StoryEditorOCM
KalelargaSAD SE SJETIO...

Martinović: Bilo kakva ovrha ili prisilna naplata značila bi da Klub neće imati za svoje tekuće obveze za pokrivanje prvog dijela sezone

Piše Zadarski.hr
7. rujna 2023. - 10:38

Predsjednik Nadzornog odbora Dino Martinović dao je intervju za Radio Zadar  u kojem govori kako će KK Zadar imati problema u prvom dijelu sezone ako na naplatu dođe bilo kakva ovrha ili prisilna naplata. Martinović tu dakako misli na dugovanje Kluba prema ŠC Višnjik u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura, jer Klub od svibnja zaostaje s plaćanjem prve rate za korštenje dvorane u iznosu od 442 tisuće eura. 

Intervju koji je Martinović dao za Radio Zadar prenosimo u cijelosti. 

O alarmantnoj situaciji po kojoj Košarkaškom klubu Zadar prijeti ovrha od strane Športskog centra Višnjik zbog duga u iznosu od 1,4 milijuna eura, oglasio se i Dino Martinović, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar.

- Mislim da je nastao kratki spoj u razumijevanju problema kojega KK Zadar ima sa ŠC Višnjik. U principu se radi o dosta jednostavnoj stvari. Mi smo početkom godine kao Klub dogovorili da će se sav dug prema Višnjiku, koji je velik, rješavati cesijama uz pomoć zajedničkog vlasnika, Grada Zadra. Međutim, projekti koji su trebali biti ove godine, nisu uvršteni u proračun i zato je na neki način KK Zadar ostao na vjetrometini, s obzirom da je potpisan sporazum o obročnom plaćanju koji je došao na naplatu u petom mjesecu - kazao je u uvodu Martinović pa nastavio.

- Da se dogodio proračun kakav je prvotno bio planiran, s projektima na Višnjiku, Grad bi transparentno izvršio cesiju, gdje bi se taj dug KK Zadar anulirao. No, danas smo tu gdje jesmo, u iščekivanju proračuna za sljedeću godinu, u nadi da će se ti projekti, od bazena, rukometne dvorane, obnove košarkaške dvorane i svega ostaloga dogoditi te da će se onda taj dug napokon zatvoriti.

Martinović se vratio i na petogodišnji financijski plan kojega je KK Zadar ove godine predstavio javnosti.

- Kada smo prezentirali taj plan, mi smo jasno i transparentno rekli da je dug Kluba 3 milijuna eura i da polovica toga otpada na Višnjik, Liburniju i gradske firme te da nam za taj dio treba pomoć Grada da cesijama to zatvori. Drugi dio duga od 1,5 milijuna eura će Klub, kroz štedno poslovanje u idućih pet godina, uspjeti sam vratiti.

Što sada?

- Sada treba sjesti za stol i pronaći rješenje kako vratiti stvari na početne postavke od prošle godine, odnosno da se opet potpiše nekakav reprogram duga i da se pričeka sljedeći proračun.

Može li ova situacija ugroziti nadolazeću sezonu KK Zadar?

- S novcima koje imamo na računu i planiranim prihodima do kraja godine, imamo pokrivenu likvidnost do sljedećeg proračuna bez ikakvih problema, kako se ne bi dogodilo da nema plaće za igrače i radnu zajednicu kao lani, što nam je glavni prioritet. Naravno, bilo kakva ovrha ili prisilna naplata značila bi da Klub neće imati za svoje tekuće obveze za pokrivanje prvog dijela sezone, ali nadamo se da do toga neće doći. 

U konačnici, predsjednik NO KK Zadar je ipak optimističan.

- Vjerujem da se mora pronaći rješenje. Ako Grad Zadar, kao zajednički vlasnik, neće "pomiriti" svoje dvije strane, onda sve ovo nema smisla. Mislim da ćemo sjesti za stol i dogovoriti se kao ljudi, bez problema, baš kao što smo se dogovorili i prije šest mjeseci - zaključio je Martinović za Radio Zadar.

02. svibanj 2024 19:21