StoryEditorOCM
KalelargaPRIČA NIJE GOTOVA

Nakon Marija Lončara, pritvoren i drugoosumnjičeni 56-godišnjak zbog uzgoja marihuane u Smilčiću

Piše DORH/M.M.
30. kolovoza 2021. - 19:40

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je mjesec dana istražnog zatvora za Marija Lončara (58) koji je prošlog tjedna priveden zbog sumnje da je u Smilčiću na plantaži industrijske konoplje posadio 7.728 biljaka marihuane, ukupne težine veće od 8,8 tona. Lončar je zadržan u pritvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

U nastavku kriminalističke istrage policija je u srijedu privela i 56-godišnjaka sa zadarskog područja za kojeg se sumnja da je s Lončarom sudjelovao u ilegalnom uzgoju marihuane. Njega je općinsko državno odvjetništvo već ispitalo, a danas je predloženo da se i protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

image
 Marijo Lončar 
 
Jure Miskovic/Cropix

- Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičeni 56-godišnjak, zajedno sa prvoosumnjičenim 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, od početka siječnja 2021. do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvoosumnjičenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje; sukladno prethodnom međusobnom dogovoru sa prvoosumnjičenikom, kao i s još jednom, za sada, neutvrđenom osobom; u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu te protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga; povezao prvoosumnjičenika s tom trećom, za sada, neutvrđenom osobom - stoji u priopćenju DORH-a.

- Osnovano se sumnja da su zajednički stvorili plan kako će na dijelu toga polja površine od 21.000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana. Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC-a), a te su biljke narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana, koja vrsta se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga - zaključili su u svom priopćenju. 

27. travanj 2024 06:12