StoryEditorOCM
KalelargaVAŽNA SURADNJA

Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postala referentni centar za dijagnostička rješenja za 14 zemalja jugoistočne Europe

Piše I. Ivanac
14. siječnja 2022. - 15:56

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson (Becton Dickinson and Company) u petak su potpisali Ugovor o suradnji kojim je Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postala “BD referentni centar za dijagnostička rješenja za jugoistočnu Europu”.

Ovaj Ugovor plod je dugogodišnje partnerske suradnje pri čemu su se koristili najsuvremeniji analizatori I dijagnostičke metode, a potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD. 

- Zadarski laboratorij za mikrobiologiju je izabran od strane BD za referenti centar za mikrobiološka rješenja na instrumentima koje zadarski laboratorij već ima duže vrijeme. Zadarski laboratorij će ovim postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe te će iz svih tih zemalja ljudi iz struke moći dolaziti u naš laboratorij koji će biti ogledni, kazala je dr. Ivanka Matas, voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

- Pozvani smo da sudjelujemo u svakom novom projektu koji se odnose na nove dijagnostičke proizvode, a "obaveza" nam je primanje delegacija iz inozemstva na edukaciju, razmijeniti iskustva te ih podučiti ovoj tehnologiji, istaknula je Biljana Perica, voditeljica Odjela za molekularnu dijagnostiku, dodajući kako su im "obaveze" ovakve vrste zapravo zadovoljstvo. 

Svi zainteresirani laboratoriji ovog dijela Europe će zbog potpisa ovog ugovora moći doći na detaljnu edukaciju u Zadar gdje će im biti demonstrirana najsuvremenija BD rješenja čime će Zavod dati značajan i nemjerljiv regionalni doprinos u promociji znanja, multidisciplinarne i multiinstitucionalne suradnje te dijagnostičke izvrsnosti. 

26. travanj 2024 12:36