StoryEditorOCM
Kalelarga250 MILIJUNA RAZLOGA

Odluka o izvođaču treće faze zadarske aglomeracije donijet će se u Zagrebu, a zadnji rok je kraj listopada. Njemački Pfeiffer i dalje ispod plana...

Piše IN
20. rujna 2022. - 15:23

Odluka o izvođaču radova za treću fazu aglomeracije Zadar – Petrčane nije donesena na sastanku održanom u srijedu u gradskoj upravi. Na sastanku se, kako doznajemo, najviše razgovaralo o dinamici radova na gradbenoj cjelini Zadar koju izvodi njemački Pfeiffer, dok je odluka o izboru izvođača za cjelinu Sliv Bokanjac, Kožino i Petrčane odgođena. Zadnji datum do kojeg se treba donijeti odluka u tom postupku je kraj listopada, a jedinu ponudu na natječaju zadržala je zadarska tvrtka Euro projekt u visini od 184,8 milijuna kuna. Tri druga konkurenta - Lavčević, turski Intas i njemački Pfeiffer prošlog su mjeseca odustali od nadmetanja. 

Sastanku u gradskoj upravi prisustvovali su gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, direktor Odvodnje Grgo Peronja te predstavnici njemačke tvrtke Pfeiffer. Analiziran je dosadašnji posao te je konstatirano da je dinamika izvođenja ispod terminskog plana, odnosno da je izvođač u više od trećine vremena odradio četvrtinu posla. To je nešto više od 30-tak posto previđenih radova, što je 20-tak posto manje od planiranog.

Izvođač radova je ponovio obećanja da će svi preuzeti radovi biti izvršeni u skladu s preuzetim obvezama i u roku od tri godine.

Što se tiče izbora izvođača radova za treći segment aglomeracije, o njemu će se odlučiti nakon sastanka u Zagrebu, najvjerojatnije u Hrvatskim vodama, koje su glavni financijer ovog najvećeg komunalnog zahvata u Zadru.

Točan datum sastanka još nije poznat, a na njega će biti pozvani i predstavnici vlasnika Pfeiffera iz Njemačke. Sastanak bi ujedno trebao riješiti pitanje sufinanciranja treće faze zadarske aglomeracije. Naime, osiguranih 180 milijuna kuna za osnovnu cijenu radova nije dovoljno zbog rasta cijena građevinskih usluga i poskupljenja energenata. Razlika u cijeni procjenjuje se na oko 70 milijuna kuna, a tu razliku trebali bi solidarno podnijeti nositelji investicije sukladno svojim udjelima u financiranju projekta aglomeracije Zadar - Petrčane.  

15. lipanj 2024 22:54