StoryEditorOCM
KalelargaPROMJENJIVO

Hoćemo se ‘mrdnit‘ iz kuće? Hoće li se ‘sručiti‘ nebo na zemlju? Detaljna prognoza što nas čeka danas, a što u novom tjednu

Piše Dalmacija SD
11. veljače 2024. - 09:09

"Iako sigurno nije najmaštovitija ni najoriginalnija, kišna kabanica ove je godine sigurno najpouzdanija fašnička maska koju možete odabrati.", komentirao je Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a vrijeme do ponedjeljka u većini Hrvatske.

Osim povremene kiše, na Jadranu i područjima uz njega ponegdje i obilnije, u nedjelju će još biti i često jakog i olujnog juga, u gorju jugozapadnjaka, a ponedjeljak i utorak pak malo rjeđe bure, u unutrašnjosti uglavnom umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra.

image
Nedjelja, 11.02. u 8:00

S njima će se djelomično razvedriti pa će od utorka u većini Hrvatske biti bez oborine, uz barem kraća sunčana razdoblja te uz temperaturu zraka i dalje višu od prosječne za doba godine, ali ipak manje nego prošlih dana. Štoviše, u unutrašnjosti će od srijede biti moguć slab jutarnji mraz. A prije njega, početkom novog tjedna barem mali podsjetnik na zimu moglo bi biti povremeno mjestimično lepršanje snježnih pahulja u najvišem gorju.

U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno, mjestimice s jakom kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. I dalje vjetrovito. puhat će jako i olujno jugo pa će more biti valovito, prijepodne moguće i uzburkano. Popodne će vjetar malo oslabjeti. Najviša temperatura zraka oko 15 °C. 

image
Screenshot HRT

Na često oblačnom jugu Hrvatske povremena kiša lokalno će biti obilna, moguće i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo pa bi more ujutro također ponegdje moglo biti uzburkano. Temperatura se neće bitno mijenjati."

image
Screenshot HRT

Na Jadranu mjestimice kiša, osobito u ponedjeljak, u Dalmaciji još lokalno moguće i u sunčaniji utorak. Prolazna bura oslabjet će do srijede. Zatim mirnije i vedrije, ujutro i neznatno hladnije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U srijedu sunčanije i ujutro hladnije.

I danas u prekidu nekoliko pomorskih linija

HAK je priopćio kako je jutros u prekidu nekoliko pomorskih linija. Razlog su tome, kao i jučer, nepovoljni vremenski uvjeti.

U prekidu je trajektna linija Prapratno-Sobra. Ne prometuju ni katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis -Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Ubli - Korčula - Dubrovnik.

Obustavljena je i brodska linija Komiža-Biševo.

27. srpanj 2024 03:46