StoryEditor
ForumPREDLAŽE DRUGO RJEŠENJE

Klarin od Marića zatražio izmjene zakona koje se odnose na porez na nekretnine

Piše PSD / Hina
7. kolovoza 2017. - 19:55
bernardic_vidovic12-010317.JPG

Načelnik Općine Tisno i SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin priopćio je da je u ponedjeljak, 7. kolovoza, ministru financija Zdravku Mariću uputio prijedlog za izmjene Zakona o lokalnim porezima, tako da se novim člankom lokalnim jedinicama da mogućnost odabira hoće li uvesti porez na nekretnine ili i dalje primjenjivati postojeće odredbe koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Općine i gradovi dužni su novi zakon uvesti do 1. siječnja 2018. godine. 

"Moja inicijativa ide u smjeru da se zakon o lokalnim porezima izmjeni u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine na način da se unese novi članak koji će predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave dati mogućnost odabira uvođenja poreza na nekretnine ili primjenu postojećih odredbi koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor," izvijestio je Klarin.

Klarin traži da se taj prijedlog uvrsti na dnevni red prve slijedeće sjednice Sabora.

"Zatražio sam od ministra Marića da se prijedlog izmjena zakona o lokalnim porezima s ovom izmjenom stavi  na prvu sjednicu jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora i to iz razloga da se jedinice loklane samouprave koje ne žele oporezivati svoje stanovnike na ovaj način mogu na vrijeme opredijeliti da li će uvesti porez na nekretnine ili će ostati pri naplati komunalne naknade i poreza na kuće za odmor", pojašnjava Klarin.

Saborski zastupnik ističe kako smatra da zakon nije pravedan.

"Još jednom napominjem kao i što sam upozoravao prilikom prva dva saborska čitanja u vezi navedenog prijedloga o uvođenju poreza na nekretnine da je taj porez nepravedan, te da će znatnije opteretiti pravne i fizičke osobe zbog uvođenja dodatnih kriterija koji donose znatno poskupljenje u odnosu na dosadašnja davanja s temelja komunalne naknade i poreza na kuće za odmor", zaključuje Klarin.

U povodu prigovora na uvođenje poreza na nekretnine, te potpisivanja peticije protiv toga poreza, ministar financija Zdravko Marić u subotu je ponovio da su Zakonom o lokalnim porezima, donesenim krajem prošle godine u okviru porezne reforme, ukinute komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor i da su ta tri nameta objedinjena u porezu na nekretnine. Rekao je da će se taj porez vrlo slično računati kao i sada, s tim da će se dodati dva nova kriterija, prema godini izgradnje i stanju nekretnine.

Na peticiji protiv poreza na nekretnine do sada više od 115.000 potpisa 

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ pokrenula je peticiju protiv poreza na nekretnine, koju je do ponedjeljka poslijepodne potpisalo više od 115 tisuća građana. Smatra da je porez nepravedan jer će pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana, ističu.

Upozoravaju da porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jer su već oporezovani u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV.

Isitču da je porezna presija u Hrvatskoj velika i pozivaju Vladu da odustane od uvođenja tog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

28. srpanj 2021 05:26