StoryEditorOCM
ForumRIJEČ STRUKE

Može li šefica Dinama odgovarati zbog Bad Blue Boya u avionu iz Grčke? Što da je to netko iz Hajduka uradio na Desincu?

Piše PSD.
4. listopada 2023. - 23:04
Jedan od navijača privedenih u Zagrebu, kojeg Grčka traži putem europskog uhidbenog naloga; Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK DinamoCropix

Nakon objave informacije da je vodstvo Dinama iz Grčke izvelo jednog navijača u svom zrakoplovu nakon nereda u Ateni početkom kolovoza, u javnom prostoru se trenutno krenulo polemizirati o ispravnosti takvog postupka. Slučaj je otkrio Nacional, koji je detaljno opisao kako je protekla akcija spašavanja Bad Blue Boysa.

Vodstvo Dinama je mladog navijača u noći kad je došlo do krvavih sukoba te hapšenja brojnih hrvatskih navijača dovelo u hotel u kojem je boravila njihova delegacija. BBB-ovca su na ulici pokupili Miljenko Sakoman i Bruno Marković, a prije polijetanja je dobio prikladnu odjeću te je ukrcan na charter let i dovezen u Zagreb.

Mladić je Dino Kordić, sin Željka Kordića, zaposlenika i člana Skupštine Dinama koji je, prema navodima Nacionala, nazvao Vlatku Peras, predsjednicu Uprave GNK Dinamo, koja je bila u Ateni. Kada se avion s Dinamovom ekipom vraćao iz Atene, nakon što je utakmica s AEK-om otkazana, u njemu je bilo 65 članova delegacije, za razliku od dolaska u Grčku kada ih je bilo 64.

image

Vlatka Peras, predsjednicu Uprave GNK Dinamo

Ronald Goršić/Cropix

Iz Dinama nisu ni potvrdili ni negirali napise.

- GNK Dinamo nema potrebu komentirati današnje napise koji su objavljeni u određenim medijima kao što to nije radio ni u proteklom razdoblju - odgovorili su medijima.

Kako su nakon nereda u Grčkoj zadržana 102 navijača i procesuirana zbog sudjelovanja u neredima u kojima je došlo do smrti grčkog navijača, mnogi se pitaju jesu li iz Dinama svojim postupkom počinili kazneno djelo.

Odvjetnik Vinko Ljubičić kategorički tvrdi kako nisu.

- Ako nisu objektivno mogli znati da je mladić eventualno procesuiran i imajući u vidu činjenicu da nema dokaza da je bio pokrenut kazneni postupak protiv navedenog mladića te da nisu obaviješteni o tome, njihovog krimena nema. Znači, ako nema pravne zapreke da ide s njima imali su punu ovlast da može putovati s njima.

Osim toga mladić je prošao kontrole na aerodromu. Također, koliko vidim iz medija, taj mladić nije na popisu naših navijača koji su osumnjičeni za sudjelovanje u neredima.

image

Odvjetnik Vinko Ljubičić

Božo Radić/Cropix

Ali, ponavljam, i da je bio među osumnjičenima za izazivanje nereda, ako uprava Dinama to nije znala u trenutku kada su ga uzeli u svoj zrakoplov, nema pravne zapreke te oni nisu kršili zakon. S druge strane svakako trebalo bi reći da su svi ljudi pred zakonom jednaki i nije u redu da se jedni tretiraju na jedan način, a drugi na drugi.

Pritom mislim na onih 100 koji su ostali tamo u istražnom zatvoru i koji nisu imali privilegiju da ih netko izvede zrakoplovom - kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Tihomira Mišića.

- Prema informacijama kojima raspolažem, a koje su isključivo iz medija, mišljenja sam da u postupanju “delegacije” GNK Dinama nema elemenata kaznenog djela iz čl. 303. KZ- a (pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, op.a.), obzirom nisu znali da je ta osoba počinila kazneno djelo. To na koncu nije ni do sada utvrđeno, niti je navedeni mladić osumnjičen.

Inače, sama činjenica što je neka osoba potraživana od strane grčkih vlasti i dalje ne upućuje na to da je od strane iste počinjeno kazneno djelo naveo nam je odvjetnik Mišić. Također, vrlo je bitno naglasiti kakva informacija je “plasirana” delegaciji Dinama, što je u ovom trenutku nepoznato - naveo je odvjetnik Mišić.

image

Odvjetnik Tihomir Mišić

Tomislav Kristo/Cropix/

Kako isti odvjetnik zastupa i jednog od navijača Torcide koji je optužen za sudjelovanje u neredima na odmorištu Desinec na autocesti A1 u svibnju prošle godine, upitali smo ga da komparira te dvije situacije. Naime, zamislimo da je netko iz uprave Hajduka u svoje vozili ukrcao jednog od navijača nakon sukoba s policijom i uništavanja imovine na benzinskoj postaji.

- Odgovor vam je isti kao na prvo pitanje - naglasio je ponovno istaknuvši kako procesuiranje neke osobe ne znači da je i počinila kazneno djelo.

Odmah nakon uhićenja navijača iz Splita u svibnju prošle godineTihomir Mišić je isticao kako njegov klijent apsolutno negirao djelo. Bio je tamo, kao i 1500 drugih pripadnika Torcide, a nakon nereda je bio u vozilu s još dvojicom uhićenika, kazao je odvjetnik. Nasilno je izvučen iz vozila, negira bilo kakvo sudjelovanje u neredima, moj klijent je kolateralna žrtva, tvrdi odvjetnik i danas, nakon što je podignuta optužnica koja još uvijek nije pravomoćna.

28. travanj 2024 13:46