StoryEditorOCM
ForumMINISTAR JE SIGURAN?

Izvori iz vrha HDZ-a: ‘Filipovića neće smijeniti, obranio je svoj stav. Ali drugu stranu još nismo ni čuli...‘

Piše Goran Penić/JL
12. srpnja 2023. - 22:29

Vlada i ministar gospodarstva Davor Filipović dobili su punu podršku koalicijskih partnera na danas održanom sastanku na kojem je jedna od glavnih tema bila plinska afera.

Prema svemu sudeći, barem zasad, glavni čovjek energetskog sektora u Vladi je siguran, uspio je uvjeriti sve na sastanku da nije bilo namjere da se nekome pogoduje s plinom, da HEP u svojim dopisima nije izričito rekao što će napraviti s viškovima plina, a zanimljivo je da se šef Uprave HEP-a Frane Barbarić nije previše spominjao. Nije se tražila njegova odgovornost, ali nije ga se previše ni branilo, pa naši sugovornici procjenjuju da, ako dođe do pitanja nečije ostavke, da bi u tom slučaju Filipović pobijedio, piše Jutarnji list.

- Filipović je siguran, obranio je svoj stav, ali će se nastaviti istraživati odgovornost. HEP je na plinu uštedio 360 milijuna eura, zbog viškova je izgubio 10 milijuna eura, što znači da je opet na dobitku – prenosi nam jedan od sudionik današnjeg sastanka zaključke naglašavajući da šteta nije velika i da nije bilo namjere.

Ipak bilo je i glasova onih koji su govorili da se približavaju izbori i da afera šteti koaliciji, pa se postavilo pitanje treba li možda ipak netko snositi odgovornost što je "bačena mrlja na dobar posao koji je Vlada odradila u krizi".

Jedan od sudionika sastanka je rekao kako će teško biti komunicirati javnosti da nitko nije odgovoran iako je i on podcrtao kako tu nije bile nikakve namjere. Doznalo se i da neki članovi Vlade nisu do danas ništa dobili od HEP-a, a ministar gospodarstva uvjerio je sve da je prvi dopis dobio tek 29. lipnja, kako je i komunicirao javno. Dopisi koje je HEP slao Ministarstvu, složili su se, nisu bili takvi da bi se moglo shvatiti da će se viškovi plina prodavati na aukcijama u bescjenje. Iz svega proizlazi da će se više gledati postoji li odgovornost šefa HEP-a u ovoj aferi, nego ministra, koji po svemu sudeći, ostaje na svojoj poziciji.

- Ministar je svoje rekao, a drugu stranu nismo ni čuli – kaže nam naš sugovornik, misleći na HEP, čiji šef nije bio na sastanku.

Potpredsjednik Vlade i HDZ-a, te ministar graditeljstva Branko Bačić danas je nakon koalicijskog sastanka o plinskoj aferi rekao kako je Vlada sada napokon dobila sva izvješća, ali da im treba vremena da sve to analiziraju, pa će nakon toga donositi odluke.

I on je naglasio kako se ne radi o namjernoj šteti, kako je sustav trgovanja takav u cijeloj EU, da se iz dopisa koje je HEP slao Ministarstvu nije moglo iščitati da će se plin prodati na takav način ispod cijene, no da će ipak neovisno od toga ispitati je li se Uredba mogla izmijeniti ranije.

Također, rekao je i da će slušati sve što će reći akteri afere na sutrašnjem saborskom Odboru za gospodarstvo.

- Tu se ne radi o namjernoj šteti ili pokušaju pogodovanja bilo kome kad je u pitanju postupanje s tržišnim viškovima plina. Vlada i premijer su dobili punu podršku od strane naših partnera Vladi da se nastavi sa svim aktivnostima oko rasvjetljavanja svih činjenica koje su dovele do toga da je HEP bio primoran ispustiti određene količine plina i uprihodio puno manji iznos – poručio je Bačić uz poruku da će sada na razini Vlade razmotriti sva izvješća i utvrditi okolnosti.

Pojašnjavajući kako je postupanje s viškovima plina regulirano na razini EU, Bačić je pravdao ministra gospodarstva Davora Filipovića poručivši kako iz dopisa koje je slao HEP ministarstvu nije bilo jasno da će se plin prodavati na takav način.

- Održat će se sjednica Odbora za gospodarstvo na kojem će svi sudionici koji su dostavili izvješća o tome raspravljati i čut ćemo iz prve ruke punu informaciju. Mi u HDZ-u podržavamo tu raspravu i da javnosti na taj način budu dostupne sve relevantne informacije – rekao je Bačić, te dodao:

- Znate da USKOK provodi izvide. Ukoliko se utvrdi kazneno djelo jasno da će se snositi posljedice. Ovako ne možemo iščitati radnju da je došlo do namjernog postupka koji bi prouzročio takvu štetu – zaključio je Bačić.

‘Neće biti smjena. Cijela priča je prenapuhana. Nitko nije oštećen, nego se radi o uštedama‘

Hoće li ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović preživjeti aferu prodaje viškova plina koje je HEP otkupljivao od Ine pa onda prodavao debelo ispod cijene, jedna je od glavnih tema u vrhu HDZ-a.

- Filipović nije korumpiran. On je korektan i bit će udarac njegovu egu ako bude smijenjen. Očekujem da će napraviti sve kako bi sačuvao svoj obraz i da će na Odboru za gospodarstvo biti aktivan, a nakon toga odbora će puno toga biti jasnije - kaže ovaj HDZ-ovac.

Izvori koji su bliži premijeru Plenkoviću tvrde kako neće biti nikakve smjene u Vladi, ali niti u državnim poduzećima. Tvrde kako je cijela priča prenapuhana, da se u Hrvatskoj nije dogodilo ništa što se ne događa i u drugim zemljama članicama Europske unije.

- Zbog Uredbe Vlade građani su plaćali pet puta manju cijenu plina od tržišne, što znači da je za njih ušteda iznosila 370 milijuna eura. Ako se uzme gubitak koji je HEP imao zbog ovih viškova, to znači da im je ušteda bila 360 ili 350 milijuna eura - kaže sugovornik iz Vlade i navodi kako je Europa prvi put ostala bez ruskog plina, da nije navikla na nestašice te da su sve europske vlade naručile nešto više plina i sve su se suočile s viškovima, ali im je prihvatljivija šteta koju imaju od viškova nego da je došlo do nestašice.

- Nitko nije oštećen, nego se radi o uštedama. Ovdje se pokušava napuhati nešto što spada u vrlo kompleksan sustav upravljanja - kaže jedan od premijerovih suradnika.

Drugi sugovornik iz Vlade, koji također smatra da neće biti smjene, kako ministra gospodarstva tako ni predsjednika Uprave HEP-a, navodi da je Hrvatska svoju regulativu uskladila s regulativom EU, te da je svugdje na isti način postavljeno tko od koga kupuje po kojoj cijeni i tko snosi trošak, odnosno gubitak ako se pojavi.

- Njemačka ima enormne gubitke jer nitko ne želi preuzeti višak energije - kaže ovaj naš sugovornik koji ne vjeruje u priče o ekspresnoj smjeni Filipovića jer bi to, navodi, među ostalim, bilo potpuno suprotno Plenkovićevu načinu upravljanja. (Ivanka Toma/JL)

08. svibanj 2024 03:17