StoryEditorOCM
ĐiradaVELIKI DOGAĐAJ

Wings for Life World Run polako se priprema za svoje 11. izdanje, a sve je manje slobodnih mjesta na startu

Piše Zadarski.hr
29. veljače 2024. - 19:01
Zadar, 040514. Hrvatska utrka, kao dio svjetske utrke Wings for Life World Run koja na 34 lokacije diljem svijeta starta u istom trenutku, pocinje u Zadru u 12 sati po nasem vremenu. Utrka dosad nevidjenog formata i posve drukcijih pravila prva je utrka u kojoj se trkaci ne krecu prema cilju vec cilj ide prema njima, u obliku takozvanog Presretackog vozila. Tisuce trkaca rasporedjenih na 34 startne linije u 32 zemlje svijeta, u istom trenutku startat ce utrku i trcati za one koji ne mogu, obuhvativsi tako 13 vremenskih zona i sva cetiri godisnja doba. Na fotografiji: detalj sa starta utrke u Zadru.Jure Miskovic/cropix/Cropix

Wings for Life World Run polako se priprema za svoje 11. izdanje. Ponovno će 5. svibnja stotine tisuća zaljubljenika u kretanje trčati za one koji ne mogu, s ciljem učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

U toj priči posebno mjesto zauzima naš Zadar. Hrvatska Wings for Life World Run utrka ističe se prekrasnom atmosferom punom pozitivne energije, kako na startu, tako i tijekom cijele svoje rute. Zbog toga je zadarski trkački spektakl svake godine mjesecima unaprijed rasprodan, a tako će biti i ovaj put, jer sve je manje slobodnih mjesta na startu.

Važna vijest je to da se cijena startnine za zadarski Wings for Life World Run od 1. ožujka mijenja i iznosit će 35 eura. No, ono što ostaje isto je to da stopostotna vrijednost startnina odlazi u zakladu Wings for Life, zaduženu za financiranje istraživanje ozljeda leđne moždine.

Zaklada Wings for Life je u posljednjih 10 godina financirala oko 300 različitih kliničkih istraživanja, na kojima radi više od 600 znanstvenika i medicinskih stručnjaka. Cilj je naravno pronalazak lijeka za ozljede kralježničke moždine i svi uključeni u ovaj projekt vjeruju da će se to dogoditi u godinama koje dolaze.

Wings for Life World Run prikupio je dosad za zakladu više od 40 milijuna eura kroz startnine i donacije, zahvaljujući sudjelovanju 1,2 milijuna trkača i trkačica velikog srca.

A sportski aspekt Wings for Life World Runa također je uzbudljiv. Na utrci ne samo što je moguće sudjelovati individualno, već su tu i timovi. Svatko ima pravo priključiti se u tim ili pokrenuti svoj. Ove godine ambiciozne timove su pokrenuli i neki od najpoznatijih svjetskih i hrvatskih sportaša. Vrijedi posebno izdvojiti tim braće Sinković, od kojeg se očekuje odličan rezultat 5. svibnja.

Osim u Zadru, Wings for Life World Run moguće je trčati na bilo kojoj drugoj hrvatskoj lokaciji, uz pomoć aplikacije za ovu humanitarnu utrku. Tako sudionici mogu izabrati svoju idealnu stazu i sudjelovati zajedno s ostatkom svijeta, u utrci koja se istovremeno odvija na šest različitih kontinenata.

Ne zaboravimo niti volontere kojih je uvijek pregršt u Zadru, kao i studenata koji su svake godine u vrhu po broju sudionika u timovima. Uz sve to, donacije za istraživanja ozljeda leđne moždine uplaćuju se na Wings for Life World Run stranici cijele godine, čak i nakon što utrka završi, što dovoljno govori o tome koliko su sudionici u Hrvatskoj prigrlili ovaj projekt.

U svakom slučaju, Wings for Life World Run ponovo će u 2024. godini biti jedan od središnjih sportskih događaja u Hrvatskoj u svibnju. A osim humanitarnog karaktera, njegova je velika vrijednost svakako i prekrasna razglednica Zadra i hrvatske obale koju šalje u cijeli svijet.

 

27. travanj 2024 16:56