StoryEditorOCM
KalelargaHOĆE LI USPJETI?

HAC po četvrti put daje u koncesiju odmorište Marune, ovog puta po nešto povoljnjijim uvjetima

Piše Iva Ivanac
8. lipnja 2023. - 09:46

Hrvatske autoceste po četvrti put su objavile natječaj u kojem u koncesiju daju odmorište Marune. No, ovoga puta su, nakon tri neuspjela pokušaja, ipak odlučili promijeniti uvjete koncesije za "Velebitsku kraljicu".

Prvo što su HAC napravile jest smanjenje cijene mjesečnog zakupa. Naime, u protekla tri natječaja budući je investitor HAC-u trebao isplaćivati 5.521,03 eura, a prema novom natječaju će budući investitor plaćati oko 1.500 eura manje, odnosno 4.027,26 eura.

Iz novog natječaja izbačen je i uvjet prema kojem investitor mora ukloniti drugu fazu objekta koja se odnosi na dodatne smještajne kapacitete za koje, prema objašnjenju iz HAC-a, nema interesa niti potrebe te čija izgradnja nije opravdana potražnjom korisnika autoceste.

Ostali uvjeti natječaja nisu se mijenjali pa će tako koncesija trajati 25 godina, a investitor će nakon sklapanja ugovora dobiti rok od godinu i pol dana za dovršetak izgradnje I. faze objekta te početak obavljanja djelatnosti smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Ovo odmorište, popularnog naziva "Velebitska kraljica", bila je investicija hrvatskog kralja pršuta Mladena Nekića, koji je 2006. godine s tvrtkom "Mataš M.N.“ od HAC-a za 32.000 kuna mjesečno dobio pravo na koncesiju. Njegova se tvrtka vrlo brzo našla u problemima pa je Nekić ugovor s HAC-om prebacio na svoju drugu tvrtku "Jasen". No i ta se tvrtka ubrzo našla u sličnim problemima. 

Marune su godinama zjapile zapuštene, a HAC-u još uvijek nije pošlo za rukom pronaći onoga tko će se uhvatiti u koštac s ovim projektom. Prva tri natječaja poništena su jer se na njih nitko nije javio, a hoće li ista sudbina zadesiti i četvrti natječaj, znat će se 14. lipnja kada će se u prostorijama HAC-a održati javno otvaranje ponuda.

 

20. travanj 2024 18:03