StoryEditorOCM
ĐiradaU SRIJEDU

U sklopu Javne sociologije - predavanje u staroj Tehničkoj školi „Gaza među nama: diskursi šutnje i otpora“

Piše Zadarski.hr
24. studenog 2023. - 15:03

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine organizira ciklus javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“.

Ove godine ciklus započinje s predavanjem dr.sc. Emine Bužinkić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, pod naslovom „Gaza među nama: diskursi šutnje i otpora“.

Predavanje će se održati u srijedu 29.11. u 18:15 sati, dvorana 003 u SEP zgradi (bivša Tehnička Škola), Šime Vitasovića 1.

Predavačica svoje izlaganje opisuje kao izlaganje bavi analizom ad hoc organiziranja onih glasova koji pružaju otpor genocidu u Gazi u Hrvatskoj kao i hrvatskoj politici podrške izraelskom režimu okupacije palestinskih teritorija.

Izlaganje se fokusira na trenutno aktivnu Inicijativu za slobodnu Palestinu te specifično: na ukrštenost raznorodnih društvenih pokreta (feminističkih, kulturnih, ekoloških, manjinskih), transnacionalnost i raznovrsnost prosvjednih kultura (artikulacija političkih ciljeva, prosvjedni simboli, afektivni elementi), kao i na svakodnevne načine komuniciranja i organiziranja prosvjednih akcija koje formiraju mikroprakse solidarnosti (višejezičnost, informiranje, pomoć evakuiranima iz Gaze).

Izlaganje se bavi analizom "iz unutra" kao i vanjskim svijetom u kojemu dominiraju šutnja (mirovnih organizacija, umjetnika, književnika, javnih osoba) kao i sve izoštreniji anti-migrantski diskurs obojan populističkom paranojom velikih brojeva i sigurnosnih prijetnji.

Emina Bužinkić se kroz svoj znanstveni i aktivistički rad već dulje vrijeme bavi temama potreba i podrške civilnim žrtvama rata, pomoći izbjeglicama i uključivanjem azilanata u zajednicu. Trenutno je angažirana u građanskoj Inicijativi za slobodnu Palestinu.

04. svibanj 2024 13:09