StoryEditorOCM
KalelargaNOVA STRANKA?

Marko Vučetić je sudjelovao na konferenciji u Zagrebu u organizaciji stranke Centar. Mijenja li opet ‘stranački dres‘? Evo o čemu su govorili...

Piše Hina
28. siječnja 2023. - 17:34

Predsjednik Centra Ivica Puljak rekao je u subotu u Zagrebu da su u stranci koncentrirani na to da okupe najbolje ljude koje Hrvatska ima i razviju kvalitetne ideje te naglasio da "nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti nego i s čime ga zamijeniti". 

"Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom", poručio je Puljak na konferenciji koju je Centar organizirao pod nazivom "Opasne ideje – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti".

Najavio je da Centar počinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak.

"U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima", kazao je predsjednik Centra.

Ideje o teritorijalnom preustroju - nova teritorijalna integracija ili povezivanje u asocijacije 

Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma i o prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama.

image

Program konferencije u organizaciji stranke Centar

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Istraživačica Javnog znanstvenog instituta Dubravka Jurlina Alibegović na konferenciji je predstavila prijedlog za teritorijalnu reorganizaciju, istaknuvši da je Hrvatska rascjepkana na prevelik broj malih, nedovoljno kapacitiranih lokalnih i regionalnih jedinica.

„Moj prijedlog je da rascjepkane gradove i općine teritorijalno integriramo, kako bi postali financijski održivi i imali motivirane, educirane službenike koji će biti u stanju odgovoriti potrebama građana. To se može napraviti na više načina, a prvi preduvjet je da država iznjedri strategiju nove teritorijalne organizacije", rekla je Alibegović.

Jedan način je, kako je navela, teritorijalna integracija, kroz dobrovoljno i obvezno spajanje općina i gradova. Drugi način je da se općine i gradovi povežu u određene asocijacije, odnosno udruženja kako bi zajednički pružile određene usluge svojim građanima, dodala je.

Na konferenciji su, priopćeno je, sudjelovali i: Ante Barada, Relja Beck, Leonardo Bressan, Josip Budimir, Dražen Lalić, Maja Đerek, Ivan Guštin, Mate Janković, Dubravka Jurlina Alibegović, Hrvoje Klasić, Viktorija Knežević, Branimir Lazanja i Petar Lovrić. Bili su tu i Marko Matijević, Ivan Mrvoš, Lana Pavić, Vedrana Pribičević, Marijana Puljak, Marin Račić, Toni Šćulac, Frane Šesnić, Tamara Šoić, Boris Šuljić, Janoš Terzić, Igor Vlajnić i Marko Vučetić.

27. travanj 2024 06:13