala, zadarskog festivala književnosti i kulture, donosi tri dana književnih i umjetničkih programa održati će se od 27. do 29. rujna u Sv. Dominiku (uz Kazalište lutaka Zadar), te u Indie bar&caffeu (Federica Grisogona 6), a kojeg organizira  Udruga Zadarski pisci – ZaPis.

Ovako izgleda ovogodišnji program KaLibra:

POST SCRIPTUM

Nagrada Post scriptum jedina je svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama. Post scriptum se dodjeljuje na KaLibar bestiValu od 2016. Uz prošlogodišnjeg dobitnika Bojana Krištofića, čija će knjiga „Makroorganizmi“ biti predstavljena na festivalu, publika će imati priliku upoznati i ovogodišnjeg dobitnika Mladena Blaževića.

 

PREDRAG LUCIĆ

Poseban dio programa festivala posvećen je sjećanju na Predraga Lucića, hrvatskog pjesnika, satiričara, prijatelja i svojedobnog sudionika KaLibar bestiVala, koji nas je napustio ove godine. Osim programa „Hommage Predragu Luciću“ u kojem će sudjelovati beogradski pjesnik i satiričar Tomislav Marković, bit će prikazan i film „Viva Ludež“ o Feral Tribuneu, a bit će upriličen i razgovor s autorima filma, Marinom Baničević i Sašom Stanićem.

 

STRAŠNE ŽENE

Festival se otvara u četvrtak u 18:00 sati izložbom ilustracija Strašnih žena u Indie bar&caffeu.

„Strašne žene“ je zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Igra traje 20 minuta i igra je 2 do 6 igrača, pa će uz predstavljanje igre biti održan i turnir. Predstavljanje i turnir održat će se treći dan festivala.

Špilu strašnih žena koje su zadužile civilizaciju pridružit će se i nova karta, izrađena posebno za ovu prigodu, karta strašne žene, spisateljice i prijateljice festivala, Daše Drndić.

Poslije turnira, nastavlja se književni program sa strašnim ženama književnicama: banjalučkom književnicom i rođenom Zadrankom, dobitnicom nagrade EU za književnost, Tanjom Stupar Trifunović, zadarskom pjesnikinjom i dobitnicom nagrade „Goran za mlade pjesnike“ Martinom Vidaić, koja će predstaviti novu zbirku, „Mehanika peluda“, i majstoricom kratke priče i najpoznatijom hrvatskom storytellericom Tanjom Mravak, s aktualnom zbirkom priča „Naša žena“.

 

KNJIŽEVNI PROGRAM

Festival obiluje i vrhunskim književnim programom, pa će se tako u programu festivala gostovati i Miljenko Jergović koga će predstaviti profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Brlek.

Bojan Krištofić i Nataša Kadin predstavit će „Crtice s otoka“ društveno-umjetnički projekt nastao ovoga ljeta na Silbi.

Nikola Leskovar aktualni je dobitnik nagrade „Prozak“ za mlade autore, a Lidija Deduš pjesnikinja koja će predstaviti svoju hvaljenu zbirku „Apatridi i ostale čudne ličnosti“. Nikola i Lidija predstavit će i udrugu Katapult koju posjetitelji KaLibra poznaju iz doba kad je ta udruga djelovala u Rijeci promičući književnost među mladima, a danas djeluje u Varaždinu i mjera je budućnosti KaLibar bestiVala.

 

PROGRAM - SATNICA

27. 9. 2018. četvrtak

18:00 Izložba: „Strašne žene“ – izložba (Indie bar&caffe)

19:00 „Hommage Predragu Luciću“: Tomislav Marković (Sv. Dominik)

20:00 Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama: predstavljanje knjige „Makroorganizmi“ prošlogodišnjeg dobitnika, Bojana Krištofića, i predstavljanje ovogodišnjeg dobitnika, Mladena Blaževića (Sv. Dominik)

21:00 Projekcija filma „Viva ludež“, razgovor s autorima: Marina Baničević i Saša Stanić (Sv. Dominik)

 

28. 9. 2018. petak

18:30 Crtice s otoka: Bojan Krištofić i Nataša Kadin (Sv. Dominik)

19:30 Katapult u gostima: Nikola Leskovar i Lidija Deduš (Sv. Dominik)

20:30 Miljenko Jergović (Sv. Dominik)

 

29. 9. 2018. subota

18:00 Strašne žene – predstavljanje i turnir (Indie bar&caffe)

20:00 Strašne žene uživo – Tanja Stupar Trifunović (Sv. Dominik)

21:00 Strašne žene uživo – Martina Vidaić (Sv. Dominik)

21:30 Strašne žene uživo – Tanja Mravak (Sv. Dominik)

22:30 Strašne žene slušaonica – DJ Sara Morić / Zbeletron (Sv. Dominik)

18. travanj 2024 03:19