StoryEditorOCM
KalelargaS MILOM NEMA ŠALE

Predsjednik zadarskog SDP-a tužen za klevetu zbog zgrade u Teslinoj ulici. Hoće li mu osuđujuća presuda zaustaviti političku karijeru?

Piše I. N.
14. kolovoza 2024. - 16:05

„Sada kada smo napokon, nakon skoro mjesec dana, saznali tko je i kako izdao dozvolu, fali još odgovor za koliko?”

Zbog ove rečenice objavljene na svom FB profilu, Daniel Radeta će odgovarati za klevetu. Naime, kaznenu tužbu protiv gradskog vijećnika i predsjednika zadarskog SDP-a podnio je Mile Vukšić, inženjer građevine i zaposlenik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra. Vukšić je potpisao građevinsku dozvolu za stambenu zgradu u Teslinoj ulici zbog koje je Radeta proljetos pokrenuo kampanju preko društvenih mreža tvrdeći da je dozvola izdana nezakonito. Optužbama je ciljao gradonačelnika Branka Dukića, a kad je Grad ponudio argumentirani odgovor kroz Vukićevo detaljno očitovanje, uslijedila je nova Radetina objava nakon koje je Vukšić odlučio Radetu tužiti za klevetu.

Općinski sud je tužbu zaprimio 21. lipnja te je dodijeljena u rad sutkinji Silvani Brala. Početak sudskog postupka još nije određen.

Ako Radeta i bude pravomoćno osuđen za klevetu to se neće odraziti na njegovu političku budućnost. Naime, prema Zakonu o lokalnim izborima, na izborima se ne mogu kandidirati osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela za koja su dobila zatvorsku kaznu od šest mjeseci na više, bez obzira radi li se o uvjetnoj ili bezuvjetnoj kazni zatvora.

Za kaznena djela klevete i uvrede zakonom su određene samo novčane kazne i to maksimalno do 500 dnevnih iznosa, što znači da će Radeta u slušaju potvrđivanja kaznene odgovornosti kaznu trebati platiti i nastaviti svoju političku karijeru.

14. rujan 2024 03:37