StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJA MLADIH

Roko Tadin: "Hitno zbrinite udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi koje nemaju adekvatan prostor u tzv. Centar za mlade“

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2023. - 16:43

Akcija mladih u najnovijem priopćenju za javnost ima prijedlog za zabrinjavanje brojnih zadarskih udruga. Priopćenje potpisuje Roko Tadin i donosimo ga u cijelosti.

 

Poštovani, nastavno na sve težu situaciju u kojoj se nalaze zadarske udruge na području socijalne skrbi i zdravstva, a koji se nedavno manifestirao prijetnjom da jedna od njih, Udruga Svjetlo, izgubi licencu za rad, ovim putem se obraćamo Gradu Zadru sa zahtjevima i prijedlozima za rješenje nagomilanih problema.

Svima je poznato, a naročito volonterima ovih udruga, kako je od Grada Zadra gotovo nemoguće dobiti adekvatan prostor, unatoč njihovim brojnim aktivnostima koje su rezultirale značajnim uspjesima, ali i ranjivosti kategorija koje zastupaju. Udruga Svjetlo koja se bavi radom s osobama s intelektualnim teškoćama, od Grada uporno ne dobiva zadovoljavajući prostor, prostor koji bi im omogućio licencirani rad sa SVIM svojim štićenicima, bez sulude potrebe da provode selekciju među njima i objašnjavaju tko smije, a tko ne smije dolaziti. Godinama traje borba svih drugih udruga (Udruga za autizam Zadar, Udruga Cukrići, Udruga za Down sindrom i druge...) za adekvatne prostore kako bi svojim, ogromnom većinom mladim korisnicima omogućili dostojanstvene uvjete života, koje im zdravstveni i socijalni sustav ne omogućava. S druge strane, postoji izgrađena zgrada od gotovo 4000 kvadratnih metara, koja zjapi prazna te za koju gradska vlast još uvijek ne zna kako će se popuniti.

Klub vijećnika Akcije mladih u Gradskom vijeću Grada Zadra stoga predlaže:

- Hitno zbrinjavanje udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi koje nemaju adekvatan prostor u tzv. „Centar za mlade“

- Osiguranje svih uvjeta za dobivanje licence i nastavak rada za Udrugu Svjetlo unutar Centra

Čvrstog smo mišljenja kako bi uključivanje ovih udruga omogućilo adekvatnu popunjenost budućeg Centra za civilno društvo te kako bi se njihovim doprinosom dodatno potakla integracija osoba s invaliditetom ili drugim teškoćama u društvo. Također, smatramo kako trenutni pogled na budućnost Centra neće doprinijeti maksimalnom iskorištavanju kapaciteta ovog prostora, kakav bi se mogao ostvariti djelovanjem ovih organizacija. Odbijamo teze kako ovim ljudima nije mjesto u takvoj ustanovi, već smatramo kako mladi s invaliditetom i drugim poteškoćama trebaju biti među drugim mladima, u zgradi u kojoj im obrazovanje, kultura, umjetnosti i drugi izvori osobnog ostvarenja postaju dostupni.

U ime Kluba vijećnika Akcije mladih u GV Grada Zadra,

Roko Tadin

02. svibanj 2024 15:59