StoryEditorOCM
KalelargaPREDLAŽE VUČETIĆ

Nekima se ovo neće svidjeti, ali od sutra bi mogla vrijediti nova pravila ponašanja na Županijskoj skupštini, evo o čemu je riječ...

Piše I.I.
21. listopada 2021. - 20:44

Sutra će se pred vijećnicima Županijske skupštine naći i Prijedlog poslovničke odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije, koji predlaže Antonio Vučetić, predsjednik Županijske skupštine, a koji će biti predložen kao dopuna dnevnog reda.

O čemu se zapravo radi? Riječ je o izmjenama članka 104. Poslovnika čije će promjene biti uperene prema ne baš poslušnim vijećnicima. Izmjenom tog članka vijećnici će smjeti govoriti samo o temi o kojoj se raspravlja, odnosno ne smije govoriti o temi koja nije predmet rasprave, ne smije govoriti bez prethodnog odobrenja, ne smije svojim upadicama ometati govornika ili druge nazočne osobe, ne smije govoriti o drugoj temi za koju nije dobio riječ, ne smije omalovažavati ili vrijeđati druge osobe i ne smije na bilo koje druge načine remetiti red na sjednici.

Predlaže se i dodavanje novih stavaka unutar članka 104. Njima će se propisivati dodatne mjere koje se mogu izreći vijećniku u slučaju kada svojim govorom ili ponašanjem remeti red na sjednici ili krši odredbe Poslovnika. 

Umjesto dosadašnjih propisanih mjera izricanja opomene za prvo nedopušteno ponašanje, mjere napuštanja sjednice za ponovljeno ponašanje, te mjere prekida sjednice u slučaju kada nije moguće održati red na sjednici dodaju se i sljedeće: opomena nakon prvog nedopuštenog ponašanja vijećnika na sjednici, opomena s oduzimanjem riječi do kraja rasprave teme, udaljavanje sa sjednice nakon ponovnog nedopuštenog ponašanja vijećnika kojem je već izrečena opomena s oduzimanjem riječi, mogućnost zahtjeva zaštitarskoj službi udaljiti vijećnika sa sjednice ako je odbija svojevoljno napustiti te određivanje prekida sjednice kada nije moguće održati red. 

08. svibanj 2024 01:57