stdClass Object ( [id] => 1317927 [title] => (Ne)prijateljstva među navijačkim skupinama često odlaze u krajnost: objašnjavamo tko je s kim, tko protiv koga i zašto [alias] => ne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvoboji dvaju najvećih hrvatskih klubova s grčkim protivnicima u europskim kupovima i tragična pogibija 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa u sukobu navijača Dinama, potpomognutih drukerima atenskog Panathinaikosa i AEK-a, stavili su u fokus javnosti (ne)prijateljstva među navijačkim skupinama.

Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji...

Vezani tragedijom

Priča o prijateljstvu Torcide i portugalskih No Name Boysa dobro je poznata većini navijača Hajduka, a ono što je razlikuje od ostalih jest činjenica da je pogibija troje navijača Benfice bila ta koja je dovela do neraskidivog prijateljstva koje će uskoro napuniti 30 godina.

---

image

No Name Boys, navijači Benfice

AFP
---

Bila je to tek druga europska utakmica na Poljudu u posljednjih sedam godina (prva je odigrana protiv varšavske Legije tri tjedna prije), što zbog suspenzije Hajduka, što zbog rata, i No Name Boysi su u Splitu dočekani prijateljski, o čemu najbolje svjedoči tekst Damira Pilića, koji je bio sudionik tih događanja i posebno se emotivno prisjetio tog vremena.

No toplo gostoprimstvo nije bilo to koje je ove dvije skupine spojilo zauvijek. Na povratku u Lisabon troje istaknutih članova skupine – Gullit, Tino i Rita – poginulo je u prometnoj nesreći.

Francuski i poljski prijatelji

Želeći im odati počast, torcidaši su se istim putem uputili prema Lisabonu, a tamo su dočekani poput braće. Velika poruka NNB-a “Freedom for Croatia” dirnula je tada srca svih Hrvata, a počelo je i veliko prijateljstvo koje obje skupine žive vrlo intenzivno, redovito dajući podršku jedni drugima na stadionima diljem Europe.

---

image

Predstavnici HNK Hajduk, KNH Torcide, Udruge Naš Hajduk, Tornada Zadar, No Name Boysa (Benfica), Magic Fansa (AS Saint-Étienne) i Torcide Górnik Zabrze položili su jutros vijence i uplalili svijeće uz spomen-ploču na poljudskom sjeveru za sve poginule pripadnike Torcide u Domovinskom ratu.

Robert Matić/hajduk.hr/
---

Osim s No Name Boysima, Torcida održava dobre odnose s još nekoliko navijačkih skupina u Europi, među kojima svakako treba izdvojiti ono sa skupinom Magic Fans, koja podržava francuski St. Etienne, te s Torcidom iz Zabrzea, navijačima jednog od najuspješnijih poljskih klubova, Gornika. Poljski su navijači, naime, u splitskoj skupini vidjeli svojevrsne idole pa su si ime nadjenuli upravo po njima, a baš kao i u slučaju utakmica Benfice, transparenti Torcide često su viđani i na utakmica francuske i poljske momčadi.

---

image

Torcida Gornik

AFP
---

A da se prijateljstvo može razviti i u domovini, još jednom je dokazala baš Torcida, koja njeguje dobre odnose s Tornadom, navijačkom skupinom iz Zadra koja se prvenstveno pojavljuje na utakmicama košarkaškoga kluba, dok su ponekad znali biti aktivni i na nogometu navijajući za nogometaše Zadra.

---

image

Tornado Zadar

Ronald Goršić/Cropix
---

Jedno od dva prijateljstva koja su posljednjih tjedana podignula najviše prašine ono je između Bad Blue Boysa i skupine Gate 13, koja vjerno bodri grčkog velikana Panathinaikosa. Oni su se, kako navijači PAO-a pišu na svojim stranicama, zbližili 2010. godine u Rimu, na utakmici Rome, dajući tada potporu talijanskom gigantu zbog prijateljstva s navijačkom skupinom Fedayn. Ova je suradnja, svjedoci smo, u žižu svekolike javnosti, nažalost, došla 7. kolovoza, kad je u sukobu navijača AEK-a i zajedničkih snaga BBB-ovaca i Gate 13 došlo do pogibije Michalisa Katsourisa, 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Iako do završetka pisanja teksta još uvijek nije poznato tko je izazvao smrt mladog Grka, tragedija se dogodila, a na bratske je skupine bačena velika mrlja, neovisno o tome tko je kriv za pogibiju.

---

image

Navijači AEK-a

AFP
---

Više od 100 pripadnika Bad Blue Boysa nalazi se u grčkim zatvorima i veliki je to udarac za skupinu, a dobrom dijelu njih pravna borba tek predstoji.

U tragičnoj je noći, među pripadnicima navijača Dinama, prema nekim informacijama sudjelovao i jedan od vođa navijača bečkog Rapida. Kako, sigurno se pitate. Vrlo jednostavno, navijači Panathinaikosa su u bliskim odnosima s austrijskom navijačkom skupinom, pa eto, “kad je bal, nek je maskenbal”, prijateljima se potpora očito mora dati.

---

image

Navijači Panathinaikosa u sukobu s policijom

AFP
---

Spomenute skupine već godinama njeguju dobre odnose, međusobnu ljubav ne kriju, a manifestacija te ljubavi može se vidjeti i na društvenim mrežama, gdje nerijetko imaju zajedničke grupe u kojima se objavljuju fotografije s utakmica i potpora koju daju jedni drugima.

Osim grčke skupine, BBB-ovci su u dobrim odnosima i s već spomenutim Fedaynom, odnosno rimskom Curva Sud (“južna tribina”) te s navijačima Dinama iz Kijeva.

---

image

Navijači Dinamo Kijeva

Ronald Goršoć/Cropix
---

Azovac Redis

Zagrebačka se navijačka skupina često veže uz nacizam, u prostorima su im pronađene slike Ante Pavelića, grafiti koji veličaju Adolfa Hitlera i brojno drugo znakovlje koje ih može svrstati u skupinu nacista, a jedni od onih koji svoje nacističko opredjeljenje ne kriju su neke od frakcija navijača kijevskog Dinama.

Prijateljstvo s Ukrajincima traje dugo, ali do eskalacije njegova izražavanja došlo je nakon početka ruske agresiju na Ukrajinu kad su BBB-ovci javno izrazili podršku napadnutoj državi.

Jedan od vođa ultradesne frakcije navijača kijevskoga kluba White Boys Club bio je navijač u ultras svijetu poznat kao Redis. Redis je Denis Prokopenko, prvi čovjek AZOV-a, kontroverzne ukrajinske vojne formacije koju se dovodi u kontekst nacizma.

---

image

BBB

Damir Krajač/Cropix
---

Ne čudi stoga da potporu jedni drugima iskazuju javno, ne mareći za mišljenje ostalih.

Baš kao što Torcida ima prijatelje među hrvatskim navijačkim skupinama, prijatelje su si našli i Bad Blue Boysi.

Riječ je o šibenskim Funcutima, skupini koja podržava košarkaše Šibenke i nogometaše Šibenika. Šibenčani, tradicionalno, Hajduka smatraju svojim dalmatinskim rivalom pa je pretpostavka da su se ove dvije navijačke skupine pobratimile upravo u zajedničkom animozitetu prema Hajduku, Torcidi, ali i Splitu.

Nerijetko se mogu vidjeti zajedno na utakmicama, a u nekim od frekventnijih okupljališta BBB-ovaca jedine naljepnice koje ćete, uz njihove, uočiti upravo su one šibenske navijačke skupine.

---

image

Funcuti

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I dok su kod Torcide i Bad Blue Boysa bratimljenja sa stranim skupinama kompleksnija, a u slučaju Torcide odišu i emotivnošću, kod srpskih su navijača stvari puno jednostavnije.

Klupske boje i religija definiraju s kime će biti prijatelji. Zdravlje, slavlje, pravoslavlje, mogli bismo reći. Pa krenimo onda od navijača Partizana, koji su, kako neki od njih sami vole reći, jedno s navijačima PAOK-a. Oni koji navijaju za solunski klub navijaju i za Partizan. I obratno, naravno. Jer crno-bijelo je njima iznad svega.

Grobari su, dakle, najvjerniji navijači Partizana, a svoju su ljubav prema PAOK-u dokazali kad su došli u Solun na uzvratnu utakmicu trećeg pretkola UEFA-ine Konferencijske lige između grčkog predstavnika i Hajduka.

---

image

Grobari, navijači Partizana

Pedja Milosavljevic/Cropix
---

U isto vrijeme dok je Partizan igrao svoju uzvratnu utakmicu protiv Sabaha, predstavnika Azerbajdžana.

Toliko vole PAOK? Pa zaista je moguće da je to tako. Ali razbiti koju hrvatsku glavu koja bi se mogla naći u Solunu ipak je puno primamljivije nego utakmica. Bilo PAOK-a, bilo Partizana. Takva se prilika, pretpostavljamo, ne smije propustiti.

Rivalstvo Grobara s hrvatskim navijačima datira još iz vremena pokojne Jugoslavije pa nije čudno da se koristi svaka prilika za dokazivanje. Dokazivanje čega, pitate se? Pa da su baš oni najjači.

Susret u Solunu je, na sreću, ipak prošao bez incidenata, ali crno-bijela koalicija čekat će novu priliku za bliske susrete s Hrvatima. Ali i onima o kojima ćemo pisati u sljedećem odlomku.

---

image

Navijači PAOK-a

AFP
---

Crveno-bijela tro(bo)jka

Da ne bi Grobari jedini imali “grčku braću”, pobrinuli su se Delije. Zloglasna beogradska skupina, obojena četništvom, koja svake godine obećava povratak u Knin, Vukovar, Prizren i u amanet sinovima ostavlja srpske “trobojke” da njima zavijore jednog dana u tim “oslobođenim” gradovima, pobratimila se s navijačima Olympiakosa, velikog rivala Panathinaikosa, ali i ostalih grčkih klubova.

Da, možda smo to trebali reći i na početku. Grci se međusobno mrze. Maksimalno. Svi sve.

Olympiakosovi navijači zajedno sa Zvezdinima sudjeluju u tučnjavama protiv Grobara, PAOK-ovih navijača, Hrvata kada dođu u Grčku ili Srbiju... Ma zapravo, protiv bilo koga, bitno je da se tuče.

---

image

Delije, navijači Crvene zvezde

Aleksanda Dimitrijević/Cropix
---

A bratsku podršku u svemu daju im i navijači moskovskog Spartaka, kluba čiji navijači njeguju jednake vrijednosti kao i drukeri Zvezde i Olympiakosa. Dresovi su crveno-bijeli, a vjera je pravoslavna.

Po svojim su huliganskim ispadima “čuveni” kako u Rusiji, tako i u Europi, pa s Delijama i navijačima Olympiakosa čine zaista snažan i zastrašujući trijumvirat u huliganskom svijetu.

---

image

Navijači Olympiakosa

AFP
---

Osim boja i vjere, kao što smo vidjeli na odnosu BBB-ovaca i navijača kijevskog Dinama, veliku ulogu igra i političko opredjeljenje. Nakon smrti navijača AEK-a svoj su dolazak u Atenu najavili navijači Livorna i Marseillea, koji s navijačima AEK-a čine takozvanu antifašističku koaliciju.

Livorna se možda sjetite kao lokacije na kojoj su hrvatski navijači u prijateljskoj utakmici protiv Italije tijelima formirali kukasti križ na tribinama kao neoprostivu provokaciju domaćim navijačima. Tako da je kod Talijana bijes tinjao već dugo i bili su spremni na obračun s BBB-ovcima.

I kako to obično biva, Marseille je u trećem pretkolu Lige prvaka igrao s Panathinaikosom. Da ne moraju izmišljati gdje će ili se pravdati zašto idu u Atenu. Ipak, nakon tragedije u kojoj je stradao Michalis, grčka je policija bolje odreagirala nego kobnog 7. kolovoza pa nije došlo do nove tragedije.

---

image

Navijači Marseillea

AFP
---

Hoće li mržnja stati?

Posljednjih smo dana, nakon nemilog događaja, čitali brojne analize sociologa, slušali izjave političara, gledali vapaje očajnih roditelja čija su djeca zatvorena u grčkim zatvorima. I pitali se samo zašto su to učinili i hoće li to ikada prestati.

Odgovor zašto to rade pokušali su dati brojni znani i neznani, zvani i nezvani. Možda je i najbolji opis situacije i događanja dao Damir Pilić u svojem osvrtu za Slobodnu Dalmaciju. Pilić tako piše:

“U svijetu nogometnog huliganizma vrijede ponešto drukčija pravila no u ostatku društva. Zapravo, potpuno različita pravila, čak i dijametralno suprotna. Vrijednosti huliganske subkulture na neki su način zrcalno obrnute u odnosu na uobičajene vrijednosti kojima se rukovodi većina ljudi. Ono za što bi se prosječan čovjek kajao i gorko žalio, nogometni huligan time se ponosi.

---

image

Magic-Fans, navijači Saint Etiennea

AFP
---

Odgovor na to zašto su to napravili smo, dakle, dobili. Hoće li ikada prestati?

Neće. Bez nepotrebnog duljenja i objašnjavanja. Svaka će grupa s ovakvim aktivnostima nastaviti, a jedino što se može promijeniti jest broj neprijatelja. Ili bratskih skupina. S kojima će onda dokazivati da su baš oni najjači na sceni.”

---

Snažna grčko-srpska veza

Iako ni u zapadnim zemljama nije rijetkost da su navijačke skupine u dobrim odnosima, grčko-srpska veza među navijačima na višem je nivou nego igdje dalje. Navijači dvaju najtrofejnijih srpskih klubova (u nogometu i košarci) prijateljuju s jednim od dva najtrofejnija grčka (Olympiakos), a i PAOK je klub velike tradicije (top 5 u nogometu i košarci), dok na snazi prijateljstvu daje velika brojnost navijača sva četiri kluba.

---

---

Klubovi ispred reprezentacije

Iako je običnim pratiteljima sporta sasvim sigurno neuobičajeno, skupine spomenute u članku odane su isključivo klubovima. Na reprezentativne susrete odlaze u znatno manjem broju, nerijetko i neorganizirano, a puno su i rjeđi incidenti u kojima sudjeluju. U nekim je zemljama na snazi i neformalni pakt o nenapadanju dok igra reprezentacija.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobratimstva fanova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji... Pobratimstva fanova 2 0 10969 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-22 10:49:22 [created_by] => 3222 [created_by_alias] => Toni Perković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-26 14:38:26 [modified_by] => 3222 [publish_up] => 2023-08-26 11:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno [metadata] => robots= author= title=(Ne)prijateljstva među navijačkim skupinama često odlaze u krajnost: objašnjavamo tko je s kim, tko protiv koga i zašto [metakey] => HAJDUK, GNK Dinamo, Torcida, Bad Blue Boys, AEK, Olympiakos, Benfica, Gornik Zabrze, tornado zadar, No name Boys, Panathinaikos [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25417609.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/15125186.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/23550124.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/23714713.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/23714710.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/24543985.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/23058720.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/21813316.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/24700842.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25331813.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25376298.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490206.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490208.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490211.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490213.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490215.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490218.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25490223.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Robert Mati\u0107\/hajduk.hr\/","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Pedja Milosavljevic\/Cropix","Aleksanda Dimitrijevi\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","AFP","Ronald Gor\u0161o\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","Pedja Milosavljevic\/AAFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Predstavnici HNK Hajduk, KNH Torcide, Udruge Na\u0161 Hajduk, Tornada Zadar, No Name Boysa (Benfica), Magic Fansa (AS Saint-\u00c9tienne) i Torcide G\u00f3rnik Zabrze polo\u017eili su jutros vijence i uplalili svije\u0107e uz spomen-plo\u010du na poljudskom sjeveru za sve poginule pripadnike Torcide u Domovinskom ratu.<\/p>","

Tornado Zadar<\/p>","

Grobari, navija\u010di Partizana<\/p>","

Delije, navija\u010di Crvene zvezde<\/p>","

BBB<\/p>","

Navija\u010di be\u010dkog Rapida<\/p>","

Navija\u010di Dinamo Kijeva<\/p>","

Funcuti<\/p>","

Navija\u010di PAOK-a<\/p>","

Navija\u010di AEK-a<\/p>","

No Name Boys, navija\u010di Benfice<\/p>","

Navija\u010di Panathinaikosa u sukobu s policijom<\/p>","

Navija\u010d Partizana<\/p>","

Magic-Fans, navija\u010di Saint Etiennea<\/p>","

Torcida Gornik<\/p>","

Navija\u010di Olympiakosa<\/p>","

Navija\u010di Marseillea<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25417609_1920.jpg":"1920x1080","k_25417609_1280.jpg":"1280x1280","k_25417609_1024.jpg":"1024x1024","k_25417609_640.jpg":"640x640","k_25417609_480.jpg":"480x480","k_25417609_340.jpg":"340x340","k_25417609_220.jpg":"220x220","o_25417609_1280.jpg":"1280x853","o_25417609_1024.jpg":"1024x682","o_25417609_640.jpg":"640x426","o_25417609_480.jpg":"480x320","o_25417609_340.jpg":"340x226","o_25417609_220.jpg":"220x146","h_25417609_1280.jpg":"1280x854","h_25417609_1024.jpg":"1024x683","h_25417609_640.jpg":"640x427","h_25417609_480.jpg":"480x320","h_25417609_340.jpg":"340x227","h_25417609_220.jpg":"220x147","pp_25417609_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417609_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417609_640.jpg":"640x814","pp_25417609_480.jpg":"480x611","pp_25417609_340.jpg":"340x432","pp_25417609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x400","hd_15125186_1920.jpg":"1920x1080","k_15125186_1280.jpg":"1280x1280","k_15125186_1024.jpg":"1024x1024","k_15125186_640.jpg":"640x640","k_15125186_480.jpg":"480x480","k_15125186_340.jpg":"340x340","k_15125186_220.jpg":"220x220","o_15125186_1280.jpg":"1280x640","o_15125186_1024.jpg":"1024x512","o_15125186_640.jpg":"640x320","o_15125186_480.jpg":"480x240","o_15125186_340.jpg":"340x170","o_15125186_220.jpg":"220x110","h_15125186_1280.jpg":"1280x854","h_15125186_1024.jpg":"1024x683","h_15125186_640.jpg":"640x427","h_15125186_480.jpg":"480x320","h_15125186_340.jpg":"340x227","h_15125186_220.jpg":"220x147","pp_15125186_1280.jpg":"1280x1628","pp_15125186_1024.jpg":"1024x1303","pp_15125186_640.jpg":"640x814","pp_15125186_480.jpg":"480x611","pp_15125186_340.jpg":"340x432","pp_15125186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1186","hd_23550124_1920.jpg":"1920x1080","k_23550124_1280.jpg":"1280x1280","k_23550124_1024.jpg":"1024x1024","k_23550124_640.jpg":"640x640","k_23550124_480.jpg":"480x480","k_23550124_340.jpg":"340x340","k_23550124_220.jpg":"220x220","o_23550124_1280.jpg":"1280x790","o_23550124_1024.jpg":"1024x632","o_23550124_640.jpg":"640x395","o_23550124_480.jpg":"480x296","o_23550124_340.jpg":"340x210","o_23550124_220.jpg":"220x135","h_23550124_1280.jpg":"1280x854","h_23550124_1024.jpg":"1024x683","h_23550124_640.jpg":"640x427","h_23550124_480.jpg":"480x320","h_23550124_340.jpg":"340x227","h_23550124_220.jpg":"220x147","pp_23550124_1280.jpg":"1280x1628","pp_23550124_1024.jpg":"1024x1303","pp_23550124_640.jpg":"640x814","pp_23550124_480.jpg":"480x611","pp_23550124_340.jpg":"340x432","pp_23550124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_23714713_1920.jpg":"1920x1080","k_23714713_1280.jpg":"1280x1280","k_23714713_1024.jpg":"1024x1024","k_23714713_640.jpg":"640x640","k_23714713_480.jpg":"480x480","k_23714713_340.jpg":"340x340","k_23714713_220.jpg":"220x220","o_23714713_1280.jpg":"1280x806","o_23714713_1024.jpg":"1024x645","o_23714713_640.jpg":"640x403","o_23714713_480.jpg":"480x302","o_23714713_340.jpg":"340x214","o_23714713_220.jpg":"220x138","h_23714713_1280.jpg":"1280x854","h_23714713_1024.jpg":"1024x683","h_23714713_640.jpg":"640x427","h_23714713_480.jpg":"480x320","h_23714713_340.jpg":"340x227","h_23714713_220.jpg":"220x147","pp_23714713_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714713_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714713_640.jpg":"640x814","pp_23714713_480.jpg":"480x611","pp_23714713_340.jpg":"340x432","pp_23714713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_23714710_1920.jpg":"1920x1080","k_23714710_1280.jpg":"1280x1280","k_23714710_1024.jpg":"1024x1024","k_23714710_640.jpg":"640x640","k_23714710_480.jpg":"480x480","k_23714710_340.jpg":"340x340","k_23714710_220.jpg":"220x220","o_23714710_1280.jpg":"1280x793","o_23714710_1024.jpg":"1024x634","o_23714710_640.jpg":"640x396","o_23714710_480.jpg":"480x297","o_23714710_340.jpg":"340x210","o_23714710_220.jpg":"220x136","h_23714710_1280.jpg":"1280x854","h_23714710_1024.jpg":"1024x683","h_23714710_640.jpg":"640x427","h_23714710_480.jpg":"480x320","h_23714710_340.jpg":"340x227","h_23714710_220.jpg":"220x147","pp_23714710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714710_640.jpg":"640x814","pp_23714710_480.jpg":"480x611","pp_23714710_340.jpg":"340x432","pp_23714710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24543985_1920.jpg":"1920x1080","k_24543985_1280.jpg":"1280x1280","k_24543985_1024.jpg":"1024x1024","k_24543985_640.jpg":"640x640","k_24543985_480.jpg":"480x480","k_24543985_340.jpg":"340x340","k_24543985_220.jpg":"220x220","o_24543985_1280.jpg":"1280x853","o_24543985_1024.jpg":"1024x682","o_24543985_640.jpg":"640x426","o_24543985_480.jpg":"480x320","o_24543985_340.jpg":"340x226","o_24543985_220.jpg":"220x146","h_24543985_1280.jpg":"1280x854","h_24543985_1024.jpg":"1024x683","h_24543985_640.jpg":"640x427","h_24543985_480.jpg":"480x320","h_24543985_340.jpg":"340x227","h_24543985_220.jpg":"220x147","pp_24543985_1280.jpg":"1280x1628","pp_24543985_1024.jpg":"1024x1303","pp_24543985_640.jpg":"640x814","pp_24543985_480.jpg":"480x611","pp_24543985_340.jpg":"340x432","pp_24543985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x934","hd_23058720_1920.jpg":"1920x1080","k_23058720_1280.jpg":"1280x1280","k_23058720_1024.jpg":"1024x1024","k_23058720_640.jpg":"640x640","k_23058720_480.jpg":"480x480","k_23058720_340.jpg":"340x340","k_23058720_220.jpg":"220x220","o_23058720_1280.jpg":"1280x622","o_23058720_1024.jpg":"1024x498","o_23058720_640.jpg":"640x311","o_23058720_480.jpg":"480x233","o_23058720_340.jpg":"340x165","o_23058720_220.jpg":"220x107","h_23058720_1280.jpg":"1280x854","h_23058720_1024.jpg":"1024x683","h_23058720_640.jpg":"640x427","h_23058720_480.jpg":"480x320","h_23058720_340.jpg":"340x227","h_23058720_220.jpg":"220x147","pp_23058720_1280.jpg":"1280x1628","pp_23058720_1024.jpg":"1024x1303","pp_23058720_640.jpg":"640x814","pp_23058720_480.jpg":"480x611","pp_23058720_340.jpg":"340x432","pp_23058720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21813316_1920.jpg":"1920x1080","k_21813316_1280.jpg":"1280x1280","k_21813316_1024.jpg":"1024x1024","k_21813316_640.jpg":"640x640","k_21813316_480.jpg":"480x480","k_21813316_340.jpg":"340x340","k_21813316_220.jpg":"220x220","o_21813316_1280.jpg":"1280x853","o_21813316_1024.jpg":"1024x682","o_21813316_640.jpg":"640x426","o_21813316_480.jpg":"480x320","o_21813316_340.jpg":"340x226","o_21813316_220.jpg":"220x146","h_21813316_1280.jpg":"1280x854","h_21813316_1024.jpg":"1024x683","h_21813316_640.jpg":"640x427","h_21813316_480.jpg":"480x320","h_21813316_340.jpg":"340x227","h_21813316_220.jpg":"220x147","pp_21813316_1280.jpg":"1280x1628","pp_21813316_1024.jpg":"1024x1303","pp_21813316_640.jpg":"640x814","pp_21813316_480.jpg":"480x611","pp_21813316_340.jpg":"340x432","pp_21813316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24700842_1920.jpg":"1920x1080","k_24700842_1280.jpg":"1280x1280","k_24700842_1024.jpg":"1024x1024","k_24700842_640.jpg":"640x640","k_24700842_480.jpg":"480x480","k_24700842_340.jpg":"340x340","k_24700842_220.jpg":"220x220","o_24700842_1280.jpg":"1280x853","o_24700842_1024.jpg":"1024x682","o_24700842_640.jpg":"640x426","o_24700842_480.jpg":"480x320","o_24700842_340.jpg":"340x226","o_24700842_220.jpg":"220x146","h_24700842_1280.jpg":"1280x854","h_24700842_1024.jpg":"1024x683","h_24700842_640.jpg":"640x427","h_24700842_480.jpg":"480x320","h_24700842_340.jpg":"340x227","h_24700842_220.jpg":"220x147","pp_24700842_1280.jpg":"1280x1628","pp_24700842_1024.jpg":"1024x1303","pp_24700842_640.jpg":"640x814","pp_24700842_480.jpg":"480x611","pp_24700842_340.jpg":"340x432","pp_24700842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25331813_1920.jpg":"1920x1080","k_25331813_1280.jpg":"1280x1280","k_25331813_1024.jpg":"1024x1024","k_25331813_640.jpg":"640x640","k_25331813_480.jpg":"480x480","k_25331813_340.jpg":"340x340","k_25331813_220.jpg":"220x220","o_25331813_1280.jpg":"1280x854","o_25331813_1024.jpg":"1024x683","o_25331813_640.jpg":"640x427","o_25331813_480.jpg":"480x320","o_25331813_340.jpg":"340x227","o_25331813_220.jpg":"220x146","h_25331813_1280.jpg":"1280x854","h_25331813_1024.jpg":"1024x683","h_25331813_640.jpg":"640x427","h_25331813_480.jpg":"480x320","h_25331813_340.jpg":"340x227","h_25331813_220.jpg":"220x147","pp_25331813_1280.jpg":"1280x1628","pp_25331813_1024.jpg":"1024x1303","pp_25331813_640.jpg":"640x814","pp_25331813_480.jpg":"480x611","pp_25331813_340.jpg":"340x432","pp_25331813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_25376298_1920.jpg":"1920x1080","k_25376298_1280.jpg":"1280x1280","k_25376298_1024.jpg":"1024x1024","k_25376298_640.jpg":"640x640","k_25376298_480.jpg":"480x480","k_25376298_340.jpg":"340x340","k_25376298_220.jpg":"220x220","o_25376298_1280.jpg":"1280x853","o_25376298_1024.jpg":"1024x683","o_25376298_640.jpg":"640x426","o_25376298_480.jpg":"480x320","o_25376298_340.jpg":"340x226","o_25376298_220.jpg":"220x146","h_25376298_1280.jpg":"1280x854","h_25376298_1024.jpg":"1024x683","h_25376298_640.jpg":"640x427","h_25376298_480.jpg":"480x320","h_25376298_340.jpg":"340x227","h_25376298_220.jpg":"220x147","pp_25376298_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376298_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376298_640.jpg":"640x814","pp_25376298_480.jpg":"480x611","pp_25376298_340.jpg":"340x432","pp_25376298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25490206_1920.jpg":"1920x1080","k_25490206_1280.jpg":"1280x1280","k_25490206_1024.jpg":"1024x1024","k_25490206_640.jpg":"640x640","k_25490206_480.jpg":"480x480","k_25490206_340.jpg":"340x340","k_25490206_220.jpg":"220x220","o_25490206_1280.jpg":"1280x853","o_25490206_1024.jpg":"1024x682","o_25490206_640.jpg":"640x426","o_25490206_480.jpg":"480x320","o_25490206_340.jpg":"340x226","o_25490206_220.jpg":"220x146","h_25490206_1280.jpg":"1280x854","h_25490206_1024.jpg":"1024x683","h_25490206_640.jpg":"640x427","h_25490206_480.jpg":"480x320","h_25490206_340.jpg":"340x227","h_25490206_220.jpg":"220x147","pp_25490206_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490206_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490206_640.jpg":"640x814","pp_25490206_480.jpg":"480x611","pp_25490206_340.jpg":"340x432","pp_25490206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25490208_1920.jpg":"1920x1080","k_25490208_1280.jpg":"1280x1280","k_25490208_1024.jpg":"1024x1024","k_25490208_640.jpg":"640x640","k_25490208_480.jpg":"480x480","k_25490208_340.jpg":"340x340","k_25490208_220.jpg":"220x220","o_25490208_1280.jpg":"1280x852","o_25490208_1024.jpg":"1024x681","o_25490208_640.jpg":"640x426","o_25490208_480.jpg":"480x319","o_25490208_340.jpg":"340x226","o_25490208_220.jpg":"220x146","h_25490208_1280.jpg":"1280x854","h_25490208_1024.jpg":"1024x683","h_25490208_640.jpg":"640x427","h_25490208_480.jpg":"480x320","h_25490208_340.jpg":"340x227","h_25490208_220.jpg":"220x147","pp_25490208_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490208_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490208_640.jpg":"640x814","pp_25490208_480.jpg":"480x611","pp_25490208_340.jpg":"340x432","pp_25490208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25490211_1920.jpg":"1920x1080","k_25490211_1280.jpg":"1280x1280","k_25490211_1024.jpg":"1024x1024","k_25490211_640.jpg":"640x640","k_25490211_480.jpg":"480x480","k_25490211_340.jpg":"340x340","k_25490211_220.jpg":"220x220","o_25490211_1280.jpg":"1280x852","o_25490211_1024.jpg":"1024x682","o_25490211_640.jpg":"640x426","o_25490211_480.jpg":"480x319","o_25490211_340.jpg":"340x226","o_25490211_220.jpg":"220x146","h_25490211_1280.jpg":"1280x854","h_25490211_1024.jpg":"1024x683","h_25490211_640.jpg":"640x427","h_25490211_480.jpg":"480x320","h_25490211_340.jpg":"340x227","h_25490211_220.jpg":"220x147","pp_25490211_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490211_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490211_640.jpg":"640x814","pp_25490211_480.jpg":"480x611","pp_25490211_340.jpg":"340x432","pp_25490211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2727","hd_25490213_1920.jpg":"1920x1080","k_25490213_1280.jpg":"1280x1280","k_25490213_1024.jpg":"1024x1024","k_25490213_640.jpg":"640x640","k_25490213_480.jpg":"480x480","k_25490213_340.jpg":"340x340","k_25490213_220.jpg":"220x220","o_25490213_1280.jpg":"1280x1818","o_25490213_1024.jpg":"1024x1454","o_25490213_640.jpg":"640x909","o_25490213_480.jpg":"480x681","o_25490213_340.jpg":"340x482","o_25490213_220.jpg":"220x312","h_25490213_1280.jpg":"1280x854","h_25490213_1024.jpg":"1024x683","h_25490213_640.jpg":"640x427","h_25490213_480.jpg":"480x320","h_25490213_340.jpg":"340x227","h_25490213_220.jpg":"220x147","pp_25490213_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490213_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490213_640.jpg":"640x814","pp_25490213_480.jpg":"480x611","pp_25490213_340.jpg":"340x432","pp_25490213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25490215_1920.jpg":"1920x1080","k_25490215_1280.jpg":"1280x1280","k_25490215_1024.jpg":"1024x1024","k_25490215_640.jpg":"640x640","k_25490215_480.jpg":"480x480","k_25490215_340.jpg":"340x340","k_25490215_220.jpg":"220x220","o_25490215_1280.jpg":"1280x853","o_25490215_1024.jpg":"1024x682","o_25490215_640.jpg":"640x426","o_25490215_480.jpg":"480x320","o_25490215_340.jpg":"340x226","o_25490215_220.jpg":"220x146","h_25490215_1280.jpg":"1280x854","h_25490215_1024.jpg":"1024x683","h_25490215_640.jpg":"640x427","h_25490215_480.jpg":"480x320","h_25490215_340.jpg":"340x227","h_25490215_220.jpg":"220x147","pp_25490215_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490215_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490215_640.jpg":"640x814","pp_25490215_480.jpg":"480x611","pp_25490215_340.jpg":"340x432","pp_25490215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25490218_1920.jpg":"1920x1080","k_25490218_1280.jpg":"1280x1280","k_25490218_1024.jpg":"1024x1024","k_25490218_640.jpg":"640x640","k_25490218_480.jpg":"480x480","k_25490218_340.jpg":"340x340","k_25490218_220.jpg":"220x220","o_25490218_1280.jpg":"1280x852","o_25490218_1024.jpg":"1024x681","o_25490218_640.jpg":"640x426","o_25490218_480.jpg":"480x319","o_25490218_340.jpg":"340x226","o_25490218_220.jpg":"220x146","h_25490218_1280.jpg":"1280x854","h_25490218_1024.jpg":"1024x683","h_25490218_640.jpg":"640x427","h_25490218_480.jpg":"480x320","h_25490218_340.jpg":"340x227","h_25490218_220.jpg":"220x147","pp_25490218_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490218_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490218_640.jpg":"640x814","pp_25490218_480.jpg":"480x611","pp_25490218_340.jpg":"340x432","pp_25490218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_25490223_1920.jpg":"1920x1080","k_25490223_1280.jpg":"1280x1280","k_25490223_1024.jpg":"1024x1024","k_25490223_640.jpg":"640x640","k_25490223_480.jpg":"480x480","k_25490223_340.jpg":"340x340","k_25490223_220.jpg":"220x220","o_25490223_1280.jpg":"1280x796","o_25490223_1024.jpg":"1024x636","o_25490223_640.jpg":"640x398","o_25490223_480.jpg":"480x298","o_25490223_340.jpg":"340x211","o_25490223_220.jpg":"220x136","h_25490223_1280.jpg":"1280x854","h_25490223_1024.jpg":"1024x683","h_25490223_640.jpg":"640x427","h_25490223_480.jpg":"480x320","h_25490223_340.jpg":"340x227","h_25490223_220.jpg":"220x147","pp_25490223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490223_640.jpg":"640x814","pp_25490223_480.jpg":"480x611","pp_25490223_340.jpg":"340x432","pp_25490223_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4118915 Threads: 2 Questions: 123906502 Slow queries: 53946 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3764912 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/ne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto-1317927 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/ne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto-1317927?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234867 [name] => gnk dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gnk-dinamo [link] => /tag/gnk-dinamo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 350109 [name] => Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => torcida [link] => /tag/torcida ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254388 [name] => Bad Blue Boys [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bad-blue-boys [link] => /tag/bad-blue-boys ) [4] => stdClass Object ( [id] => 101303 [name] => aek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aek [link] => /tag/aek ) [5] => stdClass Object ( [id] => 329093 [name] => Olympiakos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olympiakos [link] => /tag/olympiakos ) [6] => stdClass Object ( [id] => 259050 [name] => Benfica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => benfica [link] => /tag/benfica ) [7] => stdClass Object ( [id] => 371237 [name] => Gornik Zabrze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gornik-zabrze [link] => /tag/gornik-zabrze ) [8] => stdClass Object ( [id] => 360531 [name] => tornado zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tornado-zadar [link] => /tag/tornado-zadar ) [9] => stdClass Object ( [id] => 342512 [name] => No name boys [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => no-name-boys [link] => /tag/no-name-boys ) [10] => stdClass Object ( [id] => 194690 [name] => Panathinaikos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panathinaikos [link] => /tag/panathinaikos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobratimstva fanova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => (Ne)prijateljstva među navijačkim skupinama često odlaze u krajnost: objašnjavamo tko je s kim, tko protiv koga i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3222 [name] => Toni Perković [username] => toni-perkovi [email] => toni-perkovi@sd.hr [password] => $2y$10$5vQcaIH9OIrkZBTylSBniut2xHaHayjZzmWrtQb1lwIZebQ.Ua2h. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-perkovic-3222 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1740 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a4289553807a7a7ba19a0abe27f05b22?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25417609.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25417609.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/15125186.jpg [title] =>

Predstavnici HNK Hajduk, KNH Torcide, Udruge Naš Hajduk, Tornada Zadar, No Name Boysa (Benfica), Magic Fansa (AS Saint-Étienne) i Torcide Górnik Zabrze položili su jutros vijence i uplalili svijeće uz spomen-ploču na poljudskom sjeveru za sve poginule pripadnike Torcide u Domovinskom ratu.

Robert Matić/hajduk.hr/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/23550124.jpg [title] =>

Tornado Zadar

Ronald Goršić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/23714713.jpg [title] =>

Grobari, navijači Partizana

Pedja Milosavljevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/23714710.jpg [title] =>

Delije, navijači Crvene zvezde

Aleksanda Dimitrijević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/24543985.jpg [title] =>

BBB

Damir Krajač/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/23058720.jpg [title] =>

Navijači bečkog Rapida

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/21813316.jpg [title] =>

Navijači Dinamo Kijeva

Ronald Goršoć/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/24700842.jpg [title] =>

Funcuti

Nikša Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25331813.jpg [title] =>

Navijači PAOK-a

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25376298.jpg [title] =>

Navijači AEK-a

AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490206.jpg [title] =>

No Name Boys, navijači Benfice

AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490208.jpg [title] =>

Navijači Panathinaikosa u sukobu s policijom

AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490211.jpg [title] =>

Navijač Partizana

Pedja Milosavljevic/AAFP ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490213.jpg [title] =>

Magic-Fans, navijači Saint Etiennea

AFP ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490215.jpg [title] =>

Torcida Gornik

AFP ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490218.jpg [title] =>

Navijači Olympiakosa

AFP ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25490223.jpg [title] =>

Navijači Marseillea

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dvoboji dvaju najvećih hrvatskih klubova s grčkim protivnicima u europskim kupovima i tragična pogibija 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa u sukobu navijača Dinama, potpomognutih drukerima atenskog Panathinaikosa i AEK-a, stavili su u fokus javnosti (ne)prijateljstva među navijačkim skupinama.

Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji...

Vezani tragedijom

Priča o prijateljstvu Torcide i portugalskih No Name Boysa dobro je poznata većini navijača Hajduka, a ono što je razlikuje od ostalih jest činjenica da je pogibija troje navijača Benfice bila ta koja je dovela do neraskidivog prijateljstva koje će uskoro napuniti 30 godina.

---

image

No Name Boys, navijači Benfice

AFP
---

Bila je to tek druga europska utakmica na Poljudu u posljednjih sedam godina (prva je odigrana protiv varšavske Legije tri tjedna prije), što zbog suspenzije Hajduka, što zbog rata, i No Name Boysi su u Splitu dočekani prijateljski, o čemu najbolje svjedoči tekst Damira Pilića, koji je bio sudionik tih događanja i posebno se emotivno prisjetio tog vremena.

No toplo gostoprimstvo nije bilo to koje je ove dvije skupine spojilo zauvijek. Na povratku u Lisabon troje istaknutih članova skupine – Gullit, Tino i Rita – poginulo je u prometnoj nesreći.

Francuski i poljski prijatelji

Želeći im odati počast, torcidaši su se istim putem uputili prema Lisabonu, a tamo su dočekani poput braće. Velika poruka NNB-a “Freedom for Croatia” dirnula je tada srca svih Hrvata, a počelo je i veliko prijateljstvo koje obje skupine žive vrlo intenzivno, redovito dajući podršku jedni drugima na stadionima diljem Europe.

---

image

Predstavnici HNK Hajduk, KNH Torcide, Udruge Naš Hajduk, Tornada Zadar, No Name Boysa (Benfica), Magic Fansa (AS Saint-Étienne) i Torcide Górnik Zabrze položili su jutros vijence i uplalili svijeće uz spomen-ploču na poljudskom sjeveru za sve poginule pripadnike Torcide u Domovinskom ratu.

Robert Matić/hajduk.hr/
---

Osim s No Name Boysima, Torcida održava dobre odnose s još nekoliko navijačkih skupina u Europi, među kojima svakako treba izdvojiti ono sa skupinom Magic Fans, koja podržava francuski St. Etienne, te s Torcidom iz Zabrzea, navijačima jednog od najuspješnijih poljskih klubova, Gornika. Poljski su navijači, naime, u splitskoj skupini vidjeli svojevrsne idole pa su si ime nadjenuli upravo po njima, a baš kao i u slučaju utakmica Benfice, transparenti Torcide često su viđani i na utakmica francuske i poljske momčadi.

---

image

Torcida Gornik

AFP
---

A da se prijateljstvo može razviti i u domovini, još jednom je dokazala baš Torcida, koja njeguje dobre odnose s Tornadom, navijačkom skupinom iz Zadra koja se prvenstveno pojavljuje na utakmicama košarkaškoga kluba, dok su ponekad znali biti aktivni i na nogometu navijajući za nogometaše Zadra.

---

image

Tornado Zadar

Ronald Goršić/Cropix
---

Jedno od dva prijateljstva koja su posljednjih tjedana podignula najviše prašine ono je između Bad Blue Boysa i skupine Gate 13, koja vjerno bodri grčkog velikana Panathinaikosa. Oni su se, kako navijači PAO-a pišu na svojim stranicama, zbližili 2010. godine u Rimu, na utakmici Rome, dajući tada potporu talijanskom gigantu zbog prijateljstva s navijačkom skupinom Fedayn. Ova je suradnja, svjedoci smo, u žižu svekolike javnosti, nažalost, došla 7. kolovoza, kad je u sukobu navijača AEK-a i zajedničkih snaga BBB-ovaca i Gate 13 došlo do pogibije Michalisa Katsourisa, 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Iako do završetka pisanja teksta još uvijek nije poznato tko je izazvao smrt mladog Grka, tragedija se dogodila, a na bratske je skupine bačena velika mrlja, neovisno o tome tko je kriv za pogibiju.

---

image

Navijači AEK-a

AFP
---

Više od 100 pripadnika Bad Blue Boysa nalazi se u grčkim zatvorima i veliki je to udarac za skupinu, a dobrom dijelu njih pravna borba tek predstoji.

U tragičnoj je noći, među pripadnicima navijača Dinama, prema nekim informacijama sudjelovao i jedan od vođa navijača bečkog Rapida. Kako, sigurno se pitate. Vrlo jednostavno, navijači Panathinaikosa su u bliskim odnosima s austrijskom navijačkom skupinom, pa eto, “kad je bal, nek je maskenbal”, prijateljima se potpora očito mora dati.

---

image

Navijači Panathinaikosa u sukobu s policijom

AFP
---

Spomenute skupine već godinama njeguju dobre odnose, međusobnu ljubav ne kriju, a manifestacija te ljubavi može se vidjeti i na društvenim mrežama, gdje nerijetko imaju zajedničke grupe u kojima se objavljuju fotografije s utakmica i potpora koju daju jedni drugima.

Osim grčke skupine, BBB-ovci su u dobrim odnosima i s već spomenutim Fedaynom, odnosno rimskom Curva Sud (“južna tribina”) te s navijačima Dinama iz Kijeva.

---

image

Navijači Dinamo Kijeva

Ronald Goršoć/Cropix
---

Azovac Redis

Zagrebačka se navijačka skupina često veže uz nacizam, u prostorima su im pronađene slike Ante Pavelića, grafiti koji veličaju Adolfa Hitlera i brojno drugo znakovlje koje ih može svrstati u skupinu nacista, a jedni od onih koji svoje nacističko opredjeljenje ne kriju su neke od frakcija navijača kijevskog Dinama.

Prijateljstvo s Ukrajincima traje dugo, ali do eskalacije njegova izražavanja došlo je nakon početka ruske agresiju na Ukrajinu kad su BBB-ovci javno izrazili podršku napadnutoj državi.

Jedan od vođa ultradesne frakcije navijača kijevskoga kluba White Boys Club bio je navijač u ultras svijetu poznat kao Redis. Redis je Denis Prokopenko, prvi čovjek AZOV-a, kontroverzne ukrajinske vojne formacije koju se dovodi u kontekst nacizma.

---

image

BBB

Damir Krajač/Cropix
---

Ne čudi stoga da potporu jedni drugima iskazuju javno, ne mareći za mišljenje ostalih.

Baš kao što Torcida ima prijatelje među hrvatskim navijačkim skupinama, prijatelje su si našli i Bad Blue Boysi.

Riječ je o šibenskim Funcutima, skupini koja podržava košarkaše Šibenke i nogometaše Šibenika. Šibenčani, tradicionalno, Hajduka smatraju svojim dalmatinskim rivalom pa je pretpostavka da su se ove dvije navijačke skupine pobratimile upravo u zajedničkom animozitetu prema Hajduku, Torcidi, ali i Splitu.

Nerijetko se mogu vidjeti zajedno na utakmicama, a u nekim od frekventnijih okupljališta BBB-ovaca jedine naljepnice koje ćete, uz njihove, uočiti upravo su one šibenske navijačke skupine.

---

image

Funcuti

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I dok su kod Torcide i Bad Blue Boysa bratimljenja sa stranim skupinama kompleksnija, a u slučaju Torcide odišu i emotivnošću, kod srpskih su navijača stvari puno jednostavnije.

Klupske boje i religija definiraju s kime će biti prijatelji. Zdravlje, slavlje, pravoslavlje, mogli bismo reći. Pa krenimo onda od navijača Partizana, koji su, kako neki od njih sami vole reći, jedno s navijačima PAOK-a. Oni koji navijaju za solunski klub navijaju i za Partizan. I obratno, naravno. Jer crno-bijelo je njima iznad svega.

Grobari su, dakle, najvjerniji navijači Partizana, a svoju su ljubav prema PAOK-u dokazali kad su došli u Solun na uzvratnu utakmicu trećeg pretkola UEFA-ine Konferencijske lige između grčkog predstavnika i Hajduka.

---

image

Grobari, navijači Partizana

Pedja Milosavljevic/Cropix
---

U isto vrijeme dok je Partizan igrao svoju uzvratnu utakmicu protiv Sabaha, predstavnika Azerbajdžana.

Toliko vole PAOK? Pa zaista je moguće da je to tako. Ali razbiti koju hrvatsku glavu koja bi se mogla naći u Solunu ipak je puno primamljivije nego utakmica. Bilo PAOK-a, bilo Partizana. Takva se prilika, pretpostavljamo, ne smije propustiti.

Rivalstvo Grobara s hrvatskim navijačima datira još iz vremena pokojne Jugoslavije pa nije čudno da se koristi svaka prilika za dokazivanje. Dokazivanje čega, pitate se? Pa da su baš oni najjači.

Susret u Solunu je, na sreću, ipak prošao bez incidenata, ali crno-bijela koalicija čekat će novu priliku za bliske susrete s Hrvatima. Ali i onima o kojima ćemo pisati u sljedećem odlomku.

---

image

Navijači PAOK-a

AFP
---

Crveno-bijela tro(bo)jka

Da ne bi Grobari jedini imali “grčku braću”, pobrinuli su se Delije. Zloglasna beogradska skupina, obojena četništvom, koja svake godine obećava povratak u Knin, Vukovar, Prizren i u amanet sinovima ostavlja srpske “trobojke” da njima zavijore jednog dana u tim “oslobođenim” gradovima, pobratimila se s navijačima Olympiakosa, velikog rivala Panathinaikosa, ali i ostalih grčkih klubova.

Da, možda smo to trebali reći i na početku. Grci se međusobno mrze. Maksimalno. Svi sve.

Olympiakosovi navijači zajedno sa Zvezdinima sudjeluju u tučnjavama protiv Grobara, PAOK-ovih navijača, Hrvata kada dođu u Grčku ili Srbiju... Ma zapravo, protiv bilo koga, bitno je da se tuče.

---

image

Delije, navijači Crvene zvezde

Aleksanda Dimitrijević/Cropix
---

A bratsku podršku u svemu daju im i navijači moskovskog Spartaka, kluba čiji navijači njeguju jednake vrijednosti kao i drukeri Zvezde i Olympiakosa. Dresovi su crveno-bijeli, a vjera je pravoslavna.

Po svojim su huliganskim ispadima “čuveni” kako u Rusiji, tako i u Europi, pa s Delijama i navijačima Olympiakosa čine zaista snažan i zastrašujući trijumvirat u huliganskom svijetu.

---

image

Navijači Olympiakosa

AFP
---

Osim boja i vjere, kao što smo vidjeli na odnosu BBB-ovaca i navijača kijevskog Dinama, veliku ulogu igra i političko opredjeljenje. Nakon smrti navijača AEK-a svoj su dolazak u Atenu najavili navijači Livorna i Marseillea, koji s navijačima AEK-a čine takozvanu antifašističku koaliciju.

Livorna se možda sjetite kao lokacije na kojoj su hrvatski navijači u prijateljskoj utakmici protiv Italije tijelima formirali kukasti križ na tribinama kao neoprostivu provokaciju domaćim navijačima. Tako da je kod Talijana bijes tinjao već dugo i bili su spremni na obračun s BBB-ovcima.

I kako to obično biva, Marseille je u trećem pretkolu Lige prvaka igrao s Panathinaikosom. Da ne moraju izmišljati gdje će ili se pravdati zašto idu u Atenu. Ipak, nakon tragedije u kojoj je stradao Michalis, grčka je policija bolje odreagirala nego kobnog 7. kolovoza pa nije došlo do nove tragedije.

---

image

Navijači Marseillea

AFP
---

Hoće li mržnja stati?

Posljednjih smo dana, nakon nemilog događaja, čitali brojne analize sociologa, slušali izjave političara, gledali vapaje očajnih roditelja čija su djeca zatvorena u grčkim zatvorima. I pitali se samo zašto su to učinili i hoće li to ikada prestati.

Odgovor zašto to rade pokušali su dati brojni znani i neznani, zvani i nezvani. Možda je i najbolji opis situacije i događanja dao Damir Pilić u svojem osvrtu za Slobodnu Dalmaciju. Pilić tako piše:

“U svijetu nogometnog huliganizma vrijede ponešto drukčija pravila no u ostatku društva. Zapravo, potpuno različita pravila, čak i dijametralno suprotna. Vrijednosti huliganske subkulture na neki su način zrcalno obrnute u odnosu na uobičajene vrijednosti kojima se rukovodi većina ljudi. Ono za što bi se prosječan čovjek kajao i gorko žalio, nogometni huligan time se ponosi.

---

image

Magic-Fans, navijači Saint Etiennea

AFP
---

Odgovor na to zašto su to napravili smo, dakle, dobili. Hoće li ikada prestati?

Neće. Bez nepotrebnog duljenja i objašnjavanja. Svaka će grupa s ovakvim aktivnostima nastaviti, a jedino što se može promijeniti jest broj neprijatelja. Ili bratskih skupina. S kojima će onda dokazivati da su baš oni najjači na sceni.”

---

Snažna grčko-srpska veza

Iako ni u zapadnim zemljama nije rijetkost da su navijačke skupine u dobrim odnosima, grčko-srpska veza među navijačima na višem je nivou nego igdje dalje. Navijači dvaju najtrofejnijih srpskih klubova (u nogometu i košarci) prijateljuju s jednim od dva najtrofejnija grčka (Olympiakos), a i PAOK je klub velike tradicije (top 5 u nogometu i košarci), dok na snazi prijateljstvu daje velika brojnost navijača sva četiri kluba.

---

---

Klubovi ispred reprezentacije

Iako je običnim pratiteljima sporta sasvim sigurno neuobičajeno, skupine spomenute u članku odane su isključivo klubovima. Na reprezentativne susrete odlaze u znatno manjem broju, nerijetko i neorganizirano, a puno su i rjeđi incidenti u kojima sudjeluju. U nekim je zemljama na snazi i neformalni pakt o nenapadanju dok igra reprezentacija.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Robert Matić/hajduk.hr/ Ronald Goršić/Cropix Pedja Milosavljevic/Cropix Aleksanda Dimitrijević/Cropix Damir Krajač/Cropix AFP Ronald Goršoć/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix AFP AFP AFP AFP Pedja Milosavljevic/AAFP AFP AFP AFP AFP
Robert Matić/hajduk.hr/

Predstavnici HNK Hajduk, KNH Torcide, Udruge Naš Hajduk, Tornada Zadar, No Name Boysa (Benfica), Magic Fansa (AS Saint-Étienne) i Torcide Górnik Zabrze položili su jutros vijence i uplalili svijeće uz spomen-ploču na poljudskom sjeveru za sve poginule pripadnike Torcide u Domovinskom ratu.

Ronald Goršić/Cropix

Tornado Zadar

Pedja Milosavljevic/Cropix

Grobari, navijači Partizana

Aleksanda Dimitrijević/Cropix

Delije, navijači Crvene zvezde

AFP

Navijači bečkog Rapida

Ronald Goršoć/Cropix

Navijači Dinamo Kijeva

AFP

Navijači PAOK-a

AFP

Navijači AEK-a

AFP

No Name Boys, navijači Benfice

AFP

Navijači Panathinaikosa u sukobu s policijom

Pedja Milosavljevic/AAFP

Navijač Partizana

AFP

Magic-Fans, navijači Saint Etiennea

AFP

Torcida Gornik

AFP

Navijači Olympiakosa

AFP

Navijači Marseillea

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/ne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto-1317927 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03185a982c6a327d2f8f29727f6955fbcc3a9dad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%28Ne%29prijateljstva+me%C4%91u+navija%C4%8Dkim+skupinama+%C4%8Desto+odlaze+u+krajnost%3A+obja%C5%A1njavamo+tko+je+s+kim%2C+tko+protiv+koga+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto-1317927 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fne-prijateljstva-medu-navijackim-skupinama-cesto-odlaze-u-krajnost-objasnjavamo-tko-je-s-kim-tko-protiv-koga-i-zasto-1317927 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobratimstva fanova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaPobratimstva fanova

(Ne)prijateljstva među navijačkim skupinama često odlaze u krajnost: objašnjavamo tko je s kim, tko protiv koga i zašto

Piše Toni Perković
26. kolovoza 2023. - 13:04

Dvoboji dvaju najvećih hrvatskih klubova s grčkim protivnicima u europskim kupovima i tragična pogibija 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa u sukobu navijača Dinama, potpomognutih drukerima atenskog Panathinaikosa i AEK-a, stavili su u fokus javnosti (ne)prijateljstva među navijačkim skupinama.

Zašto hrvatske navijače čeka pakao pri odlasku u Grčku i obratno, kako je Torcida stekla prijatelje u Portugalu, a Bad Blue Boysi u Ukrajini i Dalmaciji, što veže (i razdvaja) srpske i grčke klubove te hoće li mržnja ikada proći ili nas potencijalno čekaju nove tragedije? Nažalost, kao što ćemo vidjeti, drugi je scenarij puno izgledniji...

Vezani tragedijom

Priča o prijateljstvu Torcide i portugalskih No Name Boysa dobro je poznata većini navijača Hajduka, a ono što je razlikuje o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:36