StoryEditorOCM
ForumNIJE GO*NO NEGO SE PAS POSR'O!

Ne zapošljavaju kumove nego najbolje radnike, nemaju 3 stana nego jedan dom. U tome ne vide ništa sporno, jer znaju da ovako i onako mogu što hoće

Piše Ana Lonjak Božičević / 100posto.hr
23. studenog 2018. - 20:00
plenki

Još se nije slegnula prašina oko kninske kraljice Josipe Rimac kojoj je Upravni sud donio presudu u njezinu korist. Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave s "pišljivih" četiri tisuće kuna jer nije prijavila svu imovinu. Iako je sama cifra toliko smiješna, jer njezine torbice su pet puta skuplje, Rimac je odlučila podnijeti spor na splitskom Upravnom sudu, a ondje je početkom mjeseca donesena odluka u, ne biste vjerovali, njenu korist.

Jer, eto, snalažljiva Rimac čini se da dobro zna zakone i njihove rupe pa je kraljica odlučila zadati šah-mat Povjerenstvu i u tome je uspjela. 

Cijela je priča započela kada je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Rimac ima tri stana, dok je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu. Provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrđeno je da je njezin suprug u Kninu vlasnik tri etaže s tri stana. No, Rimac je tvrdila da je riječ o imovini koju je njen suprug stekao kao branitelj darovnim ugovorom od RH te da obitelj sporne tri etaže shvaća kao njihov dom. No, Povjerenstvu njezino objašnjenje ipak nije bilo dovoljno. Ali, ona nije na to pristala, tužila ih i dobila spor, jer eto tri stana su jedna kuća ako ih smatrate domom. 

Ako dobro znaš zakone možeš svašta 

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Kako je Rimac u jednu ruku dobila tu suludu presudu? Vrlo lako, u zakonu ne postoji obveza da se moraju označiti posebne etaže, već površina što je ona i učinila. Tako ako dobro znaš zakone možeš svašta i onda nije govno nego se pas posr'o, nije šija nego vrat pa eto nisu 3 stana nego je jedan dom, ako ga takvim proglasiš.  

A danas se pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa našao slučaj Plenković i to čak tri slučajeva - zapošljavanje njegove sestrične Nere Miličić u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, ujaka u PP Biokovu i kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji. 

Sakupio je naš premijer popriličan broj neobičnih zapošljavanja, ali eto čini se da u niti jednom trenutku kada je to radio nije smatrao da to nije ok, a ne smatra ni sada.

No, Povjerenstvo misli drugačije te je odlučeno kako će pokrenuti postupak protiv premijera zbog imenovanja njegovog kuma na mjesto hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv ministra Tomislava Ćorića zbog zapošljavanja ujaka premijera Plenkovića Marka Raosa u Parku prirode Biokovo.

Što se tiče trećeg slučaja ustanovljeno je kako premijer nije sudjelovao, niti je imao ovlasti sudjelovati u bilo kojoj fazi postupka ili na bilo koji način sudjelovao u imenovanju Nere Miličić, stoga se predmetne prijave na dužnosnika ocjenjuju kao neosnovane. 

Svi oni funkcioniraju na način app (ako prođe prođe) i nažalost u većini slučajeva prođe

CROPIX

CROPIX

Povjerenstvo za sukob interesa ima stvarno pune ruke posla, jer živimo u zemlji gdje se smatra normalnim zapošljavati poznanike, obitelj, kumove na važnim mjestima o kojima ako nemaš veze ne možeš ni sanjati neovisno koliko bio kvalitetan kadar, stručan, obrazovan ili imao iskustva. I u tome nitko koji je na nekoj funkciji u ovoj zemlji ne vidi problem. Pa Zagreb je cijeli premrežen kumovima a ni Hrvatska po tom pitanju nije ništa bolja. Gadljivo ili ne, svi oni funkcioniraju na način app (ako prođe prođe) i nažalost u većini slučajeva i prođe.

Žalosno je da u ovoj zemlji Povjerenstvo bi moglo raditi o 0 do 24 sata koliko posla ima s nelogičnostima u ovoj državi.

Nije po pravilima, ali sankcije nema

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Tako početkom ovog mjeseca odlučili su da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa jer nije na vrijeme dostavio potrebnu dokumentaciju o predmetima vezanim za njegov mogući sukob interesa u slučaju kada je u ime Zagreba 25. siječnja 2016. potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora za potrebe mjesnog odbora Havidići, koji je u vlasništvu supruga članice Vijeća tog mjesnog odbora. Pri tome se i taj mjesni odbor usprotivio promjeni poslovnog prostora u kojem održava svoje sjednice. iako je Bandić povrijedio načela obnašanja svoje dužnosti, simpatično je to da za to nije predviđena nikakva sankcija. Pa eto, upozoren je, ali nije dobio po prstima. 

Simpatično je to, kako se oni uvijek izvuku, ako se i uoče neke nelogičnosti i kršenja eto Povjerenstvo to utvrdi, ali nema sankcija ili Sud sruši njihovu presudu. I to je moguće samo njima i u ovoj državi. 

Bit će zanimljivo pratiti što će reći o putovanju izaslanstva HDZ-a na kongres EPP-a u Helsinkiju 7. studenog vladinim zrakoplovom, a isto tako hoće li biti sporan smještaj i eventualne dnevnice tih dužnosnika. Vjerojatno će ispasti da to nije okej, ali eto nema sankcija ili da je sve bilo u redu sa zakonom. 

27. travanj 2024 03:50