StoryEditorOCM
KalelargaOBNOVA PROMETNICA IZAZVALA ŽESTOKU DEBATU NA GRADSKOM VIJEĆU

BAUS: „Čiji ste vi gradonačelnik? Nemoralne skupine profitera ili samo birača HDZ-a? Podnesite ostavku!” DUKIĆ: ”Ajde, priznaj, tko ti je to napisao! Radim na dobrobit svih građana!”

14. studenog 2019. - 12:50
subica_zrinskog3-010719

Tko ste vi gospodine Branko Dukić, čega ste vi gradonačelnik? Tim je riječima Antonio Baus, vijećnik Akcije mladih, započeo svoje izlaganje na Aktualnom satu Gradskog vijeća. Kako se ispostavilo, Bausu je kao motiv za postavljanje takvog pitanja poslužilo ponašanje gradske vlasti pri rekonstrukcijama dviju velikih zadarskih ulica.

-Dopustili ste rekonstrukciju Zrinsko-Frankopanske, govorili ste da je tamo sve super, a onda se pojavi nekakav direktorčić iz Splita pa se onda javno ispričavate za sve nedostatke. Zar vam direktor iz Splita mora ukazati na sve nedostatke te prometnice vidljive svim nečlanovima HDZ-a? Vi se, gospodine Kasap, slobodno osjećajte prozvanim, započeo je Baus, pa nastavio primjerom obnove Puta Stanova gdje su radovi jako kasnili, a nadzorni inženjer javno pozivao na raskid ugovora s izvođačem.

-Čega ste onda vi gradonačelnik? Jer, javnih prometnih površina sigurno niste. Prostorni planovi u Zadru, više puta ste to ponovili, donose se po zahtjevu investitora. U civiliziranim i nekorumpiranim društvima planovi se donose po potrebama građana, a ne profitera. Kao kod Super Hika, jednima milijuni, a građanima poskupljenja. Koliko u gradskim poduzećima ima zaposlenih s manje od 4.000 kuna plaće i ima li takvih u gradskoj upravi? Jednu školu u Zadru je napravila država, drugu crkva, nije otvorena ni jedna poslovna zona, nije otvoreno ni jedno proizvodno radno mjesto. Pa čiji ste onda vi gradonačelnik? Nemoralne skupine profitera ili ste gradonačelnik samo biračima HDZ-a? Podnesite ostavku, zaključio je Baus.

-Ajde, priznaj, tko ti je to napisao, odgovorio mu je Branko Dukić u prvoj rečenici, a onda se ozbiljnije „posvetio temi”.

-Ništa od toga što ste rekli ne stoji, radim na dobrobit svih građana Zadra. Nije Zrinsko-Frankopanska, nego prometnica između Opće bolnice i Poliklinike i nije „direktorčić iz Splita”, nego je u Zadru bio Škorić, direktor Hrvatskih cesta. Svjesni smo nedostataka u obnovu te prometnice, bit će korekcija i o tome smo govorili. Ponekad treba kritizirati i ravnatelja Opće bolnice, jer treba omogućiti veću protočnost pješaka. Plaće će se dizati u svim smjerovima, pa i u gradskim poduzećima, ići ćemo u tom smjeru koliko to dopusti proračun. U Zadru je prosječna plaća 6.500 kuna i koliko vidim nitko nije gladan. Mi nadoknađujemo 50 godina komunizma kada ništa nismo imali i činjenica je da živimo puno bolje, rekao je gradonačelnik Dukić koji je objasnio i obnovu Puta Stanova:

-Žao mi je što je takav izvođač došao i produžio rokove. Mogli smo ga ili prekinuti u pola posla i birati novog ili ga polako tjerati da dovrši posao. Dobio je penale, a mi smo dobili dobru prometnicu, rekao je Dukić.

-Pišem sam, ne mogu si priuštiti Trogrlića! Je li on dužan i meni meni pomoći jer ga vi za PR plaćate našim novcem? Nećete valjda dati ostavku, pitao je Antonio Baus.

-To bi bila šteta za vas, odgovorio je Dukić.

26. travanj 2024 07:51