StoryEditor
KalelargaDIGNIMO GLAS

Pravda za djevojčice! U subotu se organiziraju prosvjedi zbog stravičnog slučaja grupnog silovanja maloljetnice i skandalozne odluke suca; Organizatori objavili četiri zahtjeva, poručuju: Nekažnjavanje zločina je zločin!

Piše PSD
15. listopada 2019. - 21:06
shutterstock_674378983

 

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice kraj zadra šokirao je hrvatsku javnost, a dodatnu ogorčenost izazvala je činjenica što je sudac istrage Ivan Marković petoricu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode - piše Slobodna Dalmacija.

Sudac nije našao razloge zašto bi petoricu  mlađih punoljetnika osumnjičenih za silovanje i još niz gnjusnih djela  zadržao u istražnom zatvoru, iako žive u istom mjestu kao i traumatizirana djevojčica.

Uslijedio je niz burnih reakcija javnosti, a za vikend se najavljuju i prosvjedi u Zagrebu i Rijeci pod nazivom 'Pravda za djevojčice'.

Prosvjede organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME te pozivaju i druge gradove da se peridruže prosvjedima.

'U subotu, 19. listopada u 10 sati dođite na Trg kralja Tomislava u Zagrebu na prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške djevojčici koju je hrvatsko pravosuđe sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Na slobodu su puštena petorica osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice, koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Nekažnjavanje zločina je zločin!', poručuju na Facebook stranici gdje je najavljen prosvjed.

Zagreb: https://www.facebook.com/events/2435035009866670/
Rijeka: https://www.facebook.com/events/467529607304949/

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:
1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.
4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.
Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, a o svakom takvom prosvjedu obavještavat ćemo vas na ovom eventu i na našim FB stranicama, poručuju organizatori prosvjeda te napominju:

Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neke troškove poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne možemo izbjeći.

Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kn, a sav ostatak će se preusmjeriti u fond#spasime za pomoć žrtvama nasilja. Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: "Za prosvjed", SWIFT: HPBZHR2X.

#PROSVJED

Izdvojeno

02. srpanj 2020 06:17