StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO:

Ispunjen je glavni preduvjet za realizaciju velebnog projekta „Zadarska riva“ te njegovu prijavu na sufinanciranje iz EU fondova! Evo koliko vrijedi

Piše M. Gugić
22. svibnja 2020. - 13:32
Projekt obnove obuhvaća rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do Pozdrava suncu i od te najpoznatije zadarske instalacije, sve do zgrade Sveučilišta Zvonimir Barisin/Cropix

Hoće li zadarska riva konačno zablistati punim sjajem, a Zadrani napokon dobiti prostor koji zaslužuju i kojim se mogu ponositi?

Po svemu sudeći, prvi i najvažniji korak ka tome je - riješen!

Naime, na jučerašnjoj 231. sjednici Vlade donesena je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar. Navedenom Odlukom ispunjen je glavni preduvjet za realizaciju velebnog projekta „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“ te njegovu prijavu na sufinanciranje iz EU fondova.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je već ranije donijelo „Investicijski plan razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske" gdje je, kao jedan od glavnih projekata, uvršten i projekt „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“ poznatiji pod nazivom „Zadarska riva“. On obuhvaća rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do Pozdrava suncu i od te najpoznatije zadarske instalacije, sve do zgrade Sveučilišta - potvrdio nam je to Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver dodavši kako je kao jedna od faza navedenog projekta planira i produženje mula položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje.

- Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je također služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale - zaključio je Bilaver.

image
Mul bi se produžio još 15- tak metara kakav je bio prije stotinjak godina
Luka Gerlanc/Cropix

Predviđena vrijednost ovog projekta iznosi 75 milijuna kuna plus PDV. Projekt će se sufinancirati u iznosu od 85 posto iz sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostalih 15 posto biti financirano iz državnog proračuna, a za što su već ranije osigurana sredstva u proračunu.

Valja napomenuti kako je ovo nastavak ulaganja u Zadarsko područje iz sredstava EU fondova te da se potpisivanje ovog važnog Ugovora za grad Zadar i Zadarsku županiju očekuje kroz narednih petnaestak dana.

16. travanj 2024 23:49