StoryEditorOCM
KalelargaGRADSKE SLUŽBE BRZE

Dujela: S Odvodnjom je dogovorena hitna intervencija u bivšem Zavodu za javno zdravstvo! Bez obzira na prodaju zgrade, ovo ne smije biti!

Piše M. Kalajžić
8. kolovoza 2023. - 13:25

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela koji se nalazi na kraćem godišnjem odmoru, izvijestio nas je kako je poduzeo hitne mjere zbog izlijevanja fekalija na kupalištu Kolovare.

Problem je nastao zbog zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo u kojoj se nalazi interni sustav odvodnje kojim su se otpadne vode crpkama podizale do kanalizacijskog sustava na razini kolnika iznad kupališta. S obzirom da je zgrada početkom 2021. godine prodana i nije se od tada održavala, došlo je do začepljenja ili otkazivanja internog sustava. Dujela je preko Zadarske županije kao osnivača Zavoda za javno zdravstvo koji je prodao zgradu uspio danas doći do ključa kako bi djelatnici Odvodnje ušli u zgradu i opet osposobili, odnosno pokrenuli sustav.

- Upravljački ormar nalazi se u zgradi bivšeg ZZJZ koja je zaključana i Odvodnja nema pristup u zgradu. Radi se o internom sustavu odvodnje. Do sada se nitko nije obratio Odvodnji sa zahtjevom za intervenciju - odgovorio je na naš prethodni upit direktor Odvodnje Grgo Peronja.

Zahtjev je međutim nakon toga uputio Robertino Dujela, odnosno Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, koji je iz ureda u Zadarskoj županiji uspio nabaviti ključ kako bi se moglo ući u zaključanu zgradu.

- Problem je evidentno tu i moramo ga hitno riješiti. Na najbolji i najjednostavniji način. Situacija oko te zgrade bivšeg Zavoda je zbilja dosta komplicirana, ali ne možemo zbog toga pustiti da se otpadne vode izlijevaju na kupalište, kratko je rekao Dujela koji čitavom operacijom upravlja preko svoga zamjenika Hrvoja Šarića jer se ne nalazi u Zadru.

Zbog čega je uopće došlo do izlijevanja, objasnio je direktor Odvodnje Grgo Peronja.

- Radi se o internom sustavu odvodnje. Crpna stanica napravljena je od strane Zavoda za javno zdravstvo kojim su se otpadne vode podizale na kolektor koji se nalazi u trupu ceste poviše, na visini trećega kata Zavoda. Kako je zgrada prodana, upravljanje crpnom stanicom, odnosno čitava elektrika unutra je zaključana. Mi nemamo pristup tom sustavu. Bivši Zavod je zaključan, on više ne emitira otpadne vode, ali se one proizvode u kafiću bazena Kolovare koji je također spojen na isti taj sustav. Moguće je da se iz nekog razloga te otpadne vode sada prelijevaju na šaht od Zavoda. Potrebno je doći do ormarića sa strujom u zgradi, vidjeti je li izbacio osigurač ili je pumpa nešto "pojela" krpu ili komad kostima nečijeg, pa je došlo do začepljenja, te opet pokrenuti sustav. Sad je ta briga ostala ničija, nije se još odredilo što će se učiniti s objektom, vlasnika nema, a problem je tu - kaže Grgo Peronja.

 

 

28. travanj 2024 03:20